📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
9 minut temu
🔥
Drift bmw po polsku
- teraz popularne

Idąc tropem Carlina ciężko być dumnym z bycia Amerykaninem. Ich przodkowie nie musieli walczyć o swoje ziemie. "Odkryli" nowy ląd przepędzli stado dzikusów i tyle ich zasług, a dzisiaj cały świat się z nich śmieje, że są nagłupszym narodem. W pewnym sensie rozumiem sens wypowiedzi z jego punktu widzenia.

wolo1994 napisał/a:
Dlaczego jestem dumny z bycia Polakiem? Ponieważ znam historię tego kraju i ludzi, którzy w nim żyli. Byli mężni, waleczni, honorowi i odważni. Gdy sojusznicy ich opuścili, Polacy mieli to tak naprawdę gdzieś, nie poddawali się i walczyli do końca. Nie straszna im była śmierć czy ból, poświęcali swoje życie aby ich dzieci miały gdzie żyć, dali nam nadzieję na przyszłość. Dlatego jestem dumny z bycie Polakiem, żaden hamerykanin czy francuz nie ruszyłby swojego dupska i nie przeciwstawiłby się wrogowi, poddał by się aby ratować swoje własne życie. Prawdopodobnie miał by głęboko, że jego dzieci nie będą żyć w ojczystym kraju.
Nie jesteś dumny z bycia Polakiem. Jesteś dumny z tamtych Polaków. Tych, którzy poświęcili swoje życia, żebyś miał nadzieję na przyszłość. To, co mówi Carlin, a co do was nie chce dotrzeć, to dokładnie to przesłanie: Rusz dupę tak, żeby za trzy pokolenia inni ludzie powiedzieli, że są dumni z twoich dokonań. Nieważne, jakiej będą narodowości. Ważne, żeby byli takimi ludźmi, że byś był z nich dumny, gdybyś jeszcze żył.
@Bongman
Jeśli 2 osoby w Polsce lubią gruszki a 100 osób lubi jabłka to powiesz, że jesteśmy narodem, który lubuje się w gruszkach?
Jeśli 2 osoby w Polsce lubią gruszki a 100 osób lubi jabłka to powiesz, że jesteśmy narodem, który lubuje się w gruszkach?
Wy nie rozumiecie co Carlin powiedział, tutaj chodzi o bycie dumnym z samej NARODOWOŚCI, czyli to że się przypadkiem urodziłeś w Polsce lub w Stanach napawa cię dumą, bo tak. Jesteś dumny z tego że się tutaj urodziłeś i to wszystko. Jasne możesz być dumny ze swojego kraju, z dokonań swoich przodków, choćby z waszych pradziadków, którzy walczyli na wojnie o to, żebyście wy teraz mogli siedzieć i pierdzieć w stołek. To że się tutaj urodziłeś i waliłeś kupy do pieluch na ziemi polskiej ma cię napawać dumą ?

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie