Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mój zawał serca
Sawix • 2024-12-28, 17:54
Prosił ktoś to wstawiam .
Zacznę od tego że zawał dopadł mnie w wieku 53 lat . Alko nie nadużywam , piję okazjonalnie w małych ilościach . Około 2 lata przed pierwsze objawy dały o sobie znać . Wzmozona potliwość przy nieweilkim wysiłku . Pół roku przed godziną zero kolejne objawy, bardziej dokuczliwe . Podczas jazdy rowerem i pokonywaniu niewielkich wzniesień ból w klatce piersiowej , po zatrzymaniu ból mijał ,po kilku sekundach mozna było jechać dalej . W pracy chwilowe zawroty głowy na tyle silne że musiałem się czegoś przytrzymać bo bym się wyj🤬 , takie zawroty trwały dosłownie kilka sekund i mijały . Kolejnym objawem był ból w klatce piersiowej podczas spaceru z psem , musiałem przystanąć i ból przechodził , to było jakieś 2-3 miesiące przed wezwaniem karetki . Miesiąc przed finałem ból pojawiał się coraz częściej . 3 Stycznia poszedłem do pracy po czym się zwolniłem się do domu . Zjadłem obiad , potem poobiednia drzemka i jak zwykle usiadłem do mojego centrum dowodzenia . Po chwili , bez żadnego wysiłku ból w klatece piersiowej z równoczesnym bólem lewej , całej ręki , tak jak by reumatyzm jakiś . Wołam syna do pokoju i proszę go żeby zadzwonił po karetkę bo coś jest nie tak . Karetka była po około 15 min. Zbadali mi ciśnienie , 153/ 95 ,, tragedii nie ma , ale po zrobieniu EKG telefon na oddział szpitała w celu dalszych instrukcji .Lekarz dyżurny kazał mnie natychmiast dostarczyć na odział kardio . Tam diagnoza - zawał serca . Oczywiście kropłówki , podłączenie pod aparature mintorującą i na nastepny dzień wizyta na odziale anglioplastyki . Zwęzenie tetnicy sercowej w 90 % , tętnice rozszerzono i wstawiono pierwszy stent ( taka rureczka sprężysta ) . Docelowo żeby wszystko było ok . wstawiono mi 8 szt. takich sprężynek w przeciągu 3 mies.w kilka innych tętnic na sercu W szpitalu byłem łącznie 10 dni . Po wypisie farmakoterapia do końca życia . Uszkodzenie mięśnia sercowego po zawale to 12 % .Dodam że po wstawieniu wszystkich stentów kondycja jak u 18 latka . Zobaczymy jak długo
Zgłoś
JoSeed 2024-12-28, 20:04 1
@Manolito666: Strofantyna jest glikozydem nasercowymi... Radzilabym jednak używać tylko na zlecenie lekarza, bo wskazania ma wąskie...
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 20:05
Manolito666 napisał/a:

Cieszy mnie Wasze merytoryczne podejście do tematu. Szczerze. Ja na wszelki wypadek mam w lodówce strofantynę. Dwa razy nawet wziąłem łyżeczkę, jak poczułem problemy oddechowe. Piję w miarę regularnie, nigdy nie paliłem nikotyny (wcześniej trochę trawę, ale miałem pecha i dostałem rok w zawiasach, to przestałem) nie piję kawy, cztery razy w tygodniu siłownia. No i się nie wyszczepiłem przeciw jedynie słusznej chorobie. Zdrowia Wszystkim życzę.

Dlaczego lekarze nie zalecają tej strofantyny ? Czytałem o niej same superlatywy
Zgłoś
viking19 2024-12-28, 20:08 4
Sawix napisał/a:

Zjadłem obiad , potem poobiednia drzemka i jak zwykle usiadłem do mojego centrum dowodzenia . Po chwili , bez żadnego wysiłku ból w klatece piersiowej

jezuuu, szczęście że cię nie złapało, jak walisz konia. byłby wstyd jak c🤬j. xD
zdrowia, brachu.

kogut117 napisał/a:

u mnie w robocie Ci, którzy są po dwóch-trzech dawkach

kumpel złamał nogę, jak się zj🤬 z drabiny. oczywiście szczepiony, na swoje nieszczęście. :/
xD
Zgłoś
Manolito666 2024-12-28, 20:09 1
Sawix napisał/a:

Dlaczego lekarze nie zalecają tej strofantyny ? Czytałem o niej same superlatywy

Kupiłem w Austrii, bo u nas niedostępna. Generalnie jestem sceptyczny, co do tego, że Bigfarmie zależy na naszym zdrowiu...
Zgłoś
Roskosmos 2024-12-28, 20:09 3
Dzięki że się tym podzieliłeś
Zgłoś
viking19 2024-12-28, 20:09 2
JoSeed napisał/a:

@: Strofantyna jest glikozydem nasercowymi... Radzilabym jednak używać tylko na zlecenie lekarza, bo wskazania ma wąskie...

ej, pani dochtór, masz odblokowany pw, w razie jak mi co będzie?
Zgłoś
relike 2024-12-28, 20:11 2
saves napisał/a:

Każdy myśli że jest nieśmiertelny. Do czasu.

Każdy tak myśli. No i najważniejsze, wszyscy umierają na około, giną w wypadkach, mają raka a ja nie. No nie, to tylko kwestia czasu.
Zgłoś
sanderus 2024-12-28, 20:13 1
paniczmax napisał/a:

zdrowia chłopie, e-peta odstaw bo to też niezłe gówno, staraj się ćwiczyć trochę na rowerze, trochę basen, szybki spacer, kup jakiś zegarek smart i staraj się podczas treningów utrzymywac tętno około 130 3-4 razy w tygordniu wystarczy, podstawa to dużo chodzić zamiast wszędzie wozic dupę autem, znam chłopów po zawale co po stentach wzieli się za siebie i bez problemów robią po 100km rowerami, ogranicz chleb, odstaw słodkie (bo to głównie wywala trójglicerydy) to golonkę i karkówkę możesz jeść, jak bierzesz statyny to nie pij alkoholu bo uwalisz wątrobę, jak unormujesz gosapodarkę lipidową to je odstaw bo statyny też nie są zdrowe i osłabiają mięśnie a lipidy można unormowac ruchem i dietą, pamiętaj życie masz jedno, to i koniec nic dalej nie będzie

Statyny jak już raz zacznie się brać to już się bierze do końca życia, po odstawieniu potrafią dziać się cuda
Zgłoś
maksym_gorki 2024-12-28, 20:14 3
Dużo zdrówka, dbaj o siebie. Żółtą kartkę już dostałeś 😀
Dzięki za podzielenie się historią, to ważne sprawy.
Zgłoś
Jebadło 2024-12-28, 20:15 2
Sram rzadkim zjawiskiem powszechnym
Zgłoś
vexart 2024-12-28, 20:16 2
Sawix napisał/a:

170 wzr. waga 100 kg. Cholesterol wysoki , triglicerydy wysokie . Po pobycie w szpitalu waga spadła do 84,5 kg. i wyniki krwi w normie , oczywiście statyny biorę na cholesterol . Dwa lata po zawale wyniki krwi nadal ok.
Paliłem zwykłe pety z 30 lat , teraz elektryka
Bo nie sadziłem że to zwiastun . Zganiałem wszystko na wiek , złe samopoczucie , złą dietę
Ja tak nie myślałem i nie myślę . Nie sądziłem tylko że w takim wieku otrę się o śmierć

Po 10 dniach w szpitalu lżejszy o ponad 15kg??
Zgłoś
C................h 2024-12-28, 20:27 3
Witam w moim świecie . u mnie październik 2018. po zawale uszkodzenie prawej komory i lewego przedsionka . komplikacje po koro , 21 epizodów migotania z zatrzymaniem krążenia . cudem wróciłem , ale jestem i mogę dalej pisać c🤬jowe komentarze na sadolu. pozdrawiam i zdrowia życzę !

[ Dodano: 2024-12-28, 20:31 ]
vexart napisał/a:

Po 10 dniach w szpitalu lżejszy o ponad 15kg??

Jak najbardziej . ja ważyłem 135 w dniu przyjęcia . po wypisie po 13 dniach ważyłem 118.
Zgłoś
roma21 2024-12-28, 20:46
metyoo napisał/a:

a ty znasz wszystkie objawy wszystkich chorób? po fakcie każdy mądry! mój syn zachorował 3 miesiące temu na cukrzycę typu1, z objawami, jak się później okazało, byłem z nim w dwóch przychodniach, 3 lekarzy go badało i żaden nie połączył kropek, także swoje mądrości zachowaj dla siebie!

No sorry,ale cukrzyca nie daje jako takich objawów,a zawał już tak
Zgłoś
Black_Hole 2024-12-28, 20:47 3
Kurcze trzymaj się Pan cieplutko i pij dużo soku z granatu
Zgłoś
Fx12 2024-12-28, 20:57 7
Dałem piwo tylko za to żeś się podzielił info aby reszta tych baranów tutaj (ze mną włącznie) zareagowała wcześniej niz Ty.
Zdrowia życzę.
A reszcie hemoroidów coby dupy z przed kompów ruszyli
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie