Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mój zawał serca
Sawix • 2024-12-28, 17:54
Prosił ktoś to wstawiam .
Zacznę od tego że zawał dopadł mnie w wieku 53 lat . Alko nie nadużywam , piję okazjonalnie w małych ilościach . Około 2 lata przed pierwsze objawy dały o sobie znać . Wzmozona potliwość przy nieweilkim wysiłku . Pół roku przed godziną zero kolejne objawy, bardziej dokuczliwe . Podczas jazdy rowerem i pokonywaniu niewielkich wzniesień ból w klatce piersiowej , po zatrzymaniu ból mijał ,po kilku sekundach mozna było jechać dalej . W pracy chwilowe zawroty głowy na tyle silne że musiałem się czegoś przytrzymać bo bym się wyj🤬 , takie zawroty trwały dosłownie kilka sekund i mijały . Kolejnym objawem był ból w klatce piersiowej podczas spaceru z psem , musiałem przystanąć i ból przechodził , to było jakieś 2-3 miesiące przed wezwaniem karetki . Miesiąc przed finałem ból pojawiał się coraz częściej . 3 Stycznia poszedłem do pracy po czym się zwolniłem się do domu . Zjadłem obiad , potem poobiednia drzemka i jak zwykle usiadłem do mojego centrum dowodzenia . Po chwili , bez żadnego wysiłku ból w klatece piersiowej z równoczesnym bólem lewej , całej ręki , tak jak by reumatyzm jakiś . Wołam syna do pokoju i proszę go żeby zadzwonił po karetkę bo coś jest nie tak . Karetka była po około 15 min. Zbadali mi ciśnienie , 153/ 95 ,, tragedii nie ma , ale po zrobieniu EKG telefon na oddział szpitała w celu dalszych instrukcji .Lekarz dyżurny kazał mnie natychmiast dostarczyć na odział kardio . Tam diagnoza - zawał serca . Oczywiście kropłówki , podłączenie pod aparature mintorującą i na nastepny dzień wizyta na odziale anglioplastyki . Zwęzenie tetnicy sercowej w 90 % , tętnice rozszerzono i wstawiono pierwszy stent ( taka rureczka sprężysta ) . Docelowo żeby wszystko było ok . wstawiono mi 8 szt. takich sprężynek w przeciągu 3 mies.w kilka innych tętnic na sercu W szpitalu byłem łącznie 10 dni . Po wypisie farmakoterapia do końca życia . Uszkodzenie mięśnia sercowego po zawale to 12 % .Dodam że po wstawieniu wszystkich stentów kondycja jak u 18 latka . Zobaczymy jak długo
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 22:36
mauser napisał/a:

Trzym się Bracie ,Ja następny . 130kg cisnienie 188 cukier 200 .

Chłopie , bierz się za siebie póki czas . Masz zdiagnozowaną cukrzycę ? Jeżeli tak to tym bardziej uważaj
Zgłoś
pixmanek 2024-12-28, 22:38 1
Pewnie by mi bylo ciebie szkoda, ale za spacje przed znakiem interpunkcyjnym jest c🤬j w dupe.

podpis użytkownika

123456789...250
Zgłoś
mauser 2024-12-28, 22:42 4
Sawix napisał/a:

Chłopie , bierz się za siebie póki czas . Masz zdiagnozowaną cukrzycę ? Jeżeli tak to tym bardziej uważaj

Cieszą mnie uciechy stołu i wszelkiej maści napitki . Dzieci odchowane . Zdechne szczęśliwy i syty ❤️😎
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 22:42 4
sej_maj_nejm_bicz napisał/a:

Stres? Jak dużo? Kiedy terapeuta?leki serotoninowe? Jakie?

Nie mam powodu do stresu , leków ani terapeuty nie potrzebuj,ę

[ Dodano: 2024-12-28, 22:47 ]
pixmanek napisał/a:

Pewnie by mi bylo ciebie szkoda, ale za spacje przed znakiem interpunkcyjnym jest c🤬j w dupe.

a mam wyj🤬e czy Ci mnie szkoda czy nie
Zgłoś
eskaer 2024-12-28, 23:00 1
Mam pytanko? Jak dużo spożywałeś węglowodanów? Cukru? Przetworzonej żywności?
Zgłoś
Ziebaj 2024-12-28, 23:16 8
ellsworth napisał/a:

Przestań pieprzyć.

U mnie w robocie bilans zaszczepionych -2
Na 39 pracowników 15 się zaszczepiło, 2 gryzie ziemię reszta wiecznie zasmarkana. Jeden 55lat druga dawka w czwartek w poniedziałek trup, drugi 53 chłop jak koń 3 miesiące od szczypawy mięśnie zaczęło odbierac(notabene bardzo głośno o takich przypadkach w niemczech) wyj🤬 u lekarzy prywatnie parę tysięcy, pół roku pociągnął i piach.
Zgłoś
Sawix 2024-12-28, 23:23
eskaer napisał/a:

Mam pytanko? Jak dużo spożywałeś węglowodanów? Cukru? Przetworzonej żywności?

Nie potrafię Ci jasno przedstawić ile czego jadłem . Jedynie tłustego żarcia unikałem bo nie lubię
Zgłoś
wojownik070707 2024-12-28, 23:43
A jakbyście czytali takie wyniki? Cholesterol wysoki, ale nawiedzona lekarka twierdzi, że dlatego, bo dobrego cholesterolu dużo i się nie przejmować. Może ma rację, ale nie wiem xD 176cm, 72kg, 33 lata, szczupły, sport regularnie. Ojciec już po zawale, 56 lat. Jego ojciec do piachu na zawał w wieku 50 lat

Zgłoś
blackburn 2024-12-28, 23:44 3
saves napisał/a:

Każdy myśli że jest nieśmiertelny. Do czasu.

Mam koleżankę lekarkę ma piękne powiedzenie ,,cmentarze sa pełne zdrowych"....
Zgłoś
Velpi 2024-12-28, 23:46 2
Badać się panowie. Po 40, zwłaszcza po 50 roku życia niestety jest już po młodości. Coś nie tak z wynikami od razu leki, żadna dieta cud. Mało kto analizuje czy w rodzinie nie bylo podobnych przypadków bo to ważne. Predyspozycje przechodzą genetycznie niestety. Zawał serca to nie wyrok, jedynie robi się trochę droga pod nogami nieco wyboista. Zdrówka życzę....
Zgłoś
spilbergson 2024-12-28, 23:47 2
Jeśli ujawnia się zawał serca to znaczy , że jest nie ujawniona cukrzyca. Drzemki po posiłku wskazują na taki objawy. Autor Sawix nie napisał czy robił badania cukru. Warto sobie robić co jakiś czas (raz na rok) badanie glukozy i insuliny 2 stopniowa. Można wychwycić wysokie cukry we krwi i wdrozyć leki , żeby to się nie pogłębiało.

Kluczowe jest robienie krzywej cukrowej 2 lub 3 stopniowej, ponieważ dużo lekarzy patrzy tylko na 1 pomiar glikemii, który pokazuje prawidłowe cukry, a problem jest 2 i 3 badniu cukru
Zgłoś
Velpi 2024-12-28, 23:50
wojownik070707 napisał/a:

. Ojciec już po zawale, 56 lat. Jego ojciec do piachu na zawał w wieku 50 lat

Miałem kolegę w dokładnie w takim układzie. Jego ojciec, ojca brat i on sam około 50 lat i koniec.... do piachu. Im młodszy pacjent, tym prawdopodobieństwo zgodu przy zawale większe.
Zgłoś
Antyrion 2024-12-28, 23:52 1
Sawix napisał/a:

Nie potrafię Ci jasno przedstawić ile czego jadłem . Jedynie tłustego żarcia unikałem bo nie lubię

A Refluks żołądkowy i przepuklinę rozworu przełykowego masz? Bo to też może wywoływać kucie i ból w klatce piersiowej (co może osłabiać czujność na zawał serca)
Zgłoś
smc 2024-12-29, 0:03
pawelekd9 napisał/a:

Kiedyś cwaniak wmówił drugiemu głupcowi, że trzeba uprawiać zboża, warzywa i inne rośliny, bo to jedzenie dla człowieka i zwierząt jego. Głupiec uwierzył w kłamstwo i przekazał tę wiarę swoim synom. Synowie uwierzyli. Wyniszczali się i umierali przedwcześnie. Potem cwaniak objawił potomkom głupca, że trzeba traktować rośliny, zwierzęta hodowlane i ludzi substancjami, bo tak będzie dla nich lepiej. Uwierzyli. Chorowali więcej niż przodkowie. Potem cwaniak wyjawił potomkom głupca, że ich uleczy, podając substancje i wykonując czynności. Uwierzyli oczywiście, przecież tak uczyli ich przodkowie. Cały ród cierpiał, cierpi i cierpieć będzie przez wiarę głupca. Koniec.

. Freeganizm mógł uratować ludzkość tysiące lat temu. Nie byłoby dzisiejszych chorób wynikających z konsumpcyjnego stylu życia.
Zgłoś
Bulterier86 2024-12-29, 0:08 1
Tez ostatnio miałem przygode, budze sie godz 1 w nocy z piekacym bólem lewej ręki myślę no c🤬j zawal zaraz mi sie duszno zrobilo zalaly mnie poty w glowie zaczelo sie kręcić. Mysle c🤬j juz po zawodach budze swoją i mowie ze cos nie tak ze mna. Ale po chwili przypomina mi sie ze mam nerwice lękową. Poleżałem jeszcze tak z 20 min i mi jakoś przeszlo. I teraz c🤬j wie co to bylo nerwica czy jakis stan przedzawałowy. Dodam ze też mam czasem zawroty glowy ale lekkie i mysle ze to od nerwicy ale kto wie moze i co innego. Czasem jakas mala arytmia wskoczy (tez nerwica). Ale tej nocy to juz miałem cieplo, ciekawe co to bylo.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie