można się śmiać, ale wtedy człowiek pracował dużo krócej w roku, żeby "spłacić" swojego pana. A Ty dzisiaj ile musisz pracować, żeby spłacać swoich panów? Pół roku. Chłopów pańszczyźnianych nie ma co obrażać, bo mieli lepiej niż my dzisiaj.
Wyczuwam tu pewien sarkazm na temat dzisiejszych czasów.

podpis użytkownika
"W Polsce są zazwyczaj dwa wyjścia z sytuacji: normalne i nadprzyrodzone. Normalne jest takie, że z nieba schodzą zastępy aniołów i robią za nas. A nadprzyrodzone - kiedy sami weźmiemy się do roboty."
wojniz2
a ty sie z c🤬jem na łby pozamieniałeś? Rzeź galicyjska mówi ci to coś? W Europie było nawet takie powiedzenie, że Polska to raj dla szlachty, czyściec dla mieszczan, piekło dla chłopów.
a ty sie z c🤬jem na łby pozamieniałeś? Rzeź galicyjska mówi ci to coś? W Europie było nawet takie powiedzenie, że Polska to raj dla szlachty, czyściec dla mieszczan, piekło dla chłopów.
podpis użytkownika
Rzeczpospolito Ślónsko
Teraz naszym chłopom nic się nie opłaca. Nawet k🤬a do obrazu pozować...
A kiedy chłopi oddadzą zagrabioną ziemię, prawowitym właścicielom????? Czas na sprawiedliwość !!!!

martinkane Tia sprawiedliwość ... Och słyszałem gdzieś to słówko. Jest pochodną prawdy i zbliża się do funkcji absurdu ponieważ jak prawda każdy ma swoją.

Nawet zacne dzieło. Co to jest(tzn. kto namalował i tytuł)?

To chyba 50 rocznica dla głupców/lewaków i łatwowiernej hołoty.
Jutro muszę opłacić ZUS i resztę podatków.
Ale jestem w C🤬j wolny!
A no i Wy też jesteście "wolni"
Lichwa !!! Rulzz!!!
Jutro muszę opłacić ZUS i resztę podatków.
Ale jestem w C🤬j wolny!
A no i Wy też jesteście "wolni"
Lichwa !!! Rulzz!!!

Lichwa? Rulzz?
To na c🤬j pożyczasz jak nie możesz oddać? :|
To na c🤬j pożyczasz jak nie możesz oddać? :|

Panszczyzna =10% tego co zrobisz! a podatki dziś =67%
Dziękuje
Dziękuje

juz gimbusy sie zlecialy widze, zyczylbym im zeby sie pozamieniali z chlopami na miejsca, wtedy zaplaciliby te swoje 10% i zyliby jak krolowie na swoim ukochanym wolnym rynku
chociaz oni oczywiscie mysla ze byliby szlachta, tatus oplacilby im szkole i zyliby sobie jak paczki

chociaz oni oczywiscie mysla ze byliby szlachta, tatus oplacilby im szkole i zyliby sobie jak paczki

Mylicie dziesięcinę z pracą cały rok na polach pana szlachcica za darmo.

Żeby być obiektywnym zwróćcie uwagę, że współcześnie rolnik nie płaci ZUSu za siebie i swoją rodzinę, tylko KRUS, a i z podatku VAT jest zwolniony. Nawet jak przejdzie na VAT to płaci VAT 5% za produkty rolne, a dostaje zwroty 23% za nawozy itd. Więc ogólnie, aż tak źle nie ma dzisiejszy chłop.
Wiem, bo jestem rolnikiem mieszczuchy.
A żeby było Wam bardziej smutno, to mój podatek dochodowy z działów specjalnych miesięcznie za pół hektara szklarni i trzy hektary ziemi to jakieś 56 PLN. I wszystko zgodnie z prawem.
Wiem, bo jestem rolnikiem mieszczuchy.
A żeby było Wam bardziej smutno, to mój podatek dochodowy z działów specjalnych miesięcznie za pół hektara szklarni i trzy hektary ziemi to jakieś 56 PLN. I wszystko zgodnie z prawem.

Ech, ja mam szlacheckie korzenie, a i spory kawał terenów dostałem w spadku. Przydałoby się zagonić chłopów na powrót do pańszczyzny
Pewnie większość sadoli do dziś by orała pole, w końcu im się podoba prawicowa tradycja