janmod
A raczej byloby gdyby bylo zrobione poprawnie. Poszukaj filmikow jak to naprawde robia - tepe noze a jeszcze berdzie tepe debile ktorzy nie rozrozniaja tetnicy od tchawicy. Byle duzo zarznac, szybko i tanio. Najbardziej mnie bawil jeden ukryty gdzie maszyna upieprzla cale glowy zwierzakpw a dalej jakis muzulmanin i zydek (obok siebie, LOL) sie modlili zeby to "uoficjalnic" ze halal i koszer, na raz. Komedia.
Przecięcie tętnicy jest praktycznie bezbolesne i skuteczne w 100% . Zwierzę się wykrwawia i nawet nie wie co się dzieje.
I założę się, że jakbym Ci przeciął tętnice to nawet byś pewnie nie zauważył.
Bzdura, nic organizm nie wykrywa, więcej napisałem wyżej
Dyrektywa 2010/63/UE "Uśmiercanie z wykorzystaniem dwutlenku węgla (CO2)
"Stosowanie CO2 jako środek do uśmiercania zwierząt ma również istotne wady:
i) występują duże i nie w pełni poznane różnice w odpowiedzi na wdychanie CO2 między gatunkami zwierząt oraz między szczepami w obrębie tego samego gatunku, co utrudnia opracowanie jednego zalecanego protokołu postępowania;
ii) u niektórych grup zwierząt CO2 wywołuje silną awersję i dyskomfort, bez względu na wybrany protokół postępowania;
iii) ponieważ CO2 jest cięższy od powietrza, tworzenie warstw gazu przy niekompletnym wypełnieniu komory, w której wykonywane jest uśmiercanie umożliwia zwierzętom unikanie ekspozycji i przedłuża procedurę uśmiercania."
(...)
"CO2 może wywoływać stres u zwierząt poprzez:
i) ból związany z tworzeniem się kwasu węglowego na powierzchni oczu i błonach układu oddechowego,
ii) uczucie duszności,
iii) bezpośrednią stymulację kanałów jonowych w ciele migdałowatym, wywołującą uczucie strachu"
itd.
Dyrektywa 2010/63/UE "Uśmiercanie z wykorzystaniem dwutlenku węgla (CO2)
"Stosowanie CO2 jako środek do uśmiercania zwierząt ma również istotne wady:
i) występują duże i nie w pełni poznane różnice w odpowiedzi na wdychanie CO2 między gatunkami zwierząt oraz między szczepami w obrębie tego samego gatunku, co utrudnia opracowanie jednego zalecanego protokołu postępowania;
ii) u niektórych grup zwierząt CO2 wywołuje silną awersję i dyskomfort, bez względu na wybrany protokół postępowania;
iii) ponieważ CO2 jest cięższy od powietrza, tworzenie warstw gazu przy niekompletnym wypełnieniu komory, w której wykonywane jest uśmiercanie umożliwia zwierzętom unikanie ekspozycji i przedłuża procedurę uśmiercania."
(...)
"CO2 może wywoływać stres u zwierząt poprzez:
i) ból związany z tworzeniem się kwasu węglowego na powierzchni oczu i błonach układu oddechowego,
ii) uczucie duszności,
iii) bezpośrednią stymulację kanałów jonowych w ciele migdałowatym, wywołującą uczucie strachu"
itd.
Kwas węglowy na błonach śluzowych tworzy się przy wysokim stężeniu, jak się w tym dwutlenku praktycznie kąpiesz. Podobnie jest z uczuciem duszności. A ja cały czas mówię o stopniowym i powolnym zwiększaniu stężenia.
Ale dobra, przyznaję rację, że zwierzęta mogą reagować inaczej i na tym się nie znam. Mnie uczą jak reaguje człowiek.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie