1 sierpnia 1944 roku, o 17 rozpoczyna się "godzina W" czyli początek Powstania Warszawskiego. 2 sierpnia 2019 roku, prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski odsłania, u zbiegu pasażu Wiecha i ul. Chmielnej w Warszawie, obelisk ku czcci czarnoskórego powstańca Augusta Agboli Browne. Ale to nie jedyny przypadek cudzoziemca, który walczył o Warszawę, ryzykując przy tym swoje życie.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
48 minut temu
żmij napisał/a:
August Agbola O'Browne, dokumentalisto z tvn-u.
Taki zapis widnieje na jego nagrobku.
żmij napisał/a:
August Agbola O'Browne, dokumentalisto z tvn-u.
No niestety, ale z TVNu nie jestem i jeśli się obejrzy materiał to przedstawiam w nim, że są niejasności w nazwisku...
~Angel napisał/a:
Taki zapis widnieje na jego nagrobku.
A taki w angielskiej wikipedii:
en.wikipedia.org/wiki/August_Agbola_O%27Browne
tujanek napisał/a:
No niestety, ale z TVNu nie jestem i jeśli się obejrzy materiał to przedstawiam w nim, że są niejasności w nazwisku...
Nie pochwalam tak prymitywnej autopromocji, więc nie zamierzam tego oglądać.
Salieri16000 napisał/a:
Jak widzisz na wyżej załączonym przeze mnie "wycinku" z gazety, widnieje nazwisko zostawionej przez niego kobiety i nosi ono zapis Browne, a nie O'Browne, pismaku z "Wybiórczej"...
Najlepsze to jest to, że opowiadam o tym w video, więc chyba ktoś tu nie oglądał go xd
Poza tym ani nie czytam GW, ani nie oglądam TVN'u hahahahahahahahaha
^up- przecież wyraźnie zacytowałem użytkownika @żmij, i to do niego skierowany był mój komentarz, a nie do Ciebie.
PS Szczerze mówiąc to nawet nie oglądałem powyższego filmiku- historia tego rzekomego bohatera, bawidamka i podrywacza jest mi bardzo dobrze znana z różnych historycznych źródeł...
PS Szczerze mówiąc to nawet nie oglądałem powyższego filmiku- historia tego rzekomego bohatera, bawidamka i podrywacza jest mi bardzo dobrze znana z różnych historycznych źródeł...
Salieri16000 napisał/a:
^up- przecież wyraźnie zacytowałem użytkownika @żmij, i to do niego skierowany był mój komentarz, a nie do Ciebie.
tak, wiem, ja się śmieję z użytkownika wyżej
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie