Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:07
O tym jak strollować piratów.
konto usunięte • 2013-04-29, 14:44
Greenheart Games to niewielkie, niezależne studio, które właśnie opublikowało swoją pecetową grę Game Dev Tycoon – sima, w którym prowadzimy własną firmę zajmującą się tworzeniem gier. Zastosowane w niej zabezpieczenia antypirackie są naprawdę niezwykle przewrotne...
Jak Greenheart Games chce sobie poradzić z problemem piractwa? Błyskotliwie. Równo z premierą gry jej twórcy opublikowali na torrentach scrackowaną przez siebie wersję, która niemal w 100% była identyczna z tą legalną. Różnił je tylko jeden element – prawdopodobieństwem tego, że stworzona w wirtualnym świecie gra zostanie spiracona.

Na forum od razu zaroiło się od postów graczy, którzy pobrali pirata, a potem nie byli w stanie rozwinąć swojego studia, bo kolejne jego produkcje, mimo że wysoko oceniane, nie sprzedawały się dobrze ze względu na nielegalny obrót.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Kaszysz 2013-04-29, 14:55 58
Gdyby dalej były dema gier to piractwo byłoby mniejsze Ja ściągam grę, sprawdzam czy działa na moim sprzęcie, oglądam czy mi się podoba. Jeżeli to nie, to po 30-60 minutach wywalam do kosza, jeżeli tak to kupuję. Gra jest produktem, i jak każdy produkt chce go obejrzeć i przetestować.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 15:03
Kaszysz,
To też nie do końca tak. Plants vs Zombies, Braid, Machinaruim, Gemini Rue i Hotline Miami ruszą na dziesięcioletnim kompie o dowolnej konfiguracji, a i tak były masowo piracone.
Zgłoś
uzbek23 2013-04-29, 15:17 5
Piractwo będzie zawsze, bo jest prosciej, łatwiej i przyjemniej ściągnąć z torrentów niz wydawac kilka dniowek na gre
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 15:24 3
I tak gry dużo zarabiają ..
Zgłoś
Pierre d'Ollony 2013-04-29, 16:21 2
uzbek23 napisał/a:

Piractwo będzie zawsze, bo jest prosciej, łatwiej i przyjemniej ściągnąć z torrentów niz wydawac kilka dniowek na gre

Piractwa nie będzie zawsze, bo powoli wchodzimy w erę gier, gdzie część obliczeń ma miejsce na zewnętrznych serwerach, a nie na kompie (np. Diablo 3, World of Warcraft, czy ostatnio częściowo Sim City). Takich gier nie da się scrackować, chyba że ktoś ukradnie dane z serwerów (co chyba nigdy się nie zdarzyło), albo napisze się skrypty samemu, jak jest w przypadku prywatnych serwerów WoWa z masakryczną ilością bugów.

Po prostu wystarczy poczekać do czasu, aż połączenie z internetem będzie wymagane aby w ogóle obsługiwać komputer, czyli max 10 lat. Wtedy już nikt nie będzie psioczył, że gry single player wymagają połączenia z internetem. Piracką kopie gry dalej będzie można ściągnąć z neta, ale bez klucza aktywacyjnego, taka kopia będzie bezwartościowa.
Zgłoś
~Velture 2013-04-29, 16:26 1
@Kaszysz
Popieram.
Sam ściągam z torrentów gry ale po to aby sprawdzić czy mi pójdzie wystarczająco płynnie (mam laptopa więc to różnie bywa pomimo spełnienia wymagań). Jeśli chodzi mi płynnie i pasuje to ją kupuje.
Dla przykładu podam ,że ostatnio ściągnąłem sobie z piratebay FarCry3, Assasins Creed 3 oraz Skyrima. Dwie pierwsze chodziły mi płynnie i fajnie się grało. Kupiłem na allegro oryginalne gry sobie. Obie na UbiPlay działają mi po wpisaniu cd-keya. Skyrim miał strasznie mało fps'ów więc go skasowałem i nie kupiłem.

Jakbym miał dostępne demka tych gier to bym nie ściągał piratów tylko demko i przetestował czy chce kupić czy nie.

Kiedyś demka to był standard. Każda gra miała wersje demo. Teraz tego nie ma.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
MówMiAndrzej 2013-04-29, 17:09 1
Akurat niezależnym studiom w większości wypadków na kasie nie zależy. Np. twórca Hotline Miami i tak dalej. Dlatego niech nie płaczą. Ja ostatnio wolę popykać w gry robione przez małe studia bo są o wiele lepsze i ciekawsze niż od wielkich firm bo robią chłam i tandetę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 17:12
podoba mi się jak dosłownie wszystko ląduje na sadolu.. czytam te newsu i oglądam filmiki w necie a potem widzę wszystko na sadolu jeszcze tego samego dnia.
Zgłoś
MCL 2013-04-29, 18:30 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Templariusz Mariusz 2013-04-29, 18:33 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 18:34
MCL,
Gierkę stworzyło dwóch braci, Daniel i Patrick. Co do marketingu - obrali najlepszą z możliwych dróg. Dając pstryczka piratom sprawili, że o ich grze piszą teraz wszyscy. Nawet na Sadistica trafili.
Zgłoś
Suguru 2013-04-29, 18:35 4
Lista takich zabezpieczen jest cholernie dluga. Pamietam, ze w jednej grze typu Hidden Objects nie mozna bylo znalezc jednego przedmiotu i forum zostalo zasypane przez piratow. Nie popieram dzisiejszego rynku growego, bo jest nastawiony na kase, a w zamian dostajemy produkcje beta z bugami, ktore MOZE dopiero po premierze zostaja naprawiane. Brak dem zabija rynek, a "piraci" na ktorych tak strasznie narzekaja tworcy, to niejednokrotnie ich klienci, ktorzy przejechali sie na ich pazernosci i, po prostu, gownianych grach.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 18:38 6
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 18:43 2
Pierre d'Ollony, naprawdę wierzysz w ten kit z obliczeniami gier typu SimCity, WoW czy Diablo na serwerze?
Ci ludzie kłamią w żywe oczy - każdą z tych gier można uruchomić bez neta ponieważ jedynie co przetwarzane są to pliki zapisu - resztę obliczeń wykonuje twój komputer.
Do czego to prowadzi - do absurdalnych sytuacji, gdy kupiłeś grę w dniu premiery wydając nawet 300 zł, a po prostu nie możesz jej odpalić przez brak miejsca na serwerach - bo twórca gry nie pozwala ci ją odpalić bez jego pozwolenia.
Jeśli chodzi o gry typu World of Tanks to owszem obliczenia gry są wykonywane na serwerach ale jest to gra stricte multiplayer.
Dlatego właśnie nie kupuję gier single player - bo wydawanie kasy na coś co w praktyce nie będzie nigdy należeć w pełni do mnie (takie gry jak sim city nie mogą być odsprzedane) to wyrzucanie kasy w błoto, a tym bardziej wspieranie takich praktyk finansowo..
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem