Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
ellsworth 2014-04-19, 8:49 3
W dzisiejszych czasach armia poborowa to absolutny przeżytek. Nim taka się zbierze wojna będzie skończona. Zresztą nawet jeśli by się zebrała to i tak nic nie zdziała. Wojnę prowadzi się głównie z powietrza oraz z użyciem ciężkiego sprzętu. Uzupełnieniem są oddziały komandosów i podobne szybkiego reagowania, tam gdzie ciężki sprzęt nie dotrze i do tych wszystkich formacji potrzebne jest olbrzymie DOŚWIADCZENIE i WIEDZA. Nie można kogoś kto 10 lat temu odbył jakąś tam służbę wsadzić do F-16 (jak to uskuteczniali amerykanie w "Dniu niepodległości") i wysłać do boju, bo pewnie nawet nie wystartuje. Ilość systemów, elektroniki, procedur jest tak duża, że bez ich doskonałej znajomości jest to całkowicie pozbawione sensu. Taki poborowy z kałachem, bo nic bardziej skomplikowanego nie obsłuży, jest dla żołnierzy zawodowych przeciwnika niczym mucha. Nic więcej.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 9:06
!Timon napisał/a:

Dzisiaj niestety wojsko mamy takie, że wojna potrwałaby 2 tygodnie.

Niepoprawny optymizm.

elBiaauawy napisał/a:

Myślę, że broń w każdym domu sprawdzi się lepiej niż banda skoszarowanych pod przymusem patałachów.

Chyba żeby sobie palnąć w łeb, w razie "w"
Zgłoś
Corporal_Grue 2014-04-19, 9:34
Wprowadzają ZSW.
Tydzień później w wiadomościach: Fala samobójstw wśród nastolatków rośnie.
Pahahaha, rurkowcy ocipieją
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 10:21
@up a to rurkowcy nie mają cipek że ocipieją?
Zgłoś
adex69 2014-04-19, 10:37 1
Tak k🤬a, ja mam iść do wojska, a baby będą się bawiły. Ten facet dobrze mówi, jak chcemy mieć z powrotem prawdziwych mężczyzn to powinniśmy przywrócić kobiecość. Te całe "kobiety wyzwolone" zniszczyły mężczyzn. Po co mam być męski skoro męskość nie jest w cenie? A ci którzy są za obowiązkowym wojskiem to gimbusy, zidiociałe baby, i ludzie którzy już nie muszą iść.
Zgłoś
maate 2014-04-19, 11:20
Jak by mnie dowódca wk🤬iał to skuł bym mu pysk i reszte służby przesiedział w areszcie Tak jak brat mojego dziadka w latach 50 zrobił i zamiast 2 lata biegać to 2 lat siedział
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 11:24 1
Wojsko to nie ma być "szkoła życia", a system obrony państwa (więc zaleta, że faceci nie byli dzięi temu c🤬ami, jest nieadekwatna do wydanych pieniędzy). Niestety wojsko poborowe nie spełnia już roli tak, jak robiło to 50 lat temu. Nowe zasady prowadzenia wojny sprawiają, że siły poborowe, gorzej zorganizowane i mniej mobline, dają się łatwo oskrzydlić i rozbić. Czasy okopów się skończyły i nie ma już konieczności pokrycia żołdakami całej granicy., zresztą dają temu dówód konflikty zbrojne z ostatnich 20 lat.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 12:29
3x TAK dla Zetki !!!
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 12:38 2
Tak jak napisał Timon kompanie kobiece powinny być, ale w oddzielnych jednostkach z dowodzącymi wyłącznie kobietami, a nie k🤬a chodzą i je głaszczą, bo ich jest k🤬a 3 na 80 osobowej kompanii i najlepiej op🤬lalyby kiełbase szefowi albo dowódcy, żeby dupy nie ruszyć na zajęcia tylko chociażby plan napisać!
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-19, 14:56
Najlepszy argument "tam są naprawdę wredni ludzie, którzy są jeszcze bardziej wredni dla tych których nie lubią". No k🤬a umarłem.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-04-20, 0:20
Ma głos jak ten burak VlogMateusz.
Zgłoś
rksrobert 2014-04-20, 19:11
Wystarczy, żeby było jak w Szwajcarii i po problemie z obsługą broni.
Zgłoś