Mówcie co chcecie o Rosji, ale wolności obywatelskie i prawo własności mają tam o wiele wyższe poszanowanie niż u nas.
Cytat:
W Rosji biznesmen zabił trzech złodziei, broniąc swojej rodziny – podaje kp.ru.
Do zdarzenia doszło w sobotę wieczorem w Tule. 52-letni przedsiębiorca padł ofiarą napadu. Czterech bandytów, uzbrojonych w kije baseballowe, pistolety i nóż, wdarło się do jego domu.
Wówczas znajdował się w nim gospodarz, jego żona i czworo małych dzieci.
Złodzieje zażądali od przedsiębiorcy, by oddał im pieniądze i cenne rzeczy. Zaczęli bić dzieci i żonę.
Ojciec rodziny zdążył dobiec do kuchni. Wziął nóż kuchenny. Następnie, działając prawdopodobnie w afekcie, rzucił się na bandytów. Trzech zabił. Czwarty, widząc, że może go spotkać taki sam los, natychmiast uciekł.
Gospodarz i jego rodzina zostali hospitalizowani, a potem wypuszczeni do domu.
Adwokat biznesmena utrzymuje, że działania jego klienta nie wykraczały poza ramy obrony koniecznej.
I niezwykle trafny komentarz z Onetu:
Cytat:
U nas media ochrzciłyby go seryjnym mordercą, kler nazwałby go mścicielem, który nie umie nadstawić drugiego policzka, a policja i sądy zapewniłyby mu dożywocie dla lepszych statystyk...
wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-zabil-trzech-zlodziei-broniac-swojej-ro...
podpis użytkownika
Nie zapomnij o grzebieniu, ty p🤬lony jeleniu.
Fazi
Mój c🤬j dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Konto usunięte
2012-04-09, 11:52
brawa dla ojca!
szkoda, że czwartego nie dał rady jeszcze dorwać.
w Texasie koleś by dostał nagrodę od szeryfa.
"Sprawa obrony koniecznej wogóle nie powinna wylądować w Sądzie karnym, ale być umorzona przez prokuratora na etapie wstępnego dochodzenia. Ale nasza komusza prokuratura działa wedle prlowskiej zasady "jest trup to musi być sprawca w pudle". I potem ciąga się takiego człowieka latami po sądach rujnując mu wcześniej życie."
w Polsce by dostał 25 lat jak nic. ja dalej nie wiem kto ma interes w faworyzowaniu bandytów i dręczeniu ich ofiar.
a tusk walczy z kibolami
Konto usunięte
2012-04-09, 12:52
Słowo-klucz: "biznesmen". Ciekawe co by było, gdyby w ZSRR jeden żul zabił w samoobronie drugiego żula.
Konto usunięte
2012-04-09, 13:11
W Polsce zapewne ratując np. swoją dziewczynę przed pobiciem, bijąc napastnika pójdziesz siedzieć bo on nie napadał Ciebie i to ona powinna pobić go w obronie własnej
Konto usunięte
2012-04-09, 13:30
Wy tu rozmyslacie co by bylo gdyby a ja sie zastanawiam jak on dobiegl do kuchni, wzial noz i zabil 3 bandytow. Albo mam slaba wyobraznie i nie moge tego sobie odtworzyc albo bandyci byli kompletnymi idiotami.
Konto usunięte
2012-04-09, 14:03
Jak ja nie lubię tego stwierdzenia "nadstawić drugi policzek". Jak złapiemy pedofila, to zamiast powiesić go na latarni ulicznej mamy dać mu drugie dziecko?
Konto usunięte
2012-04-09, 14:07
niepoprawnymateo napisał/a:
Wy tu rozmyslacie co by bylo gdyby a ja sie zastanawiam jak on dobiegl do kuchni, wzial noz i zabil 3 bandytow. Albo mam slaba wyobraznie i nie moge tego sobie odtworzyc albo bandyci byli kompletnymi idiotami.
adrenalina robi swoje, wierz mi
BongMan napisał/a:
Mówcie co chcecie o Rosji, ale wolności obywatelskie i prawo własności mają tam o wiele wyższe poszanowanie niż u nas.
BongMan napisał/a:
podaje kp.ru
BongMan napisał/a:
Adwokat biznesmena utrzymuje, że działania jego klienta nie wykraczały poza ramy obrony koniecznej.
A maturę to państwo zdali? Było tam coś takiego jak "czytanie ze zrozumieniem". Języki obce. Polski chyba.
Konto usunięte
2012-04-09, 20:03
luka5z napisał/a:
adrenalina robi swoje, wierz mi
Rozumiem ze dostal powera. Nie rozumiem jakimi idiotami musieli byc bandyci zeby sobie na to pozwolic
Tak powinno być. Rosja jaka jest taka jest, ale w sumie to tak jak w prawie Hammurabiego. "Oko za oko". Znając polskie realia na pewno okrzyknięto by go psycholem, który zabija z przyjemności.
podpis użytkownika
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".- Stanisław Lem
Jedna taka akcja, i jego dzieciom nigdy nie trzeba będzie potwarzać dwa razy.
Problemem nie jest Polskie prawo, które równie szeroko obejmuje obronę konieczną (wiadomo, że to nie Ameryka, gdzie za cukierka mozesz gościa zabić), ale w tym wypadku na gruncie KK mamy obronę konieczną w 100%. Problemem są prokuratorzy i sędziowie którzy szukają dziury w całym, i to od zmiany ich nastawienia należy zacząć.
Ale zresztą komu ja to piszę. Wyżej ktoś napisal, że nie można stanąć w obronie własnej dziewczyny co jest idiotyzmem i zwykłym kłamstwem, który wszyscy chłoną...
Dałem piwo za odwagę dla gościa, ale... no właśnie. Oczywiście fajnie jest przedstawić sprawę tak, że w głupiej Polsce jest tak a gdzie indziej lepiej, bo to zbiera największy poklask.
Ktoś czytał tego newsa bardzo wybiórczo, bo ten dzielny człowiek zostanie postawiony przed sądem i grozi mu więzienie. Bardzo prawdopodobne, że do tego więzienia trafi.
Głupie prawo to nie tylko cecha naszego kraju...
Konto usunięte
2012-04-09, 23:19
Adrenalina adrenaliną, ale w sumie albo złodzieje spanikowali i dali się pozabijać albo przykładny ojciec i biznesmen był z jakiegoś kgb lub specnazu.
I tak powinno być. Ktoś wchodzi do mojego domu, chce mnie zaatakować, cokolwiek, w złych zamiarach, mam prawo bronić swojej rodziny, zakatować go na śmierć, zakopać w ogródku i na drugi dzień o tym nie pamiętać!
Piwo dla typa! Rodzina ponad wszystko