Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:07
Ortografia
Mercury001 • 2015-07-13, 0:36
- Dlaczego Internet jest pełen ludzi wytykających błędy ortograficzne i gramatyczne?

- Bo nikt tych cholernych humanistów nie chce przyjąć do pracy!
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-07-13, 2:19
Jak to nikt?
To już nawet Mc Donald's nie chce?

A mieli być kierownikami...
Zgłoś
konto usunięte 2015-07-13, 6:59 18
O, kolejny laik. Wyjaśnię Ci coś.

Humaniści dzielą się na dwie kategorie. Pierwsza to ci, którzy wybierają tę drogę życiową, bo wydaje im się, że będzie łatwo. Tacy muszą zapierdzielać po kilkanaście godzin dziennie, stają na rzęsach, a i tak nie osiągają zadowalających rezultatów i często kończą tak, jak to opisujesz.

Jest jeszcze druga, dużo mniej liczna grupa tych, którzy wybierają tę drogę życiową z powołania. Sam do niej należę i mam wielu znajomych, którzy tak jak ja żyją niczym pączki w maśle. Cenimy się, pracujemy po 4-5 godzin dziennie, często odmawiamy klientom, jeśli warunki nam nie odpowiadają.

Przede wszystkim jednak mamy mnóstwo wolnego czasu i zwykle spędzamy go na "pracy u podstaw" - czyli edukowaniu... mniej wykształconej... części społeczeństwa. Jest to żmudna i niezwykle wymagająca praca, najczęściej spotykamy się bowiem z "oporem materii", ale ziarno raz zasiane na ogół prędzej czy później kiełkuje, więc nie licz na to, że delikwenci z ukośnym znaczkiem "G" znikną i przestaną innym suszyć głowy.

Jesteśmy niestrudzeni, niezmordowani, nieugięci. Prędzej nauczymy wszystkich Polaków poprawnej polszczyzny, niż damy się przekonać o bezcelowości naszych starań.

P.S.: Masz piwko, bo kawał jest trafny, choć - jak wspomniałem - dotyczy tej pierwszej kategorii.
Zgłoś
konto usunięte 2015-07-13, 7:18 111
Nie trzeba być humanistą, żeby znać ojczysty język.
Zgłoś
ellsworth 2015-07-13, 7:18 12
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
pakozi 2015-07-13, 7:35 6
Jakby ludzie się trochę przyłożyli do nauki w szkole i czytali książki, toby nie robili błędów ortograficznych. Ale jak ktoś w życiu przeczytał tylko "Dzieci z Bullerbyn" i nic poza tym to nie ma co się dziwić, że nie ma obeznania z poprawną pisownią.
Zgłoś
konto usunięte 2015-07-13, 7:36 1
wsnr: skończ się mądrzyć, ćpunie
Zgłoś
darex99 2015-07-13, 7:53 8
Innym powodem dlaczego tak jest, może być także fakt, że niektórych zwyczajnie razi fakt jeżeli ktoś jest tępym osłem i nie potrafi poprawnie posługiwać się językiem ojczystym - a taką umiejętność normalni ludzie nabywają po ukończeniu podstawówki.
Zgłoś
SzymaneK 2015-07-13, 8:07 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
DeathClaw666 2015-07-13, 8:15 1
"Jakby ludzie się trochę przyłożyli do nauki w szkole i czytali książki, toby nie robili błędów ortograficznych. Ale jak ktoś w życiu przeczytał tylko "Dzieci z Bullerbyn" i nic poza tym to nie ma co się dziwić, że nie ma obeznania z poprawną pisownią. "

pakozi, a toby to takie krasnoludki ?
Zgłoś
SzymaneK 2015-07-13, 8:36 1
W.S.N.R. napisał/a:

O, kolejny laik. Wyjaśnię Ci coś.

Humaniści dzielą się na dwie kategorie. Pierwsza to ci, którzy wybierają tę drogę życiową, bo wydaje im się, że będzie łatwo. Tacy muszą zapierdzielać po kilkanaście godzin dziennie, stają na rzęsach, a i tak nie osiągają zadowalających rezultatów i często kończą tak, jak to opisujesz.

Jest jeszcze druga, dużo mniej liczna grupa tych, którzy wybierają tę drogę życiową z powołania. Sam do niej należę i mam wielu znajomych, którzy tak jak ja żyją niczym pączki w maśle. Cenimy się, pracujemy po 4-5 godzin dziennie, często odmawiamy klientom, jeśli warunki nam nie odpowiadają.

Przede wszystkim jednak mamy mnóstwo wolnego czasu i zwykle spędzamy go na "pracy u podstaw" - czyli edukowaniu... mniej wykształconej... części społeczeństwa. Jest to żmudna i niezwykle wymagająca praca, najczęściej spotykamy się bowiem z "oporem materii", ale ziarno raz zasiane na ogół prędzej czy później kiełkuje, więc nie licz na to, że delikwenci z ukośnym znaczkiem "G" znikną i przestaną innym suszyć głowy.

Jesteśmy niestrudzeni, niezmordowani, nieugięci. Prędzej nauczymy wszystkich Polaków poprawnej polszczyzny, niż damy się przekonać o bezcelowości naszych starań.

P.S.: Masz piwko, bo kawał jest trafny, choć - jak wspomniałem - dotyczy tej pierwszej kategorii.

Obejrzał ostatni odcinek "Mówiąc Inaczej" w celu konia zwalenia, nie doszedł i teraz sfrustrowany próbuje przełożyć co Paulinka chciała powiedzieć.
Zgłoś
bit123 2015-07-13, 9:00
W.S.N.R., Jak długo szukasz pracy?
Zgłoś
Najlepszy_na_świecie 2015-07-13, 9:19 7
To trzeba być humanistą, żeby widzieć błędy ortograficzne? Ja jestem po ścisłym i też wytykam, bo jak ktoś nie potrafi pisać we własnym języku, to jest zwyczajnie idiotą.
Zgłoś
konto usunięte 2015-07-13, 9:38
Zgłoś
konto usunięte 2015-07-13, 9:45 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem