Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:16
konto usunięte 2017-09-12, 13:03
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 13:35
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Radbug 2017-09-12, 13:42
BrianGriffin napisał/a:

Czy ja dobrze widzę, że katol wierzący w bajki robi wykłady o fizyce?

Nie wgłębiam się w Twoją wadę wzroku, ale osobiście dostrzegam niejednego ateistę który bardziej od katolików "wierzy" że z kompletnej nicości, zera absolutnego, nie ma atomów, kwantów nie ma nawet żadnej siły, energii, nawet czas i przestrzeń nie istnieje, w jednym momencie powstał sobie świat zbudowany z materii jaki dzisiaj znamy. Pomimo tego, że fizyka i nauka, na której podobno opierają całą tą swoją "teorię" o braku Boga, kategorycznie coś takiego wyklucza i uznaje za niemożliwe...

Tylko pogratulować konsekwencji. Największe i najśmieszniejsze bajki z Biblii, jak wy to określacie, mają od tego o wiele więcej sensu.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 14:51
Radbug napisał/a:

Pomimo tego, że fizyka i nauka, na której podobno opierają całą tą swoją "teorię" o braku Boga, kategorycznie coś takiego wyklucza i uznaje za niemożliwe...

A pambuka kto zrobił?
Zgłoś
Radbug 2017-09-12, 15:02
@up

No właśnie nikt. Bo jego nie musiał nikt "robić". Natomiast wszystko inne musiało z czegoś powstać jeśli wierzyć nauce.
Peszek, że do tej pory nikt z tych wykształconych, ateistycznych naukowców nadal nie potrafi powiedzieć "jak"...
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 15:06
Zgłoś
BrianGriffin 2017-09-12, 15:12 2
Radbug napisał/a:

Nie wgłębiam się w Twoją wadę wzroku, ale osobiście dostrzegam niejednego ateistę który bardziej od katolików "wierzy" że z kompletnej nicości, zera absolutnego, nie ma atomów, kwantów nie ma nawet żadnej siły, energii, nawet czas i przestrzeń nie istnieje, w jednym momencie powstał sobie świat zbudowany z materii jaki dzisiaj znamy. Pomimo tego, że fizyka i nauka, na której podobno opierają całą tą swoją "teorię" o braku Boga, kategorycznie coś takiego wyklucza i uznaje za niemożliwe...

Tylko pogratulować konsekwencji. Największe i najśmieszniejsze bajki z Biblii, jak wy to określacie, mają od tego o wiele więcej sensu.

Ludzie jeszcze długo się nie dowiedzą jak rzeczywiście powstał wszechświat, jeżeli kiedykolwiek do tego dojdzie. A potem miną kolejne setki lat, zanim zwykły człowiek zrozumie co do niego mówią naukowcy. Jednak fakt, że wiemy jeszcze tak mało, nie pozwala człowiekowi myślącemu szukać zastępczych, wyssanych z palca historyjek.

Wszyscy wiemy po co zostały wymyślone religie, dlaczego ludzie czcili słońce, pioruny, wiatry i posągi. Wszystko to wynika z niewiedzy i jest bardzo wygodne. Prosty człowiek i tak nie jest w stanie zrozumieć osiągnięć naukowych sprzed 100 lat.
Zgłoś
Radbug 2017-09-12, 15:27
BrianGriffin napisał/a:

Ludzie jeszcze długo się nie dowiedzą jak rzeczywiście powstał wszechświat, jeżeli kiedykolwiek do tego dojdzie. A potem miną kolejne setki lat, zanim zwykły człowiek zrozumie co do niego mówią naukowcy. Jednak fakt, że wiemy jeszcze tak mało, nie pozwala człowiekowi myślącemu szukać zastępczych, wyssanych z palca historyjek.

Wszyscy wiemy po co zostały wymyślone religie, dlaczego ludzie czcili słońce, pioruny, wiatry i posągi. Wszystko to wynika z niewiedzy i jest bardzo wygodne. Prosty człowiek i tak nie jest w stanie zrozumieć osiągnięć naukowych sprzed 100 lat.

No dokładnie dokładnie. Fakt, ze wiecie tak mało nie pozwala wam wymyślać zastępczych historyjek o wielkich wybuchach, strunach, kwantach itp. bo i tak one się sypią w momencie: a skąd wziął się ten wielki wybuch? Skąd pojawił się pierwszy kwant z niczego itp.

Wszyscy wiemy jaka jest jedyna odpowiedź- coś musiało dać ten pierwszy impuls, a później może i wasze teorie są w 100% słuszne. Niestety bez tej podstawy z całą pewnością są w 100% bezsensowne. I tutaj dyskusja się kończy. Bo albo to zaakceptujecie co automatycznie wyklucza ateizm. Albo będziecie wierzyć (idealne słowo) w ten wasz mały naukowy paradoks

BrianGriffin napisał/a:

Ludzie jeszcze długo się nie dowiedzą jak rzeczywiście powstał wszechświat,

Tak się składa, że ludzie wiedzą to od jakichś 5000 lat Ktoś kto odrzucą tą wiedzę jest jak mały Jasio któremu mama mówi, żeby nałożył czapkę w zimę bo się przeziębi a on na to, że nieprawda, ze nie ma na to dowodów, że na pewno się przeziębi (bo nie ma) i on jest mądrzejszy od wszystkich i nie nałoży.

W tym kontekście Agnostycy są do przyjęcia. Można z nimi nawet dyskutować jak z normalnymi ludźmi. Niestety jak już wspominałem z ateistą podyskutujesz jak z psem o geometrii. Z tym, ze pies ma większe szanse coś zrozumieć...
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 15:37
Radbug napisał/a:

Wszyscy wiemy jaka jest jedyna odpowiedź- coś musiało dać ten pierwszy impuls,

Co prowadzi do pytania skąd się wzięło to co dało impuls - co prowadzi do tej samej klasy pytania

Ale to za trudne dla przeciętnego teisty. Mózgi wam się przegrzewają jak pokrywka od prodiża

Radbug napisał/a:

Tak się składa, że ludzie wiedzą to od jakichś 5000 lat

Brak zdolności rozróżniania rzeczywistości od bajek. Typowa przypadłość teistów.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 15:40
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 15:55
Zgłoś
BrianGriffin 2017-09-12, 16:20 3
Radbug napisał/a:

Wszyscy wiemy jaka jest jedyna odpowiedź- coś musiało dać ten pierwszy impuls

Ja wygenerowałem ten pierwszy impuls i mam na to dowody, ale nie pokażę. Uwierz.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 16:35
Cytat:

Czyli żeby być chrześcijaninem trzeba przestrzegać jakichś reguł.

Samo przestrzeganie reguł nie sprawia, że jesteś chrześcijaninem, jest to coś o wiele więcej.

Cytat:

A mnie się wydawało, że chrześcijaństwo właśnie na tej płaszczyźnie jest doskonalsze. Czyli jednak chrześcijanie maja osobny kod postępowania względem chrześcijan i niewiernych?

Nieważne jak silna byłaby Twoja wiara, nigdy nie usuniesz z siebie człowieczeństwa, a ludzkim jest posiadanie innego stosunku do człowieka, którego znasz 30 lat, a kogoś kogo widziałeś tylko raz, i to gdy był np. zaćpany. Ten zaćpany nie jest gorszym człowiekiem, a takie podziały są często tylko w naszych głowach, tak jak ocenianie ludzi po wyglądzie, mimo, że każdy wie, że nie wypada. Wyobraz sobie, ze nawet chrzescijanin jest czlowiekiem.

Jeśli chodzi o aspekty stricte logiki to tutaj do konsensusu nie dojdziemy, bo najprawdopobniej odrzucasz sfere duchową, mimo, ze materia składa się z kwarków, a te w uproszczeniu z energii.

Jeśli chcesz mnie uratować z moich poglądów to daj mi alternatywę jak powstał świat, co tutaj robimy, jaki jest nas cel. Czy może jesteśmy tylko przypadkowym składem galaktycznego prochu, który przypadkiem złożył się w istoty, nie ukrywając bardzo inteligetne.
Zgłoś
Radbug 2017-09-12, 17:31
BrianGriffin napisał/a:

Ja wygenerowałem ten pierwszy impuls i mam na to dowody, ale nie pokażę. Uwierz.

Gratulację. Jesteś Bogiem. Właśnie obaliłeś własny ateistyczny światopogląd.

Dlatego nie ma z wami dyskusji. Po jakimś czasie zaczynacie sami sobie przeczyć. Wszyscy...

voidinfinity napisał/a:

Co prowadzi do pytania skąd się wzięło to co dało impuls - co prowadzi do tej samej klasy pytania

Ale to za trudne dla przeciętnego teisty. Mózgi wam się przegrzewają jak pokrywka od prodiża

No niestety ateistyczny piesku. My wierzymy, że Bóg był od zawsze, czyli jeszcze przed stworzeniem świata. Nie było niczego oprócz...Boga. na tym polega wiara. Nam wolno. Niestety nauka nie pozwala wam zrobić tego samego i napisać: "materia była od zawsze!!!! świat był od zawsze!!!". Jak mi przykro, że naukowymi argumentami nie potrafisz udowodnić naukowego powstania świata. Zupełnie jak pewne zwierzę "najlepszy przyjaciel człowieka" tez nie potrafiłoby tego zrobić. Stąd moje porównanie już w pierwszym komentarzu. Sprawdza się idealnie.
Zgłoś
konto usunięte 2017-09-12, 17:41 2
Radbug napisał/a:

Niestety nauka nie pozwala wam zrobić tego samego i napisać: "materia była od zawsze!!!! świat był od zawsze!!!".

A to niby dlaczego? Wiesz synku, co to jest hipoteza?

Mogę postawić jaką chce i owszem niektóre okazują się błędne - ale to i tak lepszy wynik niż posiadają religie, których liczba osiągnięć w temacie poznawanie świata, jest równa okrągłe zero. Nawet te bzdury piszesz przy użyciu owoców nauki, a nie religii ćwoku

A jak chcesz mi udowodnić, że moja hipoteza jest nieprawdziwa, to czekam na to aż użyjesz metody naukowej i udowodnisz, że jest to przynajmniej mało prawdopodobne
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem