
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
43 minuty temu




xts - nie wiem skąd znasz takie słowa ale przestań bo dostałem wady wymowy próbując to czytać. Język mi uciekł.

Czipsy ziemniaczane o smaku cebuli/bekonu/sera.
Chrupki kukurydziane o smaku truskawek/grzybów/papryki.
To dlaczego pasztet nie może być z indyka o smaku łososia?
Chrupki kukurydziane o smaku truskawek/grzybów/papryki.
To dlaczego pasztet nie może być z indyka o smaku łososia?
Poniżej fragment artykułu o historii polskiej kuchni, jak widać już dawno potrafiliśmy przyrządzać takie dziwne frykasy.
..."Za największe osiągnięcie barokowej sztuki kulinarnej uważano umiejętność przygotowywania dań iluzji. Serwowano potrawy o zaskakujących smakach i kolorach. Niebieskie, złote i srebrne ryby smakowały jak mięso cielęce lub kuropatwy. Barokowy kulinarny koncept nie tylko cieszył oko, lecz był także sposobem na obejście postu. W XVII-wiecznych polskich książkach kucharskich znajdujemy przepisy, jak doprawić szczupaka, by smakował jak cielęcina, a następnie jak z tego udawanego mięsa przyrządzić kiełbaski, kiszki i pasztet. Biesiadnicy nigdy nie mogli być pewni, co trafia do ich ust"...
..."Za największe osiągnięcie barokowej sztuki kulinarnej uważano umiejętność przygotowywania dań iluzji. Serwowano potrawy o zaskakujących smakach i kolorach. Niebieskie, złote i srebrne ryby smakowały jak mięso cielęce lub kuropatwy. Barokowy kulinarny koncept nie tylko cieszył oko, lecz był także sposobem na obejście postu. W XVII-wiecznych polskich książkach kucharskich znajdujemy przepisy, jak doprawić szczupaka, by smakował jak cielęcina, a następnie jak z tego udawanego mięsa przyrządzić kiełbaski, kiszki i pasztet. Biesiadnicy nigdy nie mogli być pewni, co trafia do ich ust"...
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie