Na dzień 31.01.2025, w polskich aresztach i zakładach karnych przebywało łącznie 1313 obywateli Ukrainy ( w tym 80 kobiet). Z tego, 785 mężczyzn odsiaduje wyroki pozbawienia wolności, a 25 jest ukaranych. Pozostali, są tymczasowo aresztowani.
Zakładając, że wszyscy odsiadujący, są jako tako sprawni fizycznie, utworzyć z nich można najwyżej 6 -8 kompanii piechoty (1 - 2 bataliony).
Pas obrony batalionu ma szerokości 1,5 - 2 km (5 - 8 km w przypadku piechoty zmechanizowanej) i głębokość 2 - 5 km.
Biorąc pod uwagę, że nawet po kilkutygodniowym szkoleniu, wartość bojowa tych przestępców, będzie nikła, rzeczywiście, bardzo się przydadzą na froncie. Nawet, jako uzupełnienie stanów kompanii, się nie nadadzą. Takich, to tylko na tyły do ciężkich prac fizycznych, a nie na front.
Zwisa mi co z nimi zrobią, czy wyślą na front, czy do ciężkiej pracy, czy ich będą r🤬ać w dupe. Ważne żeby sie wyrzucić z naszego kraju te odpady społeczne. Banderowców p🤬lonych, ha tfu.

Zwyczajni bandyci w mundurach.
To prawda.
Jeszcze większym bandytą jest zelenski choć w dresie a nie w mundurze.
Widzisz. Ja już jestem w tym wieku, że przemawia przeze mnie rozsądek, nie emocje. I jeśli twierdzę, że poszłabym - w takiej czy innej formie - na wojnę, to wiem, co mówię
Jestem świadoma zagrożenia, na pewno zadbalabym np o córkę, by była bezpieczna i chciałabym służyć... Dla większości zabrzmi to z dupy, ale wiem, że tak trzeba.
Nie za polityków, nie za interesy, tylko za bezpieczeństwo i spokoj mojego kraju.
Nie bierz tego do siebie, ale kobiety w armii to nie jest dobry pomysł. Wartość bojowa kobiety jest niższa niż mężczyzny.
I nie wydaje mi się, żebyś była świadoma zagrożenia. Jesteś gotowa na bycie gw🤬coną po wzięciu do niewoli?
podpis użytkownika
Hitler był lewakiemJ🤬 wszystko na wschód od Polski.
Nie bierz tego do siebie, ale kobiety w armii to nie jest dobry pomysł. Wartość bojowa kobiety jest niższa niż mężczyzny.
I nie wydaje mi się, żebyś była świadoma zagrożenia. Jesteś gotowa na bycie gw🤬coną po wzięciu do niewoli?
Zdaje sobie sprawę, że ani mój wiek, ani płeć nie są wielkimi plusami

A na serio - po prostu nie wyobrażam sobie bierności w takiej sytuacji

Zdaje sobie sprawę, że ani mój wiek, ani płeć nie są wielkimi plusami ale na pewno coś by się znalazło dla takich, jak ja choćby w kuchni czy lazarecie
A na serio - po prostu nie wyobrażam sobie bierności w takiej sytuacji
Rozumiem postawę, szanuję i mniej więcej ją podzielam, aczkolwiek podtrzymuję to co wcześniej napisałem - front to nie miejsce dla kobiet.
I obyśmy nigdy nie musieli brać udziału w żadnej wojnie.
podpis użytkownika
Hitler był lewakiemJ🤬 wszystko na wschód od Polski.
Zwyczajni bandyci w mundurach.
Ukry i bez mundurów to bandyci
Widzisz. Ja już jestem w tym wieku, że przemawia przeze mnie rozsądek, nie emocje. I jeśli twierdzę, że poszłabym - w takiej czy innej formie - na wojnę, to wiem, co mówię
Jestem świadoma zagrożenia, na pewno zadbalabym np o córkę, by była bezpieczna i chciałabym służyć... Dla większości zabrzmi to z dupy, ale wiem, że tak trzeba.
Nie za polityków, nie za interesy, tylko za bezpieczeństwo i spokoj mojego kraju.
Jaki rozsądek? Patrząc na wypowiedź widzę, że kierujesz się wyłącznie emocjami wskazując chociażby na swoje dziecko. Przecież trwałe okaleczenie czy śmierć na froncie gdy pojęcie o wojnie, używaniu broni ma się jedynie z filmików lub kilkudniowego czy miesięcznego przeszkolenia to jest to strata cennego ludzkiego życia. Niewyszkolony żołnierz to marnowanie życia i zagrożenie życia dla doświadczonych żołnierzy.
Rozsądek i świadomość miał gościu na filmiku ,że nie dał się nabrać i unikał wojny. Bez przeszkolenia na froncie jesteśmy jedynie jak świnie w rzeźni. Nawet jeśli trafiłabyś na front to przy pierwszej bombce, świstającej kuli i widoku martwych lub rannych ludzi większym prawdopodobieństwem byłoby ,że poszedłby stolec w majtki lub dorwałby Cię atak paniki który zaszkodził by innym wyszkolonym już żołnierzom.
Jeśli mówimy o pomocy poza linią frontu lub solidnym szkoleniu to ma to jeszcze sens. Inny sposób to jest samobójstwo i Ci co się wzbraniają przed poborem dobrze wiedzą ,że nie mają predyspozycji i się w to nie pchają. Wiele ludzi ma bardzo silną wolę życia i nie jest im obojętne co się z nimi stanie.
Walczyć powinni politycy którzy się między sobą nie dogadali. Czy mi przeszkadza Rosjanin który chce żyć normalnie jak człowiek? Nie, przeszkadza. Czy przeszkadza mi Ukrainiec który chce żyć normalnie jak człowiek? Nie, przeszkadza. Czy mam pewność ,że wrócę z frontu? Nie mam pewności. Czy ktoś zapewni mi opiekę i rodzinie gdy ja będę bez nóg, oczu czy ręki? Nie mam pewności patrząc po naszym kraju i ciągłym obiecywaniu i waleniu w ciula. Chytre c🤬je z polityki powinni mieć arenę i niech tam wyjaśniają własne spory ,a nie my normalni zwykli ludzie za rządzące kurły. Oni dbają o swoje interesy za nasze pieniądze ,a my dbamy o własne życie. Tyle z mojej strony.
honoruje zabijania z powodu ambicji.
A jak kazał Abrahamowi zabić syna, żeby sprawdzić, czy się posłucha - czyż to nie ambicja? Poza tym - Bóg dość sporo ludzi ubił, wedle biblijnych opowieści
Niech sami idą! K🤬y j🤬e niewinnych ludzi biorą jako mięsa armatnie! Politycy w pierwszym rzędzie powinni iść!
Sześciu zdrowych chłopów się marnuje...
To oczywiście wolny wybór, każdy robi, jak uważa,
Nie do końca jest tak z tym wolnym wyborem.

I podejrzewam, że przemawia przez ciebie ziemkiewiczyzm "ale bym se poszła powgniatać rusków w ziemię!" "proszę bardzo - można!" "eee, już wiek nie ten, okulary noszę..." "ależ to nie przeszkoda - wiek poborowych - do 65, okulary nie dyskwalifikują" "ale no tego.. mama woła na obiad!"
[ Dodano 2025-02-25, 22:49 ]
Ważne żeby sie wyrzucić z naszego kraju te odpady społeczne. Banderowców p🤬lonych
ALe wiesz, że jest prawdopodobieństwo, że Ukraińcy zatrudnieni w polskiej Policji będa wyłapaywać tak jak na filmiku Polaków w razie wojny?
A jak kazał Abrahamowi zabić syna, żeby sprawdzić, czy się posłucha - czyż to nie ambicja? Poza tym - Bóg dość sporo ludzi ubił, wedle biblijnych opowieści
Ambicja? Nie. Suwerenność i sprawiedliwość? Zdecydowanie. „Czyż Ten, który jest Sędzią całej ziemi, nie będzie postepować sprawiedliwie?” (Rdz 18,25). Każdy akt sądu Bożego jest sprawiedliwy, niezależnie od tego, czy go pojmujesz, czy nie. Niegodziwość człowieka była wielka (Rdz 6,5), a Bóg, będąc świętym, musi osądzić grzech (Nahum 1,3). A jednak okazuje miłosierdzie. Próba Abrahama zapowiadała Chrystusa, prawdziwego Baranka (J 1,29). Zamiast pytać, dlaczego Bóg sądzi, zapytaj, dlaczego w ogóle oferuje zbawienie.
Każdy akt sądu Bożego jest sprawiedliwy,
No tak - na tym polega wiara. Gdyby dało się udowodnić dobro, wszechmoc, sprawiedliwosć Boga - nie trzeba byłoby wierzyć. A wierzyć mozna we wszystko
No tak - na tym polega wiara. Gdyby dało się udowodnić dobro, wszechmoc, sprawiedliwosć Boga - nie trzeba byłoby wierzyć. A wierzyć mozna we wszystko
Wiara nie jest myśleniem życzeniowym; jest to uznanie, że człowiek upadł (Rz 3,23), jest skażony w naturze i niezdolny do przywrócenia samego siebie. Historia to udowadnia. Przemoc, chciwość, rozkład. Człowiek bez Boga jest ślepym wędrowcem goniącym za iluzjami. Potrzeba nie polega tylko na „wierze”, ale na powrocie. Na ponownym zjednoczeniu się z Tym, który go stworzył. „Zbliżcie się do Boga, a On zbliży się do was” (Jk 4,8).