Tak jak w temacie. Dokładnie widać jak kraje europejskie lecą w dół w 2008 roku z powodu kryzysu a Polska daje radę

Miłej AnalIzy Sadole
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Tak pono średni Polak zarabia 3,500 zł a teraz nie podniesie rękę ten kto tyle zarabia... politycy ehh.
konto usunięte
2012-09-06, 10:09
@turkowizorka: to sobie doszukaj lat 2010-2012 i prognozy na 2013 i tego na ile proroctwa Rostowskiego rozjezdzaja sie ze stanem faktycznym. Tylko wez wczesniej usiadz na nocniku, bo mozesz popuscic, ze jest troszke inaczej niz ci ktos probuje wmowic...
konto usunięte
2012-09-06, 10:16
Zielona wyspa... jasne...
kpaxian, nikomu do portfela nie zaglądam, miło że wczuwasz się w sytuację ludzi zarabiających mniej i wynajmujących (tu bez ironii), ale moim zdaniem 4600 zł łacznego zarobku wystarczy w Polsce na dosyć normalne życie, tym bardziej, że jak zrozumiałem, kredytów nie masz żadnych.
No, chyba że pisałeś o zarobkach brutto.
konto usunięte
2012-09-06, 10:58
Bardzo ładne wykresiki.
To ja teraz poproszę o podobny filmik, ale ze średnim wynagrodzeniem brutto w euro (już chrzanić medianę), w zestawieniu z krajami "starej" Europy, oraz z tzw. koszykiem konsumpcyjnym. Hm?
konto usunięte
2012-09-06, 11:21
i dolaczcie do tego wykres zadluzenia publicznego. co z tego, ze mamy wiecej pieniedzy w gospodarce skoro to nie sa nasze pieniadze :{
konto usunięte
2012-09-06, 11:32
co to jest to PKB???
mozz87 napisał/a:
co to jest to PKB???
Produkt krajowy brutto, PKB (ang. gross domestic product, GDP) – pojęcie ekonomiczne oznaczające jeden z podstawowych mierników dochodu narodowego stosowanych w rachunkach narodowych. PKB opisuje zagregowaną wartość dóbr i usług finalnych wytworzonych na terenie danego kraju w określonej jednostce czasu (najczęściej w ciągu roku). Kryterium geograficzne jest jedyne i rozstrzygające. Nie ma znaczenia pochodzenie kapitału, własność przedsiębiorstw itp.
pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_krajowy_brutto
albo nauczyciela od WOSu zapytaj to Ci wyjaśni dokładnie
konto usunięte
2012-09-06, 12:36
od kiedy to turcja jest państwem europejskim?
@kpaxian w jakim mieście masz takie koszty, że 4600 ledwo Ci starcza? chyba, że masz trójkę dzieci z innymi babami i alimenty każdej musisz płacić
konto usunięte
2012-09-06, 12:44
Niestety, obecnie PKB to jedyny wskaźnik, który ma pozytywne wyniki - ale powtarzam - jedyny. Lepiej mówić o jednej wygranej bitwie, aniżeli całej wojnie, co nie? Obok mamy wskaźnik bezrobocia, płacę minimalną i siłę nabywczą pieniądza, których wyniki są po prostu beznadziejne.
PKB jak wskaźnik jest mało miarodajny, podobnie jak średnia krajowa. Niby mamy zarabiać te 3500-3700 złotych, ale jakimś cudem wszyscy w otoczeniu mają pensje oscylujące wokół 2 tysięcy. Uśrednia się po prostu milionerów z ludźmi żyjącymi w skrajnym ubóstwie i wychodzą takie dziwne liczby. Z PKB są co prawda powiązane inne czynniki, ale mechanizm ten sam - obliczamy zamożność przeciętnego mieszkańca (a taki mieszkaniec to czysta fikcja) wkładając do tego samego worka milionerów i biedaków.
Podsumowując, zarówno rząd jak i media mogą wsadzić sobie w dupę ten PKB, bo sam odczuwam że żyje się coraz ciężej i nie stać mnie na kupno nieraz podstawowych rzeczy. W centrum miasta przybywa bezdomnych i żebraków. To jest ten dobrobyt, o którym mówią w telewizji?