Główna Poczekalnia (5) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:34
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-01, 2:03
bachi1997,

Nie ,pisałem do kogoś z kim dyskutowałem ale nie do Ciebie. Pisałem do tego delikwenta powyżej:] teraz mogę dać @up :]

Byłem w takiej sytuacji,
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:04 2
Cytat:

W ŻYCIU człowieka wyróżnia się następujące okresy rozwojowe:

okres zarodkowy,
okres płodowy,
okres noworodkowy,
okres niemowlęcy,
okres poniemowlęcy,
okres dzieciństwa,
okres dojrzewania,
okres dojrzałości,
wiek średni,
okres starości.

źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Okresy_rozwojowe_cz%C5%82owieka

Nie zmieniajcie podstaw biologii dla własnych celów, życie ludzie tak jak innych zwierząt zaczyna się w momencie zapłodnienia i przeistoczenia w zygotę. Plemnik i komórka jajowa to nie to samo co zapłodniona komórka czyli zygota, która przez podział komórki przekształca się w zarodek.

A czy można kończyć życie ludzkie w momencie gdy jest jeszcze zygotą lub zarodkiem to już inna sprawa.

Zgodnie z Polską konstytucją każde życie ludzkie jest chronione, od samego początku tzn od zapłodnienia (to dziecko ma już nawet prawo dziedziczenia po rodzicach, nawet jak ojciec umrze zaraz po zapłodnieniu).

Potwierdził to trybunał konstytucyjny(O R Z E C Z E N I E w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, z dnia 28 maja 1997 r. Sygn. akt K. 26/96). Więc aby aborcja była w Polsce legalna (oprócz zagrożenia życia matki i gdy dziecko pochodzi z czynu zabronionego) trzeba by zmienić konstytucje, a że żadna formacja nie ma takiej władzy więc dyskusja prowadzona tu nie ma sensu. I tylko niepotrzebnie się denerwujecie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:11 2
@polo44

Brawo, dokładnie o to chodzi. Tylko jedni ludzie chcą na siłę zmienić podstawy biologii pod swoje widzimisię. Jak napisałem wcześniej, jak kobieta chce decydować o sobie. Niech się zapisze na odpowiedni zabieg uniemożliwiający jej zajście w ciążę (czy też partner tej kobiety). Wtedy to jest ich wybór i nic mi do tego.
Zgłoś
olka. 2013-04-01, 2:11 1
Po pierwsze, wg twojego toku rozumowania jeśli zygota to już człowiek, to bliźniacy jednojajowi, którzy powstają pod wpływem podziału zygoty to jedna i ta sama osoba. Naprawdę tak uważasz?

Po drugie porównanie aborcji do ratowania ofiar wypadku jest tak nietrafione, że nawet nie wiem jak to skomentować. Z tym byciem zdolnym do przeżycia poza organizmem matki chodzi o to, że organy tego płodu są na tyle rozwinięte, że będzie w stanie samodzielnie funkcjonować. A nie, że będzie potrafił na siebie zarobić i się wyżywić

Edit:
I to, że człowiek się zaczyna w momencie zapłodnienia to nie są wcale 'podstawy biologii' tylko twoje widzimisię. Wiesz, że spory procent zygot ulega naturalnemu poronieniu? Albo się nie implantują, albo mają duże wady chromosomalne i ulegają naturalnej aborcji. Czyli Bóg zabija nienarodzone dzieci...
Zgłoś
sidian 2013-04-01, 2:13 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:14
olka. napisał/a:

że będzie w stanie samodzielnie funkcjonować. A nie, że będzie potrafił na siebie zarobić i się wyżywić

A kto mówi o utrzymaniu? Poraziło kogoś prądem, serce nie bije. Czyli samodzielnie nie funkcjonuje, czyli nic tylko do piachu człowieka. Ja tylko widzę w tym niespójny tok rozumowania?

sidian napisał/a:

Primo antykoncepcja jest grzechem. Tak samo jak aborcja. Takim samym. Zdecyduj się więc, bo głosisz katolicką moralność tylko po to, żeby na koniec jako remedium przedstawić coś, co jest równie złe w oczach twoich mistrzów.

Znowu jakiś pajac mi wyjeżdża z katolicyzmem. Zdziwię Cię, jestem 100% ateistą po apostazji. Nie było łatwo, ale się udało. Po prostu pojmowanie i rozumowanie pro-aborcyjnych nie jest spójne, a nic mnie tak nie drażni jak hipokryzją czy to jednych pro-aborcyjnych, jak i uber katolo-pro-lifów. Bo jestem za ochroną życia matki, bo co to za korzyść by umarło dwoje? I jestem za karą śmierci dla gw🤬cicieli i morderców. Gdzie surowe karanie gw🤬cicieli działających świadomie automatycznie działa odstraszająco na kolejnych i rozwiązuje problem kobiet z ciążami z przymusu przykrej okoliczności.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:17
olka. napisał/a:

Po pierwsze, wg twojego toku rozumowania jeśli zygota to już człowiek, to bliźniacy jednojajowi, którzy powstają pod wpływem podziału zygoty to jedna i ta sama osoba. Naprawdę tak uważasz?

Po drugie porównanie aborcji do ratowania ofiar wypadku jest tak nietrafione, że nawet nie wiem jak to skomentować. Z tym byciem zdolnym do przeżycia poza organizmem matki chodzi o to, że organy tego płodu są na tyle rozwinięte, że będzie w stanie samodzielnie funkcjonować. A nie, że będzie potrafił na siebie zarobić i się wyżywić

Rozumiem, że piszesz do mnie?
To czy ja napisałem, że to jedna osoba?

Cytat:

Nie zmieniajcie podstaw biologii dla własnych celów, życie ludzie tak jak innych zwierząt zaczyna się w momencie zapłodnienia i przeistoczenia w zygotę. Plemnik i komórka jajowa to nie to samo co zapłodniona komórka czyli zygota, która przez podział komórki przekształca się w zarodek.

Zgodnie z podstawami biologii to jest nowe życie, a czy z tego się urodzi dziecko dwoje czy tysiąc to już wszystko jedno.

Cytat:

Edit:
I to, że człowiek się zaczyna w momencie zapłodnienia to nie są wcale 'podstawy biologii' tylko twoje widzimisię. Wiesz, że spory procent zygot ulega naturalnemu poronieniu? Albo się nie implantują, albo mają duże wady chromosomalne i ulegają naturalnej aborcji. Czyli Bóg zabija nienarodzone dzieci...

Dokładnie to jest wiedza encyklopedyczna a nie moje widzimisię podałem źródło! podaj swoje źródło że życie zaczyna się w innym momencie.

Czy ja gdzieś pisałem o Bogu albo co się dalej dzieje z zarodkiem? przecież duża część dzieci zostaje poronionych albo rodzi się martwych ale to nie zmienia faktu, że życie rozpoczyna się w momencie zapłodnienia.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:17 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
DamianH 2013-04-01, 2:19 1
Zgłoś
olka. 2013-04-01, 2:22 1
Dobrutro,
Ale pokraczny argument. Jeśli kogoś poraziło prądem to oczywiście, że go ratujemy, bo jest on samoświadomą OSOBĄ, która wyraża wolę życia i my jako lekarze te wolę życia szanujemy. W przeciwieństwie do zygoty, która osobą nie jest, w związku z czym nie może mieć żadnej woli.

polo44,
to kiedy się zaczyna człowiek nie jest dyskusją medyczną tylko filozoficzną. chodzi tutaj o wartościowanie pewnych rzeczy, życie to nie jest wartość sama w sobie, człowieczeństwo jest tą wartością.
Zgłoś
sidian 2013-04-01, 2:23 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:30 2
Według mnie wcześniejszy post @Sidian dał argumenty po których niewątpliwie spór powinien byc rozstrzygnięty.

Podsumowując: Idea aborcji jest dobra. Powinna być legalna.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:32 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-01, 2:33 1
majster0000,

Święta racja! Imprezę uważam za zakończoną

Dziękuje dobranoc,

Ps.
Coś na dobranoc dla Pana Dobrutro, powiedz kto Cie spłodził to Cie pomszczę
Zgłoś
sidian 2013-04-01, 2:37
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem