Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Witam. Na wstępie zaznaczę, że temat jest wystarczająco sadystyczny sam w sobie więc obędzie się bez flaków i bab z k🤬sami.

Otóż od pewnego czasu każdy użytkownik internetu na pewno zauważył narastające niezadowolenie wynikające z złego zarządzania państwem i instytucjami mu podlegającymi. Niezadowolenie to przejawia się na każdej płaszczyźnie, niestety tylko w internecie. Jako 38 milionowy naród jesteśmy regularnie upadlani przez nasze elity wywodzące się, oraz odgórnie nam narzucone przez ZSRR. Wszyscy widzimy jak skala degeneracji i złodziejstwa staje się coraz trudniejsza do zniesienia. Nasz rząd, oraz bratnia mu opozycja pacyfikuje nasze nastroje zmuszajac nas do emigracji, która jednak wcale nie jest idealnym rozwiązaniem. Wyjeżdżając na zachód znacznie poprawiamy swoją sytuacje materialną, ale jesteśmy narażeni na życie w świecie przesiąknietym marksistowską ideologią kulturową Gramsciego. Wychowywanie dzieci w atmosferze gender, strach przez urzędami zabierającymi dzieci: Jugendamt, Barnevernet itp. uczucie bycia tym gorszym obywatelem drugiej kategorii, oraz wiele innych czynników sprawia, że wnioski nasuwają się same: Czemu to ja mam wyjeżdzać z mojego kraju, skoro wiadomo kto jest złodziejem i kto jest odpowiedzialny za obecną sytuacje? Przecież te same niezmienne ryje swiecące się na telewizyjnym ekranie gnębią nas od 20-30 lat! Narody Europejskie dojrzewają do tej świadomości i okazują to. Niestety MY jesteśmy chyba jedynym europejskim narodem, który ma w*****ne na to że jest codziennie dupczony i okradany. Wybory parlamentarne i prezydenckie odbędą się dopiero w 2015 roku, a do tego czasu z***bią nam nawet majtki z dupy co pokazali likwidujac OFE (150 mld zł) oraz na szybciacha "gubiąc" 19 mld złotych. Nie ma sensu czekać, jak żul na zasiłek trzeba działać. Pogoda się poprawia i nie jest tak zimno, więc proponuję nastepujacy plan działania. Większość z nas korzysta z forów, oraz stron o przeróżnej tematyce, a jak wiadomo Polacy najlepiej walczą ostatnio w sieci dlatego kopiujcie tą wiadomość wszędzie gdzie się da i oznajmiajcie wiadmość 1.03.2014 wychodzimy wszyscy na ulice. To jest Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, wszyscy tego dnia bądzmy tymi wyklętym! Uprzedzając pytania to tak potwierdzam to ja sobie teraz wymysliłem ten termin i c*uj z tym. Prawdopodobnie pojawi sie wiele bólu dupy w komentarzach, oraz ocen nieprzychylnych tej idei, ale na co mamy do k**wy nedzy czekać? Kopiujcie wklejajcie, twórzcie wydarzenia na facebooku, bo miarka się przebrała. Ten kto uważa inaczej to jest j**any tłuk, albo jest w układzie i mu dobrze w takim systemie gnojacym zwykłych obywateli. Każde forum, każda strona musi być przesiaksięta ta wiadomościa, wklejajcie ją wszędzie nawet na ściane u siebie w pokoju! Oni są zwykłymi tchórzami i dupkami rozprawimy się z nimi szybko. Rozpowszechnianie tego w internecie was nic nie kosztuje, a zyskać możemy wszystko. Kluczem do sukcesu jest zalewanie internetu tą wiadomoscią przez prawie miesiąc, żeby każdemu w głowie utrwaliła się ta data 1.03.2014. Bez względu na to kim jesteś i jaki jest twój status społeczny wesprzyj tą akcje "zalania internetu tą wiadomościa", kopiuj i wklejaj pod każdym neewsem po kilka razy dziennie, żeby nawet niewidomy to zobaczył. Utrwalenie takiej wiadomosci w ludzkiej świadomosci pociągnie oddolne organizowanie się, a w marcu rozliczymy się raz na zawsze z tymi dziadami. Tak więc prosze Was o pomoc, wytrwałość i konsekwencję w działaniu. Z sadola wyjdzie ten promyk, który rozswieli tą ciemność i wyprowadzi nas z skarpety w której znajdujemy się aktualnie. Tak więc 1.03.2014. Do dzieła!!!!!!!!!!
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-10, 22:17 1
szopenfeldziarz, czyli wykluczasz również wybory...

Co rozumiesz poprzez "Robić swoje"?
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 3:36
Yhm... Ja tak od siebie miałbym luźną propozycję a mianowicie widzę tu kilka w miarę ogarnietych osób mających wiedzę jak i mniemam pewne doświadczenie w dziedzinach historycznych, ekonomicznych jak i gospodarczych - jeśli się mylę przepraszam. Ale szukając tzw. Złotego środka proponowałbym by nowe osoby o różnych poglądach mogły ze sobą korespondować - kuc żelazo póki gorące, bo im dłużej je tzw. Wymiana zdań to kupa z tego wyjdzie. Z pewnością ważne jest kto jaki ma poglądów, podać są i przeciw i w ten sposób dojść do konsensusu chyba w końcu oto chodzi by wyciągnąć odpowiednie wnioski. Ważne są także wybory - od nas samych zależy kogo wybierzemy. Ja się przyznam, że kiedyś głosowałem na PO Ale jak rozpoczynali swoją kadencję czyli 6 lat temu. Zaraz będą słowa sprzeciwu "szansę głosowałem to teraz masz" i moja riposta - ja młody Polak czy oto się prosiłem? Z tego co wiem wielu ludzi pragnęli zmian i wierzyli, że te zmiany nastąpią, światłem im a oni że mnie zadrwili nie tylko ze mnie ale z nas wszystkich. Przed nimi lewica głosowała i ludzie mieli dość. Po 4 latach głosowało sięinaczej lecz wiele oosób wybrało PO pomimo sygnałów jaki były. Teraz wykorzystują szansę jak z nas zedrzec ale nie tędy droga bo tam nie,ma kompetentnych ludzi, którzy faktycznie by się na rzeczy znali, brak odpowiedzialności za spotkanie sprawy, każdy z nas się wkurzasz ale kto przypuszczał, że tak będzie. Więc prośba by ze sobą korespondować poza sadistica, ja choć nie geniusz pomogę na tyle ile możliwości ale naprawdę warto coś wspólnie zdziałać dla naszego dobra. Będę miał więcej czasu to przeanalizuje wszystkie posty i wg siebie wybiorę osoby, które wg mnie mają więcej oleju w głowie niż ja i mogą zaproponować sensowne rozwiązania.

Sorki za literówki ale tak mi słownik wpisywał.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 11:35 37
Gdzieś musi powstać ognisko zapalne, ognisko krystalizacji myśli i działań. Sadistik nieraz zaprezentował możliwości zjednoczenia. Zjednoczmy się i tym razem i uświadamiajmy reszcie społeczeństwa, że nie są sami, że warto domagać się swoich praw, a jeśli trzeba nawet o nie walczyć.

Po pierwsze:
Prawo do wyrażenia swojego niezadowolenia ma każdy. Opluwanie osób młodych tzw gimbazy za chęć pomocy i zaangażowanie W sprawach słusznych i mających na celu dobro Polski jest nie na miejscu.Prawdopodobnie większość z nich nie ma do końca wykształconych poglądów politycznych ale mają jakiekolwiek pojęcie co dzieje się źle w tym kraju. Oceniając kogoś najpierw zastanów się więc czy Ty jesteś na tyle kompetentny aby zabierać głos.
Zastanowiłeś się? To czytaj dalej...
Nie! Nie jesteś kompetentny ale masz prawo do wyrażenia swojej opinii, nawet najgłupszej. Więc jeśli młodzi chcą pomóc to się nie wtrącaj i siedź gdzie siedzisz.
Chyba już zapomnieliście ile młodzież, a nawet dzieci potrafiły zrobić dla tego kraju.

Po drugie:
Proszę o potraktowanie sprawy na chłodno. Potrzebna jest strategia. Pamiętajcie, że rozpoczęcie działań jako agresor spowoduje natychmiastowy odwet rządzących którzy posiadają organy przemocy bezpośredniej.
Agresja typu podpalenia, wyrywanie bruku i inne akcje wandalizmu zostaną momentalnie stłumione i nie mówię tu o pacyfikacji wyłącznie agresorów. Spowodowanie zamieszek narazi całą akcję na fiasko ponieważ jeśli wkroczy policja lub (oby nie) wojsko to zwinie wielu, spałuje wielu, wielu rozgoni i zostanie nas garstka, której pozwolą sobie pokrzyczeć ku uciesze mediów. Sprawa zostanie dopiero wtedy nagłośniona i wyśmiana.
Apeluję więc o brak jakichkolwiek aktów wandalizmu póki naród się nie obudzi i nie dołączy do protestu. Apeluję również o pilnowanie porządku. Moja propozycja jest taka by łapać wandali i pseudo wandali czyli policjantów rozpoczynających burdy by dać powód interwencji policji. Wyłapywać takich i odprowadzać do panów policjantów. Po prostu nie dajmy policji powodu do działania. Jeśli będzie konieczność będziemy rwali bruk lecz dopiero gdy poczujemy siłę i czas.

Po trzecie:
Nie jestem do końca przekonany czy pójście pod jakimś sztandarem (KNP, ONR itp) nie narazi partii na problemy. Proponuje tak jak już wcześniej wspomniano, nowy symbol za którym się zjednoczymy.
Owszem wsparcie działaczy było by z pewnością pomocne (doświadczenie organizacyjne, znajomość litery prawa) lecz pamiętajcie, że od wielu lat działacze ci są opluwani i wyśmiewani dzięki sprytnej manipulacji medialnej. Pójście pod ich sztandarami może zostać więc równie łatwo ośmieszone.
Moja propozycja na sztandar który nas zjednoczy to BOCIAN. Nie kojarzy się z agresją, jest symbolem, maskotką Polski, każdy zna tego ptaka i nie było by obraźliwe być nazwanym BOĆKIEM. Jest to symbol prosty i łatwy do powielenia jako że wystarczy zrobić szablon opierający się na konturach zarysu bociana (podobne szablony widzimy na ekranach tłumiących hałas od drogi). Bociany są dobrym symbolem alegorycznym również ze względu na posiadanie szczątkowego aparatu głosowego. Można to przyrównać do nas, póki się nie zjednoczymy nasz głos jest niewiele wart. Możliwe jest też stworzenie zabawek,przyrządów,instrumentów łatwo naśladujących klekot bociana. Zasada taka sama jak w odpustowych młynkach(swojego rodzaju grzechotkach, nie znam dokładnej nazwy)które każdy zna choćby z jasełek. Wystarczy zamienić drewienko na dłuższe i powstanie klekot zamiast terkotania.
Jeśli się zjednoczymy i zostaniemy zmuszeni do działań agresji dodamy boćkowi hełm. Będzie to dobitne pokazanie chęci walki.

Po czwarte:
Bez użycia siły rząd nie odejdzie, a przy użyciu siły nadal nie posiadamy przywódcy będącego w stanie porwać naród.
Usłyszę Korwin? Jestem za! I właśnie o to chodzi: ja jestem za, Ty, Pani X, Pan Y. To nadal za mało. Jeden człowiek nie zdoła kierować całym narodem. Ludzie muszą poznać merytoryczne wartości poparte przez specjalistów. Tylko dzięki takim zabiegom można ocieplić wizerunek ośmieszonego człowieka, którego większość narodu nie słucha i nie rozumie. Uważacie, że nie można liczyć na media? To organizujcie telewizje internetowe. Twórzcie ulotki, działajcie jak możecie. Macie internet, macie drukarki, macie znajomych w drukarniach, kolegów grafików. Siądź na dupie i rusz głową co jeszcze możesz zrobić by ten kraj stał się Naszym krajem i móc znowu powiedzieć z dumą POLSKA. Uświadomienie społeczeństwa trwa i trzeba się z tym pogodzić.

Po piąte (utopia):
Potrzeba nam specjalistów, ludzi na poziomie, którzy swoją wiedzą zadbają o dobro państwa. I nie mam na myśli obsadzenie ich przy korycie lecz pomoc charytatywną. Nie bójcie się znajdzie się wielu Polaków, którzy chcą i pomogą jeśli stworzymy im do tego narzędzia. W dobie elektroniki i internetu czymże jest problem tworzenia wirtualnych zebrań, debat, punktów doradczych itd itp... I to bez wychodzenia z domu, tracenia czasu na podróże itd. Dzięki takiemu systemowi rząd jako taki przejdzie do historii. Do kontaktów zagranicznych potrzebni nam będą wtedy dyplomaci i przedsiębiorcy. Skończyło by się igranie losem narodu przez niedouczonego lub niemającego pojęcia o danym temacie polityka jadącego na mediacje w myśl "bo ktoś musi reprezentować".
Dzięki takiemu działaniu można zredukować polityków do minimum czyli do ilości która pozwoli na reprezentowanie regionu na którym prowadzą działania.

Najważniejsze zostało na koniec, ot taka wisienka.
Skoro chcemy wyjść na ulicę to czego chcemy od aparatu państwa? Wyzwiska i wyciąganie na światło dzienne machlojek urzędniczych jeszcze nie prowadzi do zmian, bo niby jakich? Oni trzymają się nawzajem, a nas karmią pozorną nienawiścią, która tylko poróżnia coraz to bardziej narów Polski. Załóżmy, że polecą ludzie ze stołków, rząd ustąpi, a my zostaniemy w czarnej dupie. Nie chodzi przecież o zmianę ludzi przy korycie tylko o zlikwidowanie koryta!
JOW czyli „Jednomandatowe Okręgi Wyborcze” pozwolą na uleczenie systemu. W tym momencie jesteśmy oszukiwani i zwodzeni, że nasze głosy coś znaczą. Obecna ordynacja wyborcza to fikcja demokracji. Głosujemy na listę, a nie na kandydata. Gdy zagłosujesz na Pana Kowalskiego z Listy nr3 miejsce 6, to tak naprawdę na niego nie głosujesz! Głosujesz na listę, a Pan Kowalski obecny na niej wejdzie dopiero wtedy gdy mandaty dostaną wszyscy przed nim. Na Pana Kowalskiego zagłosowało 1,5miliona osób, a na Pana Iksińskiego zagłosowało 125 osób. Kto dostanie mandat poselski? Osoba będąca na czele listy. Rozumiesz już w jakim absurdzie wolnych wyborów przyszło nam żyć?
Tylko JOW są w stanie uleczyć nasz kraj i postawić w rządzie naszych reprezentantów.
Co mnie najbardziej dobija? Obecna ordynacja wyborcza nie daje możliwości wyboru nurtu politycznego. Są trzy główne partie jedna gorsza od drugiej. Wielu z nas/was głosuje nie dlatego, że uważają, że oddają swój głos zgodnie ze swoimi przekonaniami lecz dlatego by wybrać tzw. mniejsze zło. Nie ma mniejszego zła, obudźmy się. To jest ten sam beton co przed laty!
Zmiana ordynacji wyborczej wyeliminuje taki model głosowania. Skończy się wybieranie między złym, fatalnym i jeszcze gorszym. Głosujmy na osoby na które chcemy głosować i rozliczajmy ich z obietnic.
Demokratyczne próby zmiany ordynacji są skutecznie blokowane pomimo zebrania odpowiedniej ustawowo ilości głosów (np. organizacja Obywatele Decydują). I pomimo spełnienia wymogów co do ilości głosów po raz kolejny ustawa o JOW jest odrzucana już w pierwszym czytaniu bodź tak jak to się dzieje ostatnio, wstrzymywana w sejmie(nie poddawana pod głosowanie od 5-6 miesięcy).

Następny postulat to zakaz zrzeszania się w partie. Nie będzie wtedy prezesów partii mówiących jak głosować, a posłowie będą mieli większą świadomość tego, że służą nam, wam, społeczeństwu, POLSCE.

Płakać mi się chce gdy dochodzi do mnie świadomość tego, że rząd od dłuższego czasu przeciąga na swoją stronę pewne grupy społeczne. Mówię tu przede wszystkim o urzędnikach i policji. Organy te są przebrzmiałe i wciąż się rozrastają uzyskując podwyżki, przywileje. To skutecznie blokuje zdolność obiektywnego spojrzenia bo przecież im żyje się dobrze, a reszta to ”oszołomy i zadymiarze”. Pozostaje jedynie liczyć na uczciwość, sumienie i poczucie sprawiedliwości które jest w każdym z nas.

Podsumowanie:
-Tylko wprowadzenie JOW –Jednomandatowych Okręgów Wyborczych pozwoli na bezkrwawe zmiany w naszym kraju
-Jeśli chcecie więc robić sztandary, malować flagi, głosić hasła. To proszę was o racjonalizm. Sentencja „Tusk ty rudy flecie, spier….” Wzbudzi jedynie agresje, a i tak nie osiągniecie tego co chcieliście. Dacie powód mediom do ośmieszenia całej akcji bo zapewne w TV pokażą tylko takie hasła.
-Jeśli podchodzi do Ciebie telewizja, a nie wiesz jak odpowiedzieć to nie mów nic i odejdź. Nie produkuj się na siłę bo i tak poszatkuje całą wypowiedź montażysta i zginie sens, kontekst wypowiedzi.
-Jeśli chcesz coś powiedzieć głoś krótkie, zwięzłe i przemyślane sentencje nie nadające się do montażu. Oracje i wywiady zostaw mówcom którzy wiedzą lepiej jak tą sytuację ubrać w słowa.
-Przygotuj się merytorycznie. Dowiedz się co i jak. Nie bądź baranem idącym ze stadem.
-Działaj aktywnie, drukuj, rozmawiaj. Niech ludzie dowiedzą się ze nie są sami a poziom „wkórwu” już dawno zaczął się przelewać tylko nie wiemy ilu nas jest. Będziesz wyśmiewany ale to Ty walczysz o dobro i przyszłość naszych dzieci, a nie banda tych prześmiewców. Jak się uda oni przyjdą na gotowe, ale Ty będziesz o sobie mógł powiedzieć Bohater Narodowy.
-Jednoczmy się w wspólnej sprawie. Nawet odmienne poglądy mają wspólne cele. Nie dajmy się poróżnić. Stańmy brat z bratem, siostra z siostrą, rodzice z dziećmi. Pokażmy jak jest nas wielu.
-Nie daj się sprowokować, wciągnąć w burdy. Jeśli Nasze protesty zostaną bezkrwawe to przyjdą wszyscy, nawet ci co się boją. Mam na myśli przede wszystkim rodziny z dziećmi.
-Nie rób z siebie chama. Na agresje przyjdzie czas, choć chciałbym aby do tego nie doszło.
-Pamiętaj, że są to działania prorządowe, a nie antyrządowe. Chcemy sprawnie działającego aparatu władzy, a nie rozp🤬olenia wszystkiego.
-Pamiętaj, że władza kieruje policją i będzie szukała/tworzyła powody aby rozgonić lub skłócić społeczeństwo. Jeszcze raz więc powtórzę: nie daj władzy powodu do usprawiedliwienia działań policyjnych.
-Miej świadomość ingerencji służb w marszach, protestach. Pamiętaj o tym, że prowokacje będą wychodziły między innymi właśnie z tych służb. Sami potrafimy zadbać o porządek i przywołać do porządku tych co robią rozróby.
-Potrzebne jest ustanowienie loga/sztandaru w wspólnej sprawie. Podałem swój pomysł Bociana. Macie lepsze to proponujcie, prezentujcie gotowe projekty.
-Jeśli masz znajomych w policji wojsku, rozmawiaj z nimi. Nie chodzi o przeciwstawienie się wszystkim i wszystkiemu. Nawiązujmy dialog, przekonujmy. Być może okaże się, że policja i wojsko są po naszej stronie (mimo podleganiu aparatowi rządzącemu).
-Pamiętaj, że przewroty polityczne, rewolucje będą godziły np. w przedsiębiorców związanych z handlem zagranicznym, osłabienie naszego Polskiego Złotego i wielu innych…

Dziękuję Ci za przeczytanie tego tekstu. Jest nadzieja. My jesteśmy nadzieją. Żyjmy tu i teraz, by nasze dzieci nie odziedziczyły kraju ze skłóconym narodem i rozwaloną gospodarką.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 11:46 8

Zamiast bociana na sztandarze proponuję k🤬sa w dupie.

Kolejny nawiedzony zbawca narodu...
Zgłoś
mullen-16 2014-02-11, 11:50
człowieku kto to będzie czytał.... nie potrafisz się streścić w dwóch zdaniach??
Zgłoś
dogip 2014-02-11, 12:02
Masz poczytaj. sadistic.pl/poczatek-zorganizowanych-protestow-w-polsce-1032014-vt268221.htm

Nie jesteś pierwszy.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 12:03
Oj boćku boćku, jak głosujesz "na Pana Kowalskiego z Listy nr3 miejsce 6" to tak na prawdę na niego głosujesz. "Jedynka" na liście jest ważna dlatego, że to ludzie głosujący nie znają kandydatów więc wybierają pierwszego kogoś z listy partii która im odpowiada.

Witki opadają jak się te twoje wypociny czyta:(
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 12:10
p🤬lisz o walczących gimnazjalistach>>
o co oni walczą o dłuższe przerwy?
Zgłoś
nowynick 2014-02-11, 12:18 2
i jak to widzisz?
-masz moją klawiaturę
-i moją mysz!
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 12:24
@dzikuek1985 A już myślałam, że nikt tego głośno nie powie, a ten pomysł tłucze mi się po głowie od jakiegoś czasu. Jak najbardziej jestem za, najważniejsze to znaleźć zaangażowane osoby, a wiedzę zawsze można zdobyć jeśli będą jakieś braki (jest mnóstwo merytorycznej literatury na temat z każdej dziedziny). Także może zbierzemy się i niech każdy głośno powie kto chce mieć w tym swój udział.
Jestem za.

@rav4ever Niestety masz rację jeśli chodzi o ważność głosu, dlatego ważne jest uświadamianie i informowanie społeczeństwa (ale nie tak jak to robią np. w wiadomościach, tylko należałoby nagłaśniać różne istotne sprawy np. nowa ustawa czy kwestie gospodarcze). Trzeba uświadamiać społeczeństwo i walczyć z ignorancją.

A taka jest przynajmniej moja opinia.
Zgłoś
Dymekx 2014-02-11, 12:27 2
Każda inicjatywa dążąca do odsunięcia od władcy postkomunistów i złodziei wszelkiej mści jest dobra, każda.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-02-11, 12:31 3
i te tagi protest;rewolucja;apel; lol
Tak szczerze przydałoby się takie coś,ale nie w takiej formie pomysłu nawiedzonego gimbusa.
Zgłoś
mr.pumba 2014-02-11, 12:33
"Gdy zagłosujesz na Pana Kowalskiego z Listy nr3 miejsce 6, to tak naprawdę na niego nie głosujesz! Głosujesz na listę, a Pan Kowalski obecny na niej wejdzie dopiero wtedy gdy mandaty dostaną wszyscy przed nim. Na Pana Kowalskiego zagłosowało 1,5miliona osób, a na Pana Iksińskiego zagłosowało 125 osób. Kto dostanie mandat poselski? Osoba będąca na czele listy."

Jeśli ludzie z tak ubogą wiedzą chcą robić rewolucję to słabo widzę przyszłość Polski. Poczytaj sobie o metodzie D'hondta a dopiero później opisuj system głosowania w kraju.
Zgłoś
lorddiod 2014-02-11, 12:33
nie chce sie tutaj wymadrzac ale ostatnio wyczytalem w 20 artykule Praw Czowieka ONZ (ktoremu podlega tez polska) zalecam do lektury:

Artykuł 19

Każdy człowiek ma prawo wolności opinii i wyrażania jej; prawo to obejmuje swobodę posiadania niezależnej opinii, poszukiwania, otrzymywania i rozpowszechniania informacji i poglądów wszelkimi środkami, bez względu na granice.

Czyli publicznie mozna jak mowi powyzszy artykul. i regulamin sadola czy przepisy PO nic tu nie dadza;)
Zgłoś
andyq 2014-02-11, 12:37 1
@autor
Jak tylko sadysci wroca ze szkoly inodrobia lekcje to moga isc za toba w ogien. Ale o 20stej musza byc w domu bo jutro znow szkola.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie