Ostatnio dużo tu widzę walki na tle pochodzenia, więc postanowiłem sprawdzić stereotypy myślenia o ludziach przez pryzmat pochodzenia. Na różnych forach wdawałem się w dyskusję podając się za pochodzącego z różnych regionów Polski.
Oto rezultaty, czyli co o mnie myśleli współrozmówcy:
Warszawiak:
cham, nowobogacz, nienawidzi Śląska i jego mieszkańców choć sam z Warszawą ma gówno wspólnego. Niedouk, materialista, idiota...
Góral:
wieśniak, który nie umie pisać, liczyć anie nie ma pojęcia co to wykształcenie. Nadaje się tylko do pasania owiec i nie powinien mieć prawa głosu w wyborach bo jest głupim katolem.
Ślązak:
folksdojcz co nie zna polskiego, zdrajca narodu, głupi górnik przodowy z kilofem w łapach( tak jakby innych zawodów nie było...),, powinien zdechnąć z głodu a to co po sobie zostawi należy spalić do gołej ziemi i czekać 50 lat na zaludnienie powtórne, nienawidzi warszawiaków, górali. Miłuje niemcy.
Mieszkaniec Lubelszczyzny:
Tępy wieśniak, zaciąga po rosyjsku, komuch albo chociaż lewak, biedny alkoholik z Polski D bo B zajęte jest dla Świętokrzyskiego, powinno się ich wybić, Lubelszczyznę obsadzić lasem i zrobić jedną wielką daczę dla całej UE i trzepać na tym kasiorę.
Narazie tyle. Wieczorem postaram się uzupełnić temat.
M................n
2012-11-10, 12:29
Ludzie co jest z wami? Mówi jeden z drugim, że c🤬ja wiem, mam gówniane pojęcie , słoma mi z butów wychodzi.
Ja tego nie wymyśliłem a jedynie spisałem w krótkim tekście to jakie zdanie o mnie mieli współrozmówcy po podaniu się za mieszkańca odpowiedniego regionu i wszczęciu dyskusji.
Nie jestem z warszawy. Urodziłem się, mieszkam i chcę umrzeć w miejscu, które kocham i się go nie wstydzę. W małej lubelskiej wsi. I c🤬ju głupi jak nie umiesz czytać jeden z drugim to się nie wp🤬laj w dyskusje...
Zimon2210 napisał/a:
Na śląsku nie lubi się niemców równie czule co w reszcie Polski.
Zależy czy jesteś prawdziwym ślążakiem czy twoi przodkowie przyciągnęli na nasze ziemie z reszty polski.
icac
2012-11-10, 12:45
Powiem tak: W Zakopanem spotkałem wiele razy na "sławnych" Krupówkach randomowych ludzi ze Stolicy, Krakowa, Śląska, Poznania, Lublina, Zielonej Góry, Torunia... nawet kaszuba raz. K🤬a, no chyba z każdego zakątka Polski. I nie miało znaczenia skąd byli Ci ludzie. Zapytali o kierunek, o atrakcję, o knajpę, co polecam... a za chwilę okazało się, że idziemy na wódkę w celach integracyjnych, bo "z góralem trzeba się napić". I tak oto w apartamencie u Warszawiaka bawili się wszyscy przez 2 dni i nie pamiętam spin ze względu na pochodzenie. Każdy się wymienił numerami i jak ktoś będzie w okolicy, to ma dać znać.
Więc ja jakoś w prawdziwym świecie nie doświadczyłem hejtów za to, że jestem góralem
S................3
2012-11-10, 12:55
Wszyscy wielcy mędrcy i "rodowici" Polacy jesteście p🤬lnięci... Bardzo mocno. Robicie wyrzuty innym Polakom z powodu ich pochodzenia. Nie ważne czy mieszkasz w Warszawie, Krakowie, Katowicach czy w Poznaniu. Czy jesteś góralem, ślązakiem czy warszawiakiem. Dogadać można się z każdym, tylko trzeba znaleźć wspólny język. Trochę wyrozumiałości i zrozumienia bo w takim przypadku za 20 lat nie będzie można wyjeżdżać z miasta bo Cię zabiją za rejestrację na samochodzie....... Tępe c🤬je!!!!!!!!
A teraz czekam na wielkich napinaczy i hejterów.
m................m
2012-11-10, 13:10
@up
Powiedz skąd jesteś, to powiem Ci kim jesteś.
g................t
2012-11-10, 13:25
Widzę, że do Wrocławia i jego mieszkańców się nikt nie przyp🤬ala. Nice
cinoslav napisał/a:
Nie żebym się przyp🤬alał, ale prawdziwych kaszubów nie znajdziesz w internecie, to jakieś zakompleksiałe p🤬deczki z województwa Pomorskiego. Prawdziwa kaszubska tradycja zniknęła razem z moim pokoleniem.
czyli mówisz, że nie żyjesz?
Jak wchodzisz na forum i ciśniesz po ludziach to sie nie dziw ze otrzymujesz takie bluzgi, ja p🤬le -.-' Poglebiasz tylko tym samym stereotypy, ankietowcu z dupy.
b................d
2012-11-10, 13:53
No bo zajebiście żyć w polskim piekiełku... to taki stan narkotyczny, pozwala zapomnieć o siermiężnej rzeczywistości i codziennych problemach. Można przecież komuś dop🤬lić, wyzwać, obrzucić gnojem, a później w błogostanie kontemplować czyjeś poj🤬ie. A życie leci... [IRONIA MODE OFF]
Byłoby dobrze, gdyby z młodych gniewnych nie wyrastali starzy wk🤬ieni, ale tak nie jest... stąd apel do rodziców, żeby uczyli swoje dzieci, że przemoc i agresja dla przemocy i agresji to zwykła słabość, że współpracą i szacunkiem zajedzie się dalej... eh... marzenia...
Pocieszam się myślą, że to w gruncie rzeczy mało ważne, że praktyka dnia codziennego uczy, że ludzie potrafią się dogadać i że idiotów tak naprawdę jest niewielu są tylko tak sprytnie porozstawiani, żeby było ich widać, ale powtarzanie idiotycznych stereotypów mnie naprawdę wk🤬ia, mimo, że tak było od zawsze... I mean really.
peace.
c................e
2012-11-10, 13:55
A wiecie, że "zaciągający rosyjskim" mieszkańcy lubelszczyzny posługują się czystszą polszczyzną niż np. mieszkańcy stolicy? No, ale od kiedy stereotypy mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością?
Byłem w różnych miastach Polski i wszyscy zachowują się identycznie chamstwo, zawiść, zazdrość............
W moim regionie na zasiedlaczy terenow poludniowej lubelszczyzny mowi sie "szczwele"-bo ich twarze upodabniaja sie z czasem do uprawianych lisci tytoniu. Ot taka legenda.
m................t
2012-11-10, 14:42
czaki126o napisał/a:
Szczerze tak myślą chyba tylko idioci .
Sk🤬ysynem może byc każdy nieważny kolor skóry , czy po studiach , czy bez matury .
No jak dla mnie ten termin oznacza matkę-nierządnicę. Ale chyba Cię zrozumiałem.
Ale po c🤬j Ci te spacje przed znakami? :o
i temat już nie jest o tym o czym był
Co do panòw którzy mówią, że tylko w Polsce tak jest,że jeden drógiego nienawidzi.powiem krótko we Włoszech jest identyczna sytuacja więc nie p🤬lcie ze to tylko polskie myślenie.niestety prawie we wszystkich krajach tak jest,że te bogatsze regiony jadą te biedniejsze,jest to po prostu logiczne.