👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 19:25

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

56kb/s modem 128 było już przez lan z kabla pppoe szerokopasmowe. 100 mega to ty widziałeś w dupie
ja miałem 7zł za 3 min naliczanie a jak na zagraniczną stronę się połączyło to po 600zł rachunek mógł przyjść

tomitomala4 napisał/a:
i 375 zł miesięcznie
![]()
ja miałem 7zł za 3 min naliczanie a jak na zagraniczną stronę się połączyło to po 600zł rachunek mógł przyjść

Romo666, gimby nie znajo... wspomienia... wspomnienia są piękne, narazie tego nie zrozumiesz...
ja wtedy miałem jeszcze czarno-biały ruski monitor ("лос" bodajże)
tia, a najfajniej bylo jak ktos podniosl sluchawke w trakcie rozgrywki w quake...
do mnie kiedyś modem przemówił po niemiecku, mało się nie zesrałem ze strachu
co najciekawsze filmy z "Sadol playera" ładowały się wtedy szybciej...
Jestem rocznik 94 i szczerze żałuje że tego nie pamiętam, wygląda na prawdę ciekawie z waszych opisów ;d
Widać, że w tych czasach internet miał Twój kolega. 128kbit/s to prędkość dwóch kanałów ISDN (czyli cyfrowego łącza telefonicznego)
Łącza analogowe z numerem dostępowym 0202122 wyciągały maksimum 56kbit/s - a często transmisja zapinana była na mniej. Ten dźwięk na starcie jaki słyszysz to negocjacje co do protokołu i prędkości. Teoretycznie lepsze modemy np (3com) dzięki cyfrowej kompresji mogły osiągnąć prędkość 115kbit/s, ale to się w polsce nie zdarzało, gdyż używanie kompresji wymagało lepszej jakości łącz, a w latach 90 tych jeszcze w wielu miejscach był to miedziany kabel w bawełnianym oplocie.
Łącza analogowe z numerem dostępowym 0202122 wyciągały maksimum 56kbit/s - a często transmisja zapinana była na mniej. Ten dźwięk na starcie jaki słyszysz to negocjacje co do protokołu i prędkości. Teoretycznie lepsze modemy np (3com) dzięki cyfrowej kompresji mogły osiągnąć prędkość 115kbit/s, ale to się w polsce nie zdarzało, gdyż używanie kompresji wymagało lepszej jakości łącz, a w latach 90 tych jeszcze w wielu miejscach był to miedziany kabel w bawełnianym oplocie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie