Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Polak vs Polak
castagir • 2018-11-19, 20:24
Nie jestem autorem tylko podj🤬em z innej strony.
Wstawiam dlatego, że jest to trafne porównanie dwóch rodzajów obywateli naszego kraju i chciałbym, aby tego typu materiały rozłaziły się po internecie - być może to niektórym nieco rozświetli mózgownice.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
rexio1988 2018-11-21, 18:21
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
N1cc0 2018-11-21, 18:46
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Szparas 2018-11-21, 19:33 2
500+ powinien być tylko dla pracujących (jak w Niemczech Kindergeld) albo w postaci ulgi podatkowej.
Zgłoś
mygyry 2018-11-21, 20:55 1
@up od zawsze mówię, że dla 500+ powinien być wprowadzony minimalny dochód w rodzinie i tak na przykład chociażby 1000zł to by znaczyło, że tatuś by musiał przynajmniej na pół etatu robić cokolwiek poza pierdzeniem w krzesło
Zgłoś
Sl1pH33D 2018-11-21, 23:09 2
A teraz serio...
ktoś kto robił tego "mema" naprawdę nie ma pojęcia, a prawda jest jeszcze bardziej radosna

Sebix poza tym, że bierze świadczenia ma zasądzone alimenty w kwocie po około 250 - 500 zł na dziecko.
Mieszka z rodziną i żyje z tej kasy. Mając np. trójkę dzieci są w stanie wyciągnąć od państwa około 3500 nie opodatkowanych w żaden sposób złotych. Były przypadki, że jak komuś zalegali z uregulowaniem za dwa miesiące na przykład to brali nawet po 8000 - 10k zł
+ bonus zgadnijcie ile miliardów idzie na "chorobowe"... a widzę w swoim otoczeniu pełno obiboków, którzy tylko patrzą porobić miesiąc czy dwa i zaraz idą leżeć na pół roku. Różne kwoty są w stanie ugrać od 1500 do 3000 to spokojnie. Oni nie są liczeni jako bezrobotni!

Na wsiach i niedużych miastach przebywa pewnie jakieś 70 - 80% naszego społeczeństwa... połowa tych ludzi to kobiety które pracują za najniższą krajowa w większości przypadków. Wiadomo 10 - 15% z ogółu to bezrobotni... sebix i jego krewni + 5 - 10% chorobowej ekipy. To co czwarty nie pracuje. To takich Pawłów będzie z tego wszystkiego też z 15% ogółu, ale z takich się najbardziej doi. Bardzo nie wiele osób zarabia chociażby 5k na rękę. Na wsiach co drugi ładny dom należy do emigrantów zarobkowych przebywjących i tak na zachodzie. W ostatnim czasie w mojej okolicy jedna wieś prawie wymarła bo wszystko do germanów wyjechali za chlebem.

W Polsce nie ma czego takiego jak 50/50... tutaj 75% ludzi żyje faktycznie w biedzie, bo nie stać ich na porządny samochód, wyjazd na wakacje chociaż raz do roku, bo żyją prawie od pierwszego do pierwszego, oszczędzają na jedzeniu. Ale na pierwszy rzut oka tego nie widać. O starszych ludziach, którzy stanowią spory procent nie wspomnę, bo tacy to praktycznie nie jadają poza domem żeby było taniej. Dla wielu osób jak widzą cenę samochodu nowego z salonu to kosmos... gdzie 200 000 dać, a 3/4 co jeżdżą tymi nowymi to i tak w leasing wzięte, bo ich faktycznie nie stać. Na moje 40 000 tysięczne miasto naprawdę 1/4 to ludzie żyjący na jakimś poziomie, bo widać to gołym okiem. Reszta to naprawdę mają biedę. A jak by to przyrównać do zarobków jakiś nie aż tak bardzo zamożnych krajów to u nas połowa ludzi żyje na skraju ubóstwa.

Tematu ile ludzi w Polsce bierze kredyt i ma problem z jego spłaceniem to już nawet nie będę poruszał.
Zgłoś
Szparas 2018-11-22, 0:48 2
@up Bo w tym kraju rządzonym przez idiotów nikt nie myśli. Kwota wolna od podatku to 8k zł, a w durnym UK to 11k funtów (!) gdzie można spokojnie przeżyć za 500 funtów miesięcznie w mniejszym mieście (samemu). Przecież Polak pracujący za 2700 brutto dostaje niecałe 2000 na rękę i szczerze nie rozumiem (ale i podziwiam) jak tak można żyć. Rząd nie daje kasy na nowoczesne technologie, które w przyszłości będą jedyną realną (dla Polski) silną gałęzią gospodarki czy lepszą edukację a za to znajduje się kasa dla nierobów.
Zgłoś
Wiewór 2018-11-22, 8:54 1
Zgłoś
momkai 2018-11-22, 9:38
Zgłoś
konto usunięte 2018-11-22, 11:14
Zgłoś
mygyry 2018-11-22, 16:17
Zgłoś
beny561 2018-11-22, 19:08
Nawet jak sebki przepija 15 procent tych 500 plusow to i tak jest to dobre dal rodzin ktore cale zycie wpiepzaly chleb ze smalcem a teraz dzieciaki moga chociaz raz gdzies wyjechac na wakacje i miec szanse zalapac lepsza szkole "bo jak starzy biedni a dzieci tylko pod blokiem wegetuja to sebkow o olbrzymiej masie generuja "
Zgłoś
dev17 2018-11-22, 23:58
castagir napisał/a:

Jeździłem kilka razy za granicę do pracy wraz z narzeczoną oraz oddzielnie. W tym roku byliśmy w Holandii - kraju do którego szczególnie ciągnie polska patologia i powiem szczerze, że obawialiśmy się, że Polonia w tym kraju to głównie takie Sebki i Karyny. Na szczęście pozytywnie się rozczarowaliśmy.
Większość Polaków jakich tam poznałem to porządni ludzie, którzy byli zmuszeni wyjechać tam za pieniędzmi.

To mówisz że właśnie tam was ciągnęło...
Zgłoś
Szparas 2018-11-24, 21:12
@Abraxus USA doszło do tego, dlatego że byli jedyną realną siłą na kontynencie. Możliwe, że gdyby przegrali wojnę secesyjną Ameryka byłaby bardziej podobna do Europy jeśli chodzi o rozkład sił. Nie jestem ekonomistą, ale wątpię by w Polsce to dzisiaj wypaliło, bo żadnemu z sąsiadów się nie opłaca by Polska została drugim RFN. Wolny rynek, pomimo niewątpliwych zalet, pozwala na ingerencję innych państw w gospodarkę. Poza tym jak byś miał do wyboru dać 20 mld na dzieci, a 20 mld na rozwój technologii (powiedzmy produkcji grafenu) to co byś wolał ?

@skin88 mea culpa, moja matka pracuje w Niemczech i z tego powodu tak powiedziałem. Masz rację, dla ludzi z niemieckim obywatelstwem przysługuje każdemu.
Zgłoś
PieronJasnySzlag 2018-12-01, 11:54
Zgłoś
konto usunięte 2018-12-02, 23:05 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem