Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 16 minut temu
Polskie Owoce
InnyName • 2018-07-07, 19:59
Tekst z profilu z portalu FB Zero Waste Polska (jeśli istnieje jakaś cenzura to można to usunąć )
"Zapraszam

Nikt nie wie ilu rolników założyło pętlę na szyję
Informacja dla wszystkich którzy myślą że rolnicy to mają super
Porównajcie ceny które my mamy w skupie do cen z marketu

Malina 1.7-2 zł
Porzeczki czerwone 1-1.4 zł
Porzeczki czarne 0.3-0.5 gr
Wiśnia 1-1.3 zł
Agrest 0.1-0.4 większość zostało na krzakach bo bezsensowne było by zbieranie i dokładnie kolejnych kosztów

Kraj bez własnego rolnictwa traci SUWERENNOŚĆ"

Swoją drogą strona ma 2 medale.
Z jednej strony markety i my, czyli kupujący, kupujemy gówno z Hiszpanii, Włoch, Portugalii, Francji czy Maroko napędzając farmerów z innej części świata, a nie rzadko nasze produkty są lepsze i tańsze.

Czemu Tesco nie weźmie polskich ziemniaków? Bo ma podpisane umowę gdzieś w innym kraju na dostarczenie miliarda ton ziemniaków, a potem nap🤬la nimi do Czech, Polski, Litwy, Niemiec, Francji...

Z drugiej strony - farmerzy, skoro 1 kg porzeczki kosztuje 30gr, a agrestu 10gr i się nie opłaca tego zrywać, to na c🤬j to uprawiają? Czy stolarz buduje coś czego nikt nie kupuje, a potem płacze, że nikt nie chce?

Opcja na dobrą reklamę, zrywasz sam, płacisz za kilogram jakieś śmieszną kasę, ale większą niż sprzedawać w skupie, zadowolony będzie i sprzedawca i kupujący, niezadowolony będzie skarb państwa

Dyskusja w komentarze, chciałem tylko zaznaczyć, aby jednak mieć większą świadomośc na kupno polskich owoców i warzyw, a nie tych mrożonych transportowanych 20dni

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
a2711817 2018-07-07, 23:59 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2018-07-08, 0:57 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
~Velture 2018-07-08, 4:32 9

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
szpilcov 2018-07-08, 9:05 3
Tak właśnie polskie państwo dba o swoje rodzime uprawy.

W Irlandii jest przykaz odgórny dla sklepów typu lidl aldi itp, że jeżeli jest w Irlandii sezon na ziemniaki to maja kupować ziemniaki Irlandzkie, i nie kupisz nigdzie ziemniaka z Włoch czy Hiszpanii. Jak plony się wyczerpią to proszę bardzo, ale w pierwszej kolejności mają handlować rodzimymi płodami rolnymi, jeżeli się nie podoba to mogą pozamykać wszystkie sklepy.
Zgłoś
konto usunięte 2018-07-08, 10:45 1
Zgłoś
Voleyko 2018-07-08, 13:52 5
Po pierwsze sieciówki często skupują polskie produkty aczkolwiek od hurtowni i pośredników, którzy sortują skupione dobra. Po drugi rolnik to inwestor, musi sam wiedzieć i prognozować co w następnym roku będzie się lepiej sprzedawać po to, aby zyskać a nie stracić. Niestety obecnie większość rolników liczy tylko na dotacje z UE i sadzi co popadnie zamiast przeanalizować rynek. Później oczywiście płacz że rolnicy mają źle, strajki i inne takie. To tak jak grać na giełdzie, trzeba pomyśleć a nie wykupować wszystko co się da po taniości a potem i tak płakać że źle
Zgłoś
rav81 2018-07-08, 13:59 1
Odpowiedź na twoje pytanie w tekście jest prosta. Lepiej zasiać rolnikowi trawę i ją później skosić niech leży i gnije on i tak za uprawę swoje weźmie, są dotacje na uprawę a nie za zbiory.
Zgłoś
InnyName 2018-07-08, 14:28
Zgłoś
domat1 2018-07-08, 14:30 2
Przykład z dzisiaj. Zachciało mi się owoców. Sklepy pozamykane (k*wa!!!), więc z buta na bazar. Obszedłem cały bazar, nikogo z owocami. Dobrze, że wyszedłem drugim wyjściem, to zauważyłem handlarzy. Całe 3 stoiska (odwiedzających w tym momencie z 1 000 osób). Kupiłem: pomidory za 3,8 zł (słaba jakość), czereśnie za 4 zł i porzeczki za 4 zł (facet się patrzył jak na nienormalnego, bo od rana chyba nikt inny nie kupił).
Gdzie te niskie ceny?!?
Żadnego chłopa z własnymi płodami nie widziałem, więc te problemy rolników uważam w większości za wydumane.
Zgłoś
konto usunięte 2018-07-08, 14:33 3
Zgłoś
AllanAkbar 2018-07-08, 14:46
W Niemczech idziesz na pole do rolnika zrywasz ile chcesz, jakie chcesz, połowę zjesz po drodze i na koniec mu płacisz trochę taniej niż w sklepie i każdy szczęśliwy i nie widziałem żeby wydawał paragon. W Polsce by tak zrobili to każdy by skorzystał, a tak to przepada nikt nie zbiera nikt nie zarobi i psu w dupe taki biznes.
Zgłoś
tofik2230 2018-07-08, 15:22
Rinko za kredyty jak nie wiesz za co. Doplaty tez za ale no w place masz 700zl do ha a w dani 1500zl. Ropa 4zl dla rolnika w Danii 3 i jak chcesz konkurować?
Zgłoś
~Velture 2018-07-08, 16:15

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
magooniu 2018-07-08, 16:30 5
żaden rolnik nie zostawi rolnictwa bo pomimo wiecznego narzekania mają dopłaty do wszystkiego, począwszy od paliwa, na obraniach skończywszy. Pracuje niby cały dzień ale po godzinie co kilka godzin, KRUS 400 na kwartał jak reszta płaci 1200-1400 miesięcznie.
Zgłoś
FanatiCS 2018-07-08, 17:08 5
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem