42 autobusy polskiej marki Solaris trafią do Hannoveru. Nie jest to pierwszy wygrany przetarg przez tę firmę – polski producent na niemiecki rynek dostarczył już ogółem ponad 2 tysiące pojazdów.
Dużą popularnością, nie tylko wśród niemieckich przewoźników, cieszą się pojazdy typu Solaris Urbino Hybryd. Były one pierwszymi europejskimi pojazdami tego rodzaju produkowanymi seryjnie. Oprócz Niemiec, trafiły jeszcze do siedmiu krajów: Belgii, Finlandii, Francji, Litwy, Norwegii, Polski oraz Szwajcarii. Cieszą się one tak dużą popularnością, gdyż zużywają o 30% mniej paliwa od tradycyjnych autobusów.
Źródło: narodowcy.net
Taka tam delikatna duma że jednak polskie firmy mogą coś osiągać.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2013-04-28, 14:02
A mówią że polska motoryzacja nie istnieje:]
konto usunięte
2013-04-28, 14:29
Polska produkuje wiele fajnych rzeczy chociażby polski Newag w Gliwicach produkuje zajebiste lokomotywy Arrinera genialne auto i wiele innych ale oczywiście lepiej powiedzieć że jest c🤬jowo
W Belgii nie ma Solarisów. Może parę w prywatnych rękach ale ichniejsze MPK nie ma. Wiem, bo debile sprowadzili chińskie autobusy hybrydowe marki BYD i są w trakcie jazd testowych po Brukseli. Są brzydkie i w ogóle, idź w c🤬j z chińskim zalewaniem rynku.
Jako patriota, napisałem do nich mejla, żeby się lepiej zastanowili nad sprawdzonym, europejskim producentem jakim jest Solaris ale nie otrzymałem dotąd odpowiedzi z ich strony.
konto usunięte
2013-04-28, 15:03
Polski Solaris był słynny już dawno temu... i to w 11 językach
firma Solaris powinna być sprzedana natychmiast jakimś zagranicznym firmom. Co to ma być? Sprawnie działająca polska firma? J🤬i zaściankowcy, tylko zachód, tylko platforrrma!
konto usunięte
2013-04-28, 15:06
Co by nie owijać w bawełnę, chyba nie chodzi tutaj o promowanie narodowej marki, bo jaka ona w praktyce jest każdy bliżej zaznajomiony z tematem widzi. Polska chce się chyba odwdzięczyć za spalanie rodaków, nic więcej...
No tak. Teraz sprzedamy firmę za równowartość rocznych zysków. Tak jak zawsze. AVE LEWICA. AVE TUSK. AVE MILLER.
konto usunięte
2013-04-28, 17:58
@up jesteś zdrowo p🤬lnięty. Ten temat mówi o naszych świetnych wyrobach i daje powód do dumy, a przynajmniej uśmiechu. Niestety zawsze musi się zjawić jakiś ciul i pieprzyć o Tusku. Wystarczy, że włączę telewizję i widzę tą mordę...
konto usunięte
2013-04-28, 18:19
Ursus też podobno kwitnie i jakaś stocznia nie wiem która i stało się to po prywatyzacji.
Jaki powód do dumy będzie z fabryki, która nie jest nasza? Bo wszystkie rentowne firmy się teraz wyprzedaje. I to za ułamek wartości. I to jest fakt. No ale przecież nie można o tym mówić.
Solaris to nie jest Polska firma. Właścicielem jest Polako-niemiec, który za komuny wyjechał i później za zarobione marki wykupił firmę produkującą autobusy i rozbudował. Autobusy są produkowane i sprzedawane nie tylko na rynek europejski ale także do sz🤬ych.
konto usunięte
2013-04-28, 20:14
A za rok, 2 zobaczymy firme w programie " Państwo w państwie " i donald będzie dumny
konto usunięte
2013-04-28, 20:15
@alveanerleo2
Przecież SOLARIS to jest prywatna firma z dziada pradziada, Skarb Państwa (czyt. premier i jego kolesie) nie mają tu nic do gadania w sferze sprzedaży czy też upadku (no może jedynie spiskować przeciwko firmie).
A do waszej wiadomości - autobusy Urbino to przekonstruowane autobusy MAN'a, co trzeba stwierdzić, że są zajebiście dopracowaną konstrukcją (sam MAN by się takiej nie powstydził).
Co do tramwajów TRAMINO - to już jest majstersztyk, jeśli chodzi o samą konstrukcję i wygląd.
Wg mnie to są idealne tramwaje.
tak propo solarisa to jest to niedaleko mojej miejscowości i wiem że ludzie pracujący tam na produkcji zarabiają nie najgorsze pieniądze