Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
🔥 Rączka będzie boleć - teraz popularne
Porzucone obiekty polskiej wsi - Relikty przeszłości
konto usunięte • 2013-06-18, 17:48
Witam, wrzucam materiał własny z kolejnej wyprawy.

Żyjąc w zgiełku codziennego, miejskiego życia nie zawsze mamy czas przyjrzeć się temu, co już odchodzi w niepamięć. Mam tutaj na myśli podupadającą wieś. Blisko dużych miast gdzie czasem człowiek zapuści się na spacer do lasu i trafi przypadkiem na jakieś zabudowania to i tak natknie się na odremontowane, piękne domy. Dlaczego? Bo blisko miasta, bo dobry dojazd. Wystarczy jednak zapuścić się 30-40 km dalej i już mamy przed oczami obraz wsi o jakiej się nie mówi. Opustoszałe domy, opuszczone przez mieszkańców którzy wyemigrowali do miasta, albo zostawione na pastwę losu przez kolejne pokolenia, które uważają iż nie ma sensu przejmować się kawałkiem domu na wsi gdy żyje się w mieście.
Owe domy są jednak swoistą lekcją historii. Jak żyło się na wsi, jak budowano domy a także obrazem na jakiej powierzchni musiało się zmieścić powiedzmy 6-8 osób rodziny. Bo mieszkało się pokoleniowo. Dzieci, rodzice i dziadkowie pod jednym dachem. Często na 50 m^2.
Mała podróż w zapomniane regiony.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Robajson 2013-06-18, 18:00 5
Reszta zdjęć:

Autorze:

5) Ilość materiału
Cieszą nas tematy które są dopracowane i szczegółowe, jednak ze względu na czytelność strony głównej prosimy, aby temat mający zawierać powyżej pięciu zdjęć lub filmików konstruować w taki sposób:
- w pierwszym poście, oprócz opisu dać 3, maksimum 5 zdjęć i klipów razem wziętych, z dopiskiem 'reszta w komentarzach'
- jak ktoś tylko odpowie, dodać resztę materiału jako komentarz, dodatkowy opis w tym przypadku nie będzie bezwzględnie wymagany. Aby przyspieszyć cały proces, warto poprosić w ShoutBox-ie (na stronie głównej portalu i forum) aby ktoś odpowiedział w naszym temacie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-18, 18:13 3

Zgłoś
konto usunięte 2013-06-18, 18:29 9
Obecnie mieszkam w małej wsi w województwie lubelskim ( tak, to tutaj, gw🤬ty, zabójstwa, bezrobocie ) nie wstydzę się tego, że mieszkam na wsi Szczególnie po kilkunastu latach pomieszkiwania w większym mieście...podziękuję za darcie mordy pod oknem ( drugie piętro ). Cenię sobie ciszę, spokój i wolność, jednak bardziej, niżeli bliskość sklepów i innych udogodnień
Również bardzo serdecznie pozdrawiam wielkomiejskich "cfaniaczkóf" - tak wasze owoce i warzywka są produkowane w Lidlu na zapleczu
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-18, 18:48
Ważne kim jest człowiek i co sobą reprezentuje, a nie pochodzenie... lepsze... czy gorsze???.....
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-18, 19:17 2
@Mojito
Dziękuję za informację i nie kasowanie posta. Na przyszłość będę uważał. Pozdrawiam.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-18, 21:08
ładnie sobie mieszkasz, jak mogę tobie jakąś myśl podsunąć ,strukturą najgorszą biedę przykryjesz
Zgłoś
chlop 2013-06-18, 23:19
@Mojito fajna chata pewnie żyjesz w zgodzie z naturą lewaku
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-19, 0:09 1
Zdjęcia są moje i moderator mojito przeniósł je niżej w celu uporządkowania postu.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-19, 1:15
Prawie jak u mnie w domu:D
Zgłoś
Coval2 2013-06-19, 1:28
jest siła!
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-19, 1:57 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Imper3838 2013-06-19, 2:46 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
mihaueeek 2013-06-19, 8:08 1
Zgłoś
MCL 2013-06-19, 9:15
Ja mieszkam w małym mieście, blisko 30tys. mieszkańców i szczerze mam go powoli dość, nie jest to ani konkretne miasto (tym bardziej moja dzielnica), gdzie możnaby wyjść i się zabawić (jeden bar z billardem, kręglam, ale ceny zaporowe), ale też w nogę pograć, orlik najbliższy 1.5km . Jedyny plus to bliskość lasu. Ale i tak kiszę się w bloku i z chęcią przeprowadziłbym się na wieś, gdziekolwiek. Byleby z daleko od miasta, bo skoro 30tysięczna metropolia mnie wkurza, nie chce wiedzieć co by było przy ponad 100 tysiącach miszkańców

Co do tematu, sam chciałem pojeździć i pofotografować, zebrać kumpli, ale nawet głupiego aparatu na razie nie mam, ani transportu. Może kiedyś W każdym razie winszuje pomysł i czekam na wincyj.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem