Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 4 minuty temu
Funkcjonariusze wydziału kryminalnego Komendy Miejskiej we Wrocławiu, zajmującymi się przestępczością samochodową, chcieli zatrzymać do kontroli busa marki Fiat. Kierujący tym pojazdem nie zatrzymał się na wysokości Mostu Rędzińskiego na wydawane sygnały z radiowozu cywilnego. W związku z tym funkcjonariusze udali się w pościg za pojazdem, który przemieścił się z terenu Wrocławia w kierunku powiatu trzebnickiego. Tam na odcinku drogi między Krynicznem a Ligotą Piękną uciekający mężczyzna rozsypał ze swojego busa specyficzne kolce, w wyniku czego pojazdy, które przemieszczały się tą drogą uległy uszkodzeniu, między innymi ucierpiały również ścigające go radiowozy policyjne.

Zmieniono 1 razy Zgłoś
pSTANLEY 2025-08-25, 21:29 2
Zestaw sznurów butylowych z AliExpress za 15zl I oponki będą jak nowe
Zgłoś
turor 2025-08-25, 22:05 16
Ci wulkanizatorzy maja coraz sprytniejszych pracowników
Zgłoś
slr82 2025-08-25, 22:48 3
Moje rejony na sadolu. No tego to się nie spodziewałem.
Zgłoś
Dejdwazlote 2025-08-25, 22:55 5
Dla tego pana cała krata piwa
Zgłoś
smc 2025-08-25, 23:15 6
To był James. James Bond.
Zgłoś
Marian_Koniuszko 2025-08-25, 23:17 4
Stary numer przemytników fajek. Lubuskie i dolnośląskie miało specjalizację w tym zakresie
Zgłoś
vatherland 2025-08-25, 23:23 4
Yakuza dotarła do Polski.
Zgłoś
Pawehan 2025-08-26, 6:39 2
pSTANLEY napisał/a:

Zestaw sznurów butylowych z AliExpress za 15zl I oponki będą jak nowe

Butyl używany też jako pierwotny uszczelniacz w produkcji szyby zespolonej, nakładany na ramkę za pomocą specjalnej maszyny , sprzedawany w krążkach najczęściej po 7 kg. Jest uszczelniaczem który nigdy nie zastyga , jest jak plastelina . Reaguje często że silikonem uniwersalnym (ocet) ,rozpuszczalnikami do farb , benzyną samochodową , olejami. To naprawa tylko doraźna żebyś tylko dojechał do warsztatu i wymienił tą oponę .
Zgłoś
pSTANLEY 2025-08-26, 10:15 7
Pawehan napisał/a:

Butyl używany też jako pierwotny uszczelniacz w produkcji szyby zespolonej, nakładany na ramkę za pomocą specjalnej maszyny , sprzedawany w krążkach najczęściej po 7 kg. Jest uszczelniaczem który nigdy nie zastyga , jest jak plastelina . Reaguje często że silikonem uniwersalnym (ocet) ,rozpuszczalnikami do farb , benzyną samochodową , olejami. To naprawa tylko doraźna żebyś tylko dojechał do warsztatu i wymienił tą oponę .

Oczywiście masz rację, taka naprawa teoretycznie jest tymczasowa ale nie ze względu na właściwości butylu tylko przez ryzyko dostania się powietrza pomiędzy warstwy opony bo taki sznur nie zapewnia grzybka który będzie uszczelniał poszczególne warstwy opony od wewnątrz.
W praktyce przejechałem na tak naprawionych oponach setki tysięcy kilometrów (jedna opona że sznurem butylowym jeździła u mnie 55 tysięcy) i nawet teraz mam chyba z 6 takich sznurów w każdym z samochodów. Niestety praca wymaga ode mnie jazdy często po drogach wewnętrznych na terenach przemysłowych i potrafię złapać gumę 2-3 razy w miesiącu (rekord to 3 w jeden tydzień). Stosuję już takie naprawy od wielu lat i traktuję taką naprawę jako permanentną, chociaż wiem że teoretycznie taka nie jest.

PS. Zawsze podczas naprawy stosuję klej do gumy. Większość takich zestawów naprawczych go nie zawiera a według mnie to dodatkowo zabezpiecza i wulkanizuje warstwy opony w miejscu przebicia.
Zgłoś
majeńka 2025-08-26, 10:21 1
Pamiętałam że masowo używali tego w starożytnim(*) Rzymie, ale zawsze warto przypomnieć wiedzę. No to poczytałam, i widzę że od tego czasu dodali w artykule średniowieczną ilustrację ze zdjęciem ochraniaczy na kierpce. Te wymiatają:

*: w słowniku jest błąd, powinno się pisać "starożytnim" bo odmienia się na Żytnią.
Zgłoś
PsikutaBezS 2025-08-26, 13:53
Jak w "Zmiennikach"
Zgłoś
Pawehan 2025-08-26, 21:21
pSTANLEY napisał/a:

Oczywiście masz rację, taka naprawa teoretycznie jest tymczasowa ale nie ze względu na właściwości butylu tylko przez ryzyko dostania się powietrza pomiędzy warstwy opony bo taki sznur nie zapewnia grzybka który będzie uszczelniał poszczególne warstwy opony od wewnątrz.
W praktyce przejechałem na tak naprawionych oponach setki tysięcy kilometrów (jedna opona że sznurem butylowym jeździła u mnie 55 tysięcy) i nawet teraz mam chyba z 6 takich sznurów w każdym z samochodów. Niestety praca wymaga ode mnie jazdy często po drogach wewnętrznych na terenach przemysłowych i potrafię złapać gumę 2-3 razy w miesiącu (rekord to 3 w jeden tydzień). Stosuję już takie naprawy od wielu lat i traktuję taką naprawę jako permanentną, chociaż wiem że teoretycznie taka nie jest.
PS. Zawsze podczas naprawy stosuję klej do gumy. Większość takich zestawów naprawczych go nie zawiera a według mnie to dodatkowo zabezpiecza i wulkanizuje warstwy opony w miejscu przebicia.

No to jak jeździsz koło komina 60 na godzinę to tak jak myślisz , ale to jest na obwodzie koła . Opona fabrycznie jest idealna, teoretycznie , ale zawsze trzeba ją wyważyć, zwróć na to uwagę. Ty najebiesz tam jeszcze kleju do gumy to zwiększasz miejscowo masę . Pytanko, czy wyważasz oponki po takiej naprawie?
Zgłoś
pSTANLEY 2025-08-26, 23:42 1
Pawehan napisał/a:

No to jak jeździsz koło komina 60 na godzinę to tak jak myślisz , ale to jest na obwodzie koła . Opona fabrycznie jest idealna, teoretycznie , ale zawsze trzeba ją wyważyć, zwróć na to uwagę. Ty najebiesz tam jeszcze kleju do gumy to zwiększasz miejscowo masę . Pytanko, czy wyważasz oponki po takiej naprawie?

Nie wyważam ale chyba tylko raz czułem jakieś wibracje. Taki sznur nie jest za ciężki i jednak sporą jego część się obcina. Klej głównie składa się z rozcieńczalnika który odparowuje. Oczywiście prawidłowo powinno się to wyważać ale organoleptycznie zwykle nie czułem żeby coś było nie tak, nawet przy v max
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem