Cytat:
W demokracji Prawo jest po stronie wiekszosci... Unia Europejska juz dawno obchodzi sobie nasza Konstytucje ktoredy chce (np. Ta sprawa z ekstradycja)
Prawda, jestem raczej za wzmocnieniem prawodawstwa polskiego w stosunku do europejskiego. Ale musimy pamiętać, że KAŻDE prawo unijne jest przyjmowane u nas w formie ustawy. Proces jest taki sam jakbyśmy wymyślali swoją, nową. No i ta większość nie zawsze wie czego chce albo nie zna konsekwencji. Ale jest wiele zasad, których w prawodawstwie nie wolno złamać i takiego prawa nie wolno wprowadzić - automatycznie Trybunał Konstytucyjny wypieprza takie coś.
Ale trzeba też wiedzieć, że UE robi całkiem dobrą robotę z tym swoim ustawodawstwem, to jedno z najlepszych zbiorów praw (najjaśniejszych, rzeczowych i prostych). Takie rzeczy jak ślimak=ryba mają ułatwić czytanie i zrozumienie ustawy. Uwierz, że czytanie ustawy gdzie w co drugim zdaniu znajduje się wyraz ryba, a jak mieliby pisać "ryba, przez co w rozumieniu powyżej ustawy rozumie się także ślimaki" byłoby chore.
Cytat:
Nie umniejszalem nigdzie roli filozofow, po prostu chcialem pokazac, ze glupio poslugiwac sie ich cytatami, bo czesto sa nadinterpretowane(badz wrecz odwrotnie), i ogolnie zle uzyte, tak jak ten wczesniejszy z prawda lezaca po srodku, cytat odnosil sie do zupelnie czego innego, niz sytuacja do ktorej zostal uzyty.
Nie wiem, uważam, że dobrze użyłem. Arystotelesowski złoty środek był użyty w oryginale do rozwiązań ustrojowych, ale późniejsza interpretacja pozwala mi się posłużyć takim wyrażeniem w stosunku do prawdy. Według mojego odczucia.
Cytat:
Bardzo chetnie, ale chyba wiesz, ze nie o wszystkim mozna mowic, zdaje sie na twoje wlasne doswiadczenie i interpretacje, przykro mi, ale nie moge ci podac zadnych konkretnych historii bez wyjawiania zbyt duzej czesci historii, no chyba, ze wystarczy ci historia, ktora byla juz jakis czas temu w internecie/telewizji (nie pamietam nazwiska, moze jutro znajde) jak sad majac przed sobie podpis pod lojalka, zeznania swiadkow, sprawozdania i mase innych papierow, stwierdzil brak dowodow i niewinnosc.
Wiem. Młody jestem idealista jeszcze i chciałbym być tym prokuratorem, chociaż tylko po to, żeby ten burdel zmienić. Mam nadzieję, że więcej jest takich jak ja. Znając moich kolegów z prawa, mam jednak dobre odczucia. Mam nadzieję, że życie nie zmieni naszego idealizmu i coś się uda zmienić. Po to nas w końcu uczą, żeby zmieniać

(póki co staram się zmieniać zdanie ludzi w internecie- ale dobre i to na początek)
Już nic nie będę więcej czytał, bo uczyć się muszę

Jutro. Pozdrawiam
@Sert, kręcisz się w zeznaniach

mówisz 20lecie, to ja mówię: do 1926r. chory (bo młody) system demokratyczny, po 26r. autorytaryzm patrz Piłsudski.