Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Postaw kawę Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 35 minut temu
Potwór z rzeki
konto usunięte • 2015-04-03, 20:29
Kilka dni pływałem w ABCD w niewielkiej czystej rzece na północy Polski obserwując jej podwodne życie. Kajakarze mimo, że mnie widzieli to często 'ładowali' się prosto na mnie. Na koniec pobytu z nudów postanowiłem zamieszać na trasie spływu i dostarczyć kajakarzom dawkę adrenaliny...

Film posiada 'życie po życiu' - na samym końcu po napisach jest jeszcze jeden prank i podsumowanie w wykonaniu mojego synka.

Przy okazji polecam także obejrzenie innych tematów związanych z wodą jakie 'spłodziłem' do tej pory:
O tym jak znokautował mnie po wodą sandacz i o łowiectwie podwodnym
Łowiectwo podwodne - taktyka strzelania do ryb z kuszy
O podwodnym sprzątaniu dna jezior, które część ludzi traktuje jak śmietnik
Ratownictwo wodne - ratownicy WOPR w akcji
Baaardzo odprężający tryptyk o podwodnym pięknie Morza Czerwonego
Piękno podwodnej Polski - dostępne dla każdego
Ptaki wodne w zimie - jak pomagać nie szkodząc
Zgłoś
janniezbedny23 2015-04-03, 20:48 4
ale fascynujące i ta wartka akcja
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:04 9
janniezbedny23 napisał/a:

ale fascynujące i ta wartka akcja

To pokażę Ci na filmie (to też mój materiał własny) jak fascynujące jest bogactwo rybostanu żyjącego w tej rzece - z pewnością pozytywnie zaskoczyłoby niejednego wędkarza. Mnóstwo pięknych ryb kryje się pod bujnymi warkoczami roślinności wodnej, zaś wędkarsko najlepiej dostępne są one w rozszerzeniach tej rzeki na każdym z wielu jej zakoli. Głębokość wody w tych zakolach to w tej rzece do 4 metrów.

Gatunki słodkowodne dominujące w tej rzece, to ukleje, kiełbie, wzdręgi, genialne wprost, z górą półmetrowe jazie, bardzo liczne szczupaki - widziałem tam nawet takie dochodzące do metra długości, wzdręgi, liny, ładne okonie i węgorze. Piaśnica wpływa bezpośrednio do Bałtyku. Dzięki temu im bliżej morza tym więcej na piaszczystych głębiej położonych placach w zakolach jest małych i nieco większych fląder. A jakie piękne podwodne krajobrazy ... Przyjemnego oglądania:

Zgłoś
rafiki 2015-04-03, 21:27 21
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
maderfakermen 2015-04-03, 21:32 7
Są święta to i ja: Bede gral w gre!

ps. dla ludzi z pasją zawsze szacun!
ps2. o ile ta pasja to nie bycie pedałem w rurkach...
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:39 1
a mi sie podoba, ze mimo to nie sa klimaty jak w tajlandia, czy inncyh ;egzo' krajach, a i tak ludziom sprawiaja przyjemnosc
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:41 7
To typowa nizinna polska rzeczka, jakich jest u nas mnóstwo. Polska przyroda jest piękna i mimo, że ma na co dzień do czynienia z największym szkodnikiem na Ziemi jakim jest człowiek to na każdym kroku pokazuje swoją siłę, nieugiętość i to, że potrafi wykorzystać każdą daną jej szansę, aby objąć z powrotem w posiadanie to co jej zabraliśmy. Jeśli tylko nie zniszczymy planety atomem to na pewno ludzka rasa przeminie, a natura nie. I nasza 'cywilizacja' będzie dla niej tylko krótkim mgnieniem ...

Popatrz jak wygląda z nad wody i spod wody kopalnia wapienia ... w zaledwie 10 lat po zaprzestaniu działalności przez człowieka i pozostawieniu jej samej sobie, czy raczej naturze:

Uprawiam freediving (nurkowanie na wstrzymanym oddechu) i łowiectwo podwodne (spearfishing - podwodne polowania na ryby przy użyciu kuszy), obserwuję przyrodę. Nurkując w ten sposób - na wstrzymanym oddechu zwiedzam pod wodą różne, czasem bardzo dziwne miejsca i staram się opowiedzieć o tym co w nich żyje i jest pod wodą w swoich filmach.

Polska przyroda jest piękna i jestem nią od kiedy pamiętam zafascynowany. Można powiedzieć, że jestem 'sformatowany' na Polskę.

Wbrew obiegowym opiniom w naszych polskich wodach jest naprawdę sporo do obserwowania. Mają one swoje własne cuda i osobliwości natury. Ze względu na klimat, w naszych wodach mamy znaczne zróżnicowanie natlenienia, nasłonecznienia i temperatury wody w zależności od pory roku. To powoduje, że ich ekosystemy są bardzo dynamiczne i zmienne. Inaczej wygląda ten sam akwen czy rzeka pod wodą zimą, inaczej wiosną, latem czy jesienią.

W jeziorach dwa razy w roku mamy mieszanie się wody. Flora co roku rośnie, rozwija się, kwitnie, obumiera. Następuje sukcesja rozmaitych gatunków organizmów wodnych w ciągu zaledwie jednego roku. Niezwykle dynamiczne procesy - przecież wszystkie żyjące w nich organizmy i rośliny muszą się narodzić, osiągnąć pełny rozwój, rozmnożyć się i przygotować do przetrwania zimy w ciągu kilku miesięcy! Przejrzystość wody się zmienia w jednym akwenie kilka razy w ciągu roku. Mamy wiosenne i jesienne mieszanie się wody, letnie zakwity glonów. Nie ma dwóch identycznych jezior czy rzek, każdy ekosystem na swój sposób jest w naszych wodach indywidualny. Dla przykładu czysta woda o głębokości 3 metrów i prawie pustym dnie wczesną wiosną, późnym latem może mieć zaledwie pół metra toni wodnej, a pod nią 2.5 metra wybujałych roślin, wśród których kryją się ryby i inne organizmy...
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:50 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:53 2
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:55 1
Piwko dla Ciebie !! spoko hobby
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:56
A ja tak z innej beczki. Tołpyga to smaczna jest? Filetujesz? Da się? Podobno od cholery ości.
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 21:57 2
Fajne. Masz piwko. Ale na końcu tekst"takie atrakcje tak? - nie po prostu nie mamy co robić" rozwalił system i padłem ze śmiechu
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 22:12 1
Zgłoś
konto usunięte 2015-04-03, 22:19
Zgłoś
~Faper Noster 2015-04-03, 23:18
przenieść do filmików
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem