Zainwestujcie chwile i wesprzyjcie dobrym słowem nasze biedne uczelnie...
POLECAM 45 minutę, to dalej o nadrukach na kartkach to to co Polska mogłaby robić na skalę światową... No oczywiście SAMSUNG może nas wyprzedzić.
Bardzo dobry wykład moim zdaniem.
W................k
2014-06-23, 4:05
Nie lepiej do działu dokumenty?
F................m
2014-06-23, 5:12
Nawet na poziomie takich projektów widać, jak wielki wpływ na powodzenie, lub niepowodzenie przedsięwzięć ma rzeczywistość polityczna.
Co do samego grafenu. Fizykiem ani chemikiem nie jestem [do biologa mi najbliżej], ale mam nadzieję, że nastąpi jakiś nagły postęp w tej sprawie.
[chociaż Azoty mają niby zostać wyrwane z polskich rąk, to kto wie... może wystąpią jakieś nowe utrudnienia/problemy]
p................a
2014-06-23, 11:24
Zakład, że patent już jest sprzedany dla dobra ludzkości? Przecież taka Polska nie da rady tego produkować, tak jak było z niebieskim laserem.
merykanie mają już podobno coś lepszego więc na c🤬j komu grafen.
o................x
2014-06-23, 13:44
jej czytalem o tym z rok temu, nasi a dokladnie chyba jeden (bo 90 % dr prof stac tylko na odtworcza prace) opracowal metode otrzymywania go na skale przemyslowa dosyc tanim kosztem, ale patenty i ruszenie całej machiny kosztuje i co? jak zwykle brak $, a wystarczyloby zabrac j🤬ym kapelana lub innym nierobą 13 pensje i dalej samo by pyklo
Temat stary i przesądzony od dawna. Żaden Polak na tym nie zarobi, patent na tworzenie tego zostanie albo już został sprzedany. Brytole od nas kupują śladowe ilości do badań. Tak czy siak nic z tego nie będzie. Taki jest nasz kraj.
podpis użytkownika
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
p................a
2014-06-23, 20:53
Temat nie jest przesądzny!! Skoro możemy choć troche sobie grafenu robić, to możemy go testowac i wpadać na nowe pomysły z nim związane. Poza tym.... Chodziło mi też o fakt istnienia tak genialnego materiału i ogromu w jaki można go wykorzystać. Jak tylko zacznie sie produkcja tego na masową skalę to będzie niezły skok do przodu... Jestem jednak przekonany, że na razie to pozostanie w LABOratoriach, bo boją się co z takim materiałem albo z takigeo materiału mógłby zrobić jakiś półgłówek albo terrorysta... Jakby to było w detalu... przecież kamizelki prawie nie widoczne z tego można zrobić, już nie mówiąc o nożach nie tępiących się nigdy a poza tym cienkich jak jeden atom... To są pomysły które mi wpadły teraz a niektórym idiotom nie brak polotu w tych sprawach.
Nie chce mi się teraz oglądać, ale jeśli jest o grafenie to pewnie ciekawe. Łap piwo, może kiedyś obejrzę.
panmorda
Masz w ogóle świadomość w jakim ty kraju żyjesz?
podpis użytkownika
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Nie moga sprzedac patentu przez najblizsze 50 lat, problem jest bo Pawlak ucial finansowanie dalszych badan, przez co gowno bedzie.
podpis użytkownika
Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczeniem.
p................a
2014-06-30, 16:03
nawet usa ma problemy z wdrażaniem nowych rzeczy... Ale mają zajebiste rozwiązania na to...
panmorda napisał/a:
nawet usa ma problemy z wdrażaniem nowych rzeczy... Ale mają zajebiste rozwiązania na to...
USA to Federacja. Poza tym sporo uczelni jest prywatna. Więc ten cały post jest pozbawiony sensu.