Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Kaszysz 2017-01-19, 1:38 2
Ktoś mi powie, dlaczego świeca daje iskrę dwa razy, raz na zapłonie i raz na wylocie spalin?
Zgłoś
RapujacyToster 2017-01-19, 1:59 4
Kaszysz napisał/a:

Ktoś mi powie, dlaczego świeca daje iskrę dwa razy, raz na zapłonie i raz na wylocie spalin?

Wydaje mi się że po to aby dopalić resztki paliwa które pozostały. Ale nie wiem ekspertem nie jestem
Zgłoś
dardevil 2017-01-19, 2:35 12
Bo pełny cykl pracy silnika czterosuwowego (ssanie-sprężanie-praca-wydech) to są 2 obroty wału korbowego (tłok idzie w dół-ssanie, tłok idzie do góry-sprężanie, MGP-iskra, tłok idzie w dół-praca, tłok idzie do góry-wydech, MGP-iskra ale wtedy cylinder nie jest napełniony mieszanką i znowy tłok idzie w dół itd).
Zgłoś
igorektgk 2017-01-19, 6:37 6
Silnik spalinowy-Jeden z najwspanialszych wynalazków ludzkości.
Zgłoś
~Velture 2017-01-19, 7:36 5
Cytat:

Bo to prosty jak budowa cepa silnik 4 suwowy i leci 1 iskra na każdy 1 obrót wału.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
Kaszysz 2017-01-19, 7:47 4
Velture napisał/a:

Bo to prosty jak budowa cepa silnik 4 suwowy i leci 1 iskra na każdy 1 obrót wału.

gdyby tak było, to już kilku tysiącleci jeździlibyśmy samochodami
Zgłoś
~Velture 2017-01-19, 10:29 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
konto usunięte 2017-01-19, 11:29 1
@up
Chodziło ci najprawdopodobniej o Herona a ten wynalazek to Bania Herona która była niedoskonała dlatego jej nie użyto i pozostała ciekawostką. Aczkolwiek Heron odkrył coś co jest używane do dzisiaj mianowicie wzrór na pole trójkąta co pominąłem można sobie wygooglować.
Zgłoś
MiszkaZubow 2017-01-19, 12:14 2
up@ Kaszysz To silnik improwizowany, wydaje mi się, że konstruktor umieścił krzywkę przerywacza zapłonu bezpośrednio na wale korbowym i mamy taki efekt. Podobne rozwiązanie zastosowano w pewnej wersji fiata 126p. Usunięto kopułkę, palec rozdzielacza a przewody wysokiego napięcia wychodziły bezpośrednio z cewki do świec. Dzięki temu mniej było do zepsucia a jedna iskra podczas suwu wydechu po prostu była tracona. Nie ma to nic wspólnego z dopalaniem spalin.
Zgłoś
Sonal 2017-01-19, 12:27 7
Kaszysz napisał/a:

Bardzo często stosowane- dla prostoty konstrukcji układu zapłonowego. Iskra w fazie wylotu to można powiedzieć "produkt uboczny" uproszczenia układu. Iskra pojawia się na dwóch cylindrach równocześnie - w tym prawidłowym i w tym na wylocie.
Dzięki temu musimy ustalić zapłon powiedzmy tylko dwa razy (dla danej pary cylindrów) zamiast cztery razy. Iskra w fazie wylotu nie ma na nic wpływu.
Tak samo np. układ wtryskiwaczy - też może wielu zdziwić, że wszystkie cztery mogą być połączone równolegle jedną parą kabelków. Po prostu równocześnie "sikają" wszystkie ale w danej fazie pracy silnika tylko 1/4 dawki, a dawka (czas otwarcia wtryskiwaczy) przez ECU korygowana jest raz na cztery cykle.
Im coś jest prostsze - tym mniejsza szansa, że się zepsuje... No i księgowi się cieszą - bo mniejszy koszt projektowania, produkcji i serwisowania.
Zgłoś
konto usunięte 2017-01-19, 13:38 1
Tutaj mamy silnik dolnozaworowy. Iskra pojawia się raz na jeden obrót wału, co w efekcie daje nam drugą iskrę w czasie wylotu spalin i nie ma nic wspólnego z jego ''dopaleniem''. W prostych układach zapłonowych (w większości samochodów) iskra pojawia się parami w cylindrach. Ponadto w filmie przy zasilaniu gazem, nagrywający nie zastosował reduktora, co spowodowało, że gaz nie odparował i rozpręża się w cylindrze co daje jam efekt jego zalewania. W instalacjach V generacji mamy zasilanie gazem ciekłym a to inna bajka.
Zgłoś
VspecII 2017-01-19, 13:40 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
jacek44 2017-01-19, 15:36
dardevil napisał/a:

Bo pełny cykl pracy silnika czterosuwowego (ssanie-sprężanie-praca-wydech) to są 2 obroty wału korbowego (tłok idzie w dół-ssanie, tłok idzie do góry-sprężanie, MGP-iskra, tłok idzie w dół-praca, tłok idzie do góry-wydech, MGP-iskra ale wtedy cylinder nie jest napełniony mieszanką i znowy tłok idzie w dół itd).

sam jesteś MGP pedale!
Zgłoś
Sonal 2017-01-19, 16:40
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem