w odpowiedzi na obrazek z kwejka, który był odpowiedzią na temat broni
zadałem sobie trud i postanowiłem zrobić własną odpowiedź.
oceńcie sami i zapraszam do dyskusji na poziomie (może w końcu się uda)
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2013-08-17, 6:29
Ja proponuje autorowi zapoznanie się ze statystykami.
Teksas gdzie jest swobodny dostęp do broni
disastercenter.com/crime/txcrime.htm
I Polska
statystyka.policja.pl/palm/st/842/47682/Postepowania_wszczete_przestep...
I co ciekawe w Teksasie gdzie jest raptem 25 mln obywateli w roku 2012 było 1,126 morderstw. Zaś w Polsce gdzie obywateli jest o 10 mln więcej było ich 582. Ciekawe... O czym to świadczy ?? Czyżby o tym iż argument o tym iż powszechny dostęp do broni nie polepsza bezpieczeństwa ?
" Wolę mieć broń i nie bać się tych dresów na osiedlu"
Nie zapomnij że w tym wypadku oni też ją będą mieć .
konto usunięte
2013-08-17, 6:31
Nyger sobie zalatwi bron, nie rowna walka.
konto usunięte
2013-08-17, 7:55
@MCMenel a prosze mi powiedziec jakie są statystyki tego do ilu morderst, gw🤬tów, włamań i kradzieży nie doszło dzieki temu że ofiara miała broń?? Jak to mawiał Bastiat "co widać a czego nie widać" i tu jest tego piekny przykład.
konto usunięte
2013-08-17, 8:22
Huban napisał/a:
@MCMenel a prosze mi powiedziec jakie są statystyki tego do ilu morderst, gw🤬tów, włamań i kradzieży nie doszło dzieki temu że ofiara miała broń?? Jak to mawiał Bastiat "co widać a czego nie widać" i tu jest tego piekny przykład.
Och widzę że argument na poziomie " Bóg istnieje udowodnij iż go nie ma wtedy przyznam ci rację." I wy się dziwicie że korwinistów uważają za idiotów. Sami siebie z nich robicie. Skala jest jasna i czytelna. Więcej morderstw i przestępstw ciężkich jest w teksasie. Tam gdzie prawo do posiadania broni jest skrajnie liberalne. Co zabawne w Teksasie żyje mniej osób niż w Polsce. I co więcej twoim rozumowaniem skoro broń zapobiega przestępstwom to w Teksasie powinno być ich jeszcze więcej. Bo przecież dzięki temu iż każdy posiada broń jest mniej brutalnych przestępstw. Powiedzmy że 10 % jest mniej. Czyli co to ci da ?? Nadal jest więcej przestępstw.
Osobiście byłem przeciwnikiem posiadania broni, jednak po głębszym przeanalizowaniu tematu przeczytaniu paru książek m.in. Wałkowanie Ameryki Marka Wałkuskiego, gdzie autor przytacza kilka ciekawych argumentów "za" posiadaniem broni, pod wpływem, których sam zmienił zdanie nt broni w USA, sam doszedłem do wniosku, że kiedy masz broń, napastnik zastanowi się dwa razy nim zaatakuje. Natomiast jeśli chodzi o dyktatorów, to zawsze ich pierwszym krokiem było rozbrojenie społeczeństwa.
konto usunięte
2013-08-17, 8:42
konto usunięte
2013-08-17, 9:31
konto usunięte
2013-08-17, 9:41
To nie chodzi o to, żeby obywatele mieli prawo do posiadania broni. To państwo nie ma prawa zakazywać im zbrojenia się.
Żyjemy teraz w cywilizacji, w której szczytem mody jest być łagodnym pedałem, a zamiast honoru i godności najwyższą wartością jest ludzkie życie. To się po prostu nie może udać; rozpadnie się niedługo, a krwawy rozpad nastąpi od zachodu i dotrze aż tu.
Mogę jednak przyznać, że my w Polsce mamy całkiem luksusową sytuację, jest u nas całkiem spokojnie, ale tuż za zachodnią granicą kipi.
@McMenel
Jak się już uspokoisz to zapraszamy ponownie.
@edit. kenzol
Nie, prawo swoje, a urzędnicy swoje. Nawet jeżeli nadajesz się względem prawa do noszenia broni to i tak jest bardzo duża szansa, że jej nie dostaniesz; albo dostaniesz propozycję, że nie możesz wynosić pistoletu z domu. W tym ostatnim przypadku, ludzie z reguły odmawiają.
konto usunięte
2013-08-17, 9:43
konto usunięte
2013-08-17, 10:09
Ci "kibole" to dobry przykład.