📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 6:52

JoSeed napisał/a:
Nie jestem ekspertę, zatem się wypowiem.
Nie włączamy świateł awaryjnych w pojeździe holowanym.
Dziękuję
Kolezanko wlaczamy w holowanymna autostradach i drogach szybkiego ruchu, a holowac mozna tylko do pierwszego zjazdu.
Ja jako ekspert , z całą pewnością mogę stwierdzić ,że przyczyną tego wypadku było to , że to pojazd z tyłu holował tego z przodu, a nie na odwrót . A znam się na wypadkach ,bo działałem w komisji Macierewicza która wyjaśniała katastrofę w Smoleńsku.
Pyszuki napisał/a:
Kolezanko wlaczamy w holowanymna autostradach i drogach szybkiego ruchu, a holowac mozna tylko do pierwszego zjazdu.
Wg przepisów KD:
Podczas holowania pojazdu nie włącza się świateł awaryjnych. Światła awaryjne są przeznaczone do używania, gdy pojazd jest unieruchomiony z powodu awarii lub w sytuacji zagrożenia, a nie w trakcie ruchu. W holowanym pojeździe należy włączyć światła postojowe lub, w razie ograniczonej widoczności, światła pozycyjne.
No to jak w końcu?
Ja też bylam uczona, że w pojeździe w ruchu NIE WOLNO włączać awaryjnych.
Jeżeli pojazd A wprowadzony w ruch ciągnie pojazd B to jego siła ciągu jest odwrotnie proporcjonalna do sily ciążenia ziemskiego.
JoSeed napisał/a:
Odpowiednie oznaczenie pojazdów
Pojazd holowany musi być oznaczony trójkątem ostrzegawczym, umieszczonym w widocznym miejscu z tyłu pojazdu.
W przypadku braku trójkąta, należy włączyć światła awaryjne.
Kary za nieprawidłowe holowanie
Nieprzestrzeganie przepisów dotyczących holowania może skutkować mandatem karnym. Oto przykładowe wykroczenia i ich konsekwencje:
Brak oznaczenia pojazdu holowanego
Mandat: 150 zł
Holowanie pojazdu na drodze ekspresowej lub autostradzie bez zachowania zasad
Mandat: 300 zł
Holowanie z użyciem linki elastycznej na drogach szybkiego ruchu
Mandat: 200 zł
Brak świateł awaryjnych lub trójkąta ostrzegawczego
Mandat: 150 zł
Ciekawe jak z nowy taryfikatorem by to wyszlo teraz

link i wszystko na ten temat:
znajdzlawete.pl/czy-podczas-holowania-trzeba-miec-wlaczone-swiatla-awaryjne/
JoSeed napisał/a:
Nie jestem ekspertę, zatem się wypowiem.
Nie włączamy świateł awaryjnych w pojeździe holowanym.
Dziękuję
Włączył bo przwidział koniec!
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie