📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:02

Ja tam widzę linię przerywaną panowie eksperci. Może w Rosji nie ma czegoś takiego, jak podwójna ciągła z okazji małej podporządkowanej drogi ? U nas jest tego za dużo, poprostu włączając się do ruchu trzeba się czasem złapać za jaja i zrobić to po męsku. Tutaj jeśli upatrywać się winy kierowcy Tira, to takiej że niekoniecznie rozpoczął manewr wyprzedzania na pustej drodze, kacap już na niej był.
WIDAĆ WYRAŹNIE LINIE PRZERYWANĄ czyli najprawdopodobniej mógł tam wyprzedzać.

Żeby rozwiać wszelkie powyższe dyskusje.
Wszystko zależy od tego, jak była oznaczona droga główna z punktu widzenia wyprzedzającego kierowcy.
Fakty są takie:
1) Na drodze głównej nie było znaków poziomych zakazujących zmiany pasa ruchu - cały czas była linia przerywana.
2) Kierowca osóbki wyjeżdżając widzi znak informujący o skrzyżowaniu i nakazujący ustąpienia pierwszeństwa przejazdu.
3) W piętnastej sekundzie filmu na drodze głównej, przed wyprzedzaną i wyprzedzającą ciężarówka prawdopodobnie widnieje znak ostrzegający o skrzyżowaniu z drogą podrzędną. Jeśli tak, to - na skrzyżowaniach jest bezwzględny zakaz wyprzedzania.
4) Gdyby gość w osobówce wyjeżdżał np z drogi polnej albo leśnego parkingu bez oznaczonego skrzyżowania, wina byłaby bezsprzecznie po jego winie.
Wszystko zależy od tego, jak była oznaczona droga główna z punktu widzenia wyprzedzającego kierowcy.
Fakty są takie:
1) Na drodze głównej nie było znaków poziomych zakazujących zmiany pasa ruchu - cały czas była linia przerywana.
2) Kierowca osóbki wyjeżdżając widzi znak informujący o skrzyżowaniu i nakazujący ustąpienia pierwszeństwa przejazdu.
3) W piętnastej sekundzie filmu na drodze głównej, przed wyprzedzaną i wyprzedzającą ciężarówka prawdopodobnie widnieje znak ostrzegający o skrzyżowaniu z drogą podrzędną. Jeśli tak, to - na skrzyżowaniach jest bezwzględny zakaz wyprzedzania.
4) Gdyby gość w osobówce wyjeżdżał np z drogi polnej albo leśnego parkingu bez oznaczonego skrzyżowania, wina byłaby bezsprzecznie po jego winie.
Ewidentnie wina kierowcy TIR-a. Gdyby nie wyprzedzał w niedozwolonym miejscu do niczego by nie doszło, przecież kierowca z kamerką poprawnie wykonał manewr, nie wymusił pierwszeństwa.
@up obejzyj na 0.25 13 sekunda kierowca osobowki jeszcze nie dojechal do swojego pasa a kierowca tira rozpoczal manewr wyprzedzania wiec tez go nie widzial
wojniz - już rozpoczął manewr wyprzedzania, ja wiem, że jak siedzisz w fotelu i pauzujesz, to wszystko jest proste i oczywiste, ale w realu to tak niekoniecznie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie