📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:02

W naszym pięknym kraju, zawsze kierowca wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, będzie brany za winowajce jeśli dojdzie do wypadku/kolizji. Nie ważne czy na głównej drodze auta wyprzedzają inne pojazdy, czy jadą grubo ponad 100 km/h, winny jest ten co wyjeżdża z drogi podporządkowanej, bo nie ustąpił pierwszeństwa.
Jedynie w takim przypadku może pomóc kamera, lecz trzeba mieć w dodatku kamerę po lewej i prawej stronie.
Więc jeśli kogoś widzicie z daleka robiącego lewo skręt możecie depnąć na gaz i w niego w jechać, wina będzie jego.
Jedynie w takim przypadku może pomóc kamera, lecz trzeba mieć w dodatku kamerę po lewej i prawej stronie.
Więc jeśli kogoś widzicie z daleka robiącego lewo skręt możecie depnąć na gaz i w niego w jechać, wina będzie jego.
Ale tam musiał być zakaz wyprzedzania, no może w Rossiji nie stawiają przed skrzyżowaniem w terenie zabudowanym, u nas zawsze (chyba) jest
poprawcie mnie jeśli się mylę
poprawcie mnie jeśli się mylę
@ironik, @fakeid69, no ni cholerę nie mogę się zgodzić. Samochód rusza w 11 sekundzie. Przed ciężarówką jest inny samochód, więc kierowca musiał na niego spojrzeć - wniosek jest prosty. W momencie, gdy kierowca z kamerką zaczął wjeżdżać na skrzyżowanie ciężarówka MUSIAŁA być za samochodem, który ona wyprzedzała. Bo raczej nie możliwe, aby kierowca widzący tira wyprzedzającego, wjechał na skrzyżowanie - to by było samobójstwo.
W 13 sekundzie, w momencie gdy w kamerze pojawia się samochód wyprzedzany, ciężarówka jest w połowie przez nią zasłonięta. Więc jest to moment gdy ciężarówka zaczyna manewr, ale jeszcze nie wjechała na pas, na który wjeżdża samochód z kamerą. No jakby nie patrzeć, samochód z kamerą znalazł się na tym pasie pierwszy.
W 13 sekundzie, w momencie gdy w kamerze pojawia się samochód wyprzedzany, ciężarówka jest w połowie przez nią zasłonięta. Więc jest to moment gdy ciężarówka zaczyna manewr, ale jeszcze nie wjechała na pas, na który wjeżdża samochód z kamerą. No jakby nie patrzeć, samochód z kamerą znalazł się na tym pasie pierwszy.

#up Uważam dokładnie tak jak Ty, w "Drogówce" widziałem taką samą sytuacje i była wina faceta z podporządkowanej ale znów w tym samym programie facet wyprzedzał na zakazie koles robił lewoskret i wina wyprzedzającego była choć formalnie też ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa.Także jak sobie policjant wymyśli i wyczuje leszcza co przyjmie mandat.
Tak jak m3ntor89 napisał zostaje sąd bo tam mogą wziać pod uwage prędkosc, niedostosowanie sie tira do innych przepisów itd. i sąd pewnie orzekłby współwinę albo wine kierowcy tira.
Tak jak m3ntor89 napisał zostaje sąd bo tam mogą wziać pod uwage prędkosc, niedostosowanie sie tira do innych przepisów itd. i sąd pewnie orzekłby współwinę albo wine kierowcy tira.
@ironik, ale tutaj jest nagranie, w przeciwieństwie do Twojej sytuacji. I widać, że kierowca ciężarówki nie miał prawa wyprzedzać - bo na pasie JUŻ był samochód. Gość z kamerką włączał się do ruchu, A NIE zaczął się włączać, GDY już ciężarówka wyprzedzała. Jakby gość z kamerką rozpoczął włączenie 1sek później, to bym się zgodził, że jego wina, ale nie w sytuacji, gdy widać na nagraniu, że ciężarówka rozpoczyna manewr, gdy osobówka wjechała na swój pas.
A to, że ten z tyłu nie widział gościa w osobówce... no nie zwalnia go wcale z odpowiedzialności za kolizję.
@Dziad_Inżynier, no I? skąd kierowca osobówki miał wiedzieć, że w momencie, gdy wjedzie na swój pas, kierowca ciężarówki zacznie wyprzedzać? Miał przed sobą gońca z flagą puścić, żeby mu skrzyżowanie oczyścił?
Ja nie neguję przepisu, że trzeba ustąpić pierwszeństwo wszystkim, nawet źle jadącym. Ale na nagraniu widać, że podczas włączania do ruchu, kierowca osobówki nie wymusił na nikim pierwszeństwa, bo gdy zaczął się włączać do ruchu, ciężarówka jeszcze nie zaczęła manewru wyprzedzania. Bo tutaj wina z punktu widzenia POLSKICH przepisów (nie wiem jak na wschodzie - tam pewnie większy ma pierwszeństwo), jest po stronie tego, kto później zaczął manewr. A to raczej jest jasne - widać na filmie.
A to, że ten z tyłu nie widział gościa w osobówce... no nie zwalnia go wcale z odpowiedzialności za kolizję.
@Dziad_Inżynier, no I? skąd kierowca osobówki miał wiedzieć, że w momencie, gdy wjedzie na swój pas, kierowca ciężarówki zacznie wyprzedzać? Miał przed sobą gońca z flagą puścić, żeby mu skrzyżowanie oczyścił?
Ja nie neguję przepisu, że trzeba ustąpić pierwszeństwo wszystkim, nawet źle jadącym. Ale na nagraniu widać, że podczas włączania do ruchu, kierowca osobówki nie wymusił na nikim pierwszeństwa, bo gdy zaczął się włączać do ruchu, ciężarówka jeszcze nie zaczęła manewru wyprzedzania. Bo tutaj wina z punktu widzenia POLSKICH przepisów (nie wiem jak na wschodzie - tam pewnie większy ma pierwszeństwo), jest po stronie tego, kto później zaczął manewr. A to raczej jest jasne - widać na filmie.

Jak ktoś dalej nie wierzy, że winną zostanie uznana osobówka, to możecie looknąć tutaj - forumprawne.org/prawo-wykroczen/126239-wyprzedzanie-na-skrzyzowaniu-ko... - albo na setki innych takich przypadków. Google nie gryzie.
@Moshe, ważne zdanie:
Na filmie powyżej, nie był w trakcie wyprzedzania. Zaczął wyprzedzać w momencie, gdy osobówka pojawiła się na swoim pasie (w 13 sekundzie widać na nagraniu, jak ciężarówka zaczyny się wychylać z za wyprzedzanego pojazdu). Dla tego dysponując tym nagraniem, nie można uznać za winnego osobówkę.
Cytat:
Widziałem już dziesiątki tego typu wypadków, gdzie z ulicy podporządkowanej (najczęściej) włączał się do ruchu pojazd a z przeciwka drugi uczestnik ruchu na drodze z pierwszeństwem przejazdu był już w trakcie manewru wyprzedzania.
Na filmie powyżej, nie był w trakcie wyprzedzania. Zaczął wyprzedzać w momencie, gdy osobówka pojawiła się na swoim pasie (w 13 sekundzie widać na nagraniu, jak ciężarówka zaczyny się wychylać z za wyprzedzanego pojazdu). Dla tego dysponując tym nagraniem, nie można uznać za winnego osobówkę.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie