Kilka dni temu przygotowałem jedną z ciekawszych reakcji - reakcję termitową. Do jej inicjacji jest potrzebna temperatura ok. 800 - 1000°C, ale za to temperatura powstałego płynnego żelaza wynosi ok. 3000°C.
Akcja od 1:00
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Tco
2013-04-29, 12:24
Nie no Odynie ... , widzisz i nic nie grzmisz !! Nie marnujcie czasu na tego sucharra !!!
konto usunięte
2013-04-29, 12:54
Jest to reakcja aluminotermiczna, a termit to nazwa gotowej mieszaniny produkowanej do spawania torów kolejowych.
Dodatkowo do opisu filmu można by dodać, że jest to reakcja sproszkowanego glinu z tlenkiem jakiegoś metalu(żelazo, mangan itp.). w reakcji powstaje tlenek glinu i płynny metal(którego tlenku użyliśmy jako substratu).
Czytałem gdzieś, że termit można uzyskać zeskrobując rdzę. To prawda?
Fake. Nie ma termitów. :/
konto usunięte
2013-04-29, 13:38
BongMan napisał/a:
Czytałem gdzieś, że termit można uzyskać zeskrobując rdzę. To prawda?
Można ale tylko pocierając zardzewiałym stalowym prętem kable wysokiego napięcia. Dodatkowo, żeby powstała taka specjalna rdza, musisz robić to w czasie ulewnego deszczu i filmować niezłą kamerą.
Stare jak świat - srebrzanka (czyli sproszkowane aluminium) i nadmanganian potasu.
konto usunięte
2013-04-29, 14:27
Po co dajesz tu polaczkom takie zbyt inteligentne jak na ich umysły eksperymenty?
Jakybś dał reakcję wytwarzanai alkoholu- to by wtedy zrozumieli i zapropsowali XD
Masz piwo za ciekawy materiał
konto usunięte
2013-04-29, 14:31
Akcja od 1:00
Mogłeś kiełbaski upiec przy okazji.
konto usunięte
2013-04-29, 14:55
Beznadziejna jakość nagrania nie widać tam żadnych termitów, tylko troszkę dymu i ogień.