Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
mazin 2013-03-25, 0:22 2
Nie jestem specjalnie religijny, w kościele byłem ostatni raz chyba w 1997 roku. Mam generalnie gdzieś kto jest papieżem i jak się ubiera. Ale wiem, jaką rolę odegrał Jan Paweł II - i to nie dlatego, że ktoś mi w drugiej klasie o tym opowiedział na nudnej lekcji religii, ale dlatego ŻE PAMIĘTAM. A co takiego zrobił? Nie chodzi o kanonizacje, pielgrzymki, zamienienie nudnej i mało kontrowersyjnej instytucji kościelnej w istotną licząca się w świecie - bo to wszystko wyszło mu niejako przy okazji. Otóż, droga gimbazo, Jan Paweł II przywrócił godność ludziom podeptanym, udręczonym, pomiatanym i zniewolonym. Tylko tyle i aż tyle. Nie zrozumie tego nikt, kto nie pamięta komuny i nie ma pojęcia czym był PRL - dlatego nie próbuję tego tłumaczyć, zwłaszcza lewackim przygłupom (skoro są na tyle głupi, że noszą Che na koszulkach i powtarzają bzdury po Palikocie, to szkoda klawiatury dla nich). Ale nawet tym mądrzejszym spośród kilkunastoletnich "sadologlądaczy" niesposób wyjaśnić, czym było życie przeciętnego, uczciwego i niesk🤬iałego obywatela w PRL. Po prostu. Feudalizm, niewolnictwo, upodlenie, życie tracone w kolejkach za papierem sralnym i kawałkiem świństwa do jedzenia. Wybór pomiędzy sumieniem i sk🤬ieniem. Szarość, depresja, beznadzieja. Dobrze radzili sobie tylko k🤬y i złodzieje (ci sami zresztą, co i dziś). I tych podeptanych, zgnojonych, rozmienionych na drobne - czyli tak z grubsza licząc 70-80% ludzi mieszkających w tym kraju - papież uczynił na nowo godnymi ludźmi. Samą obecnością, słowami, które do nich skierował, gestem i pozdrowieniem. Tym, że zobaczyli samych siebie, po kilka milionów na każdym spotkaniu z nim.
Zgłoś
pit@ 2013-03-25, 2:22
A co ma bycie wierzącym do darcia łacha z Kółka Wędkarskiego? To dwie różne rzeczy przecież.
Zgłoś
K................a 2013-03-25, 2:24 1
@mazin

Weź nie p🤬l już tych głupot. Biedni i upodleni przez PRL, uczciwi Polacy to jakiś j🤬y ciepły śnieg. PRL sypał się w posadach międzyinnymi dlatego, że wszyscy kombinowali jakby się poop🤬lać, wycwanić się, coś wynieść, podp🤬lić itd. Nie tylko władza kradła, ale także sami obywatele. Dzisiaj jest to samo. Wszyscy, k🤬a, tacy biedni nie mają co do gara włożyć, bachorów j🤬ych utrzymać, a przez cały, k🤬a, dzień nap🤬lają komentarze na interii, wp, onecie itp. że wina Tuska i że PiS musi rządzić z jego ekscelencją Kaczysławem. Ilu k🤬a ciułaczy w tym kraju pełnym żałosnych kretynów żyje z zasiłeczków, kradnie, kręci na podatkach, jeździ na gapę komunikacją, wyp🤬ala śmieci do lasu, czy do pobliskiego rowu...? Wszyscy tacy, uczciwi i upodleni przez "wiadome siły" i tylko patriotyzm i wiara w siłę sprawczą JP2 im pozostała. Jak czytam te brednie umęczonych to mnie c🤬j strzela. Nie mają co jeść sk🤬ysyny j🤬e, ale TV i internet zap🤬la, bo ktoś musi wiedzieć co żydy kłamią w TVN i ktoś musi komentarze na ten temat wypisywać.

Glupie wolackie c🤬je!
Zgłoś
mazin 2013-03-25, 6:57
Cytat:

Weź nie p🤬l już tych głupot. Biedni i upodleni przez PRL, uczciwi Polacy to jakiś j🤬y ciepły śnieg. PRL sypał się w posadach międzyinnymi dlatego, że wszyscy kombinowali jakby się poop🤬lać, wycwanić się, coś wynieść, podp🤬lić itd. Nie tylko władza kradła, ale także sami obywatele. Dzisiaj jest to samo. Wszyscy, k🤬a, tacy biedni nie mają co do gara włożyć, bachorów j🤬ych utrzymać, a przez cały, k🤬a, dzień nap🤬lają komentarze na interii, wp, onecie itp. że wina Tuska i że PiS musi rządzić z jego ekscelencją Kaczysławem. Ilu k🤬a ciułaczy w tym kraju pełnym żałosnych kretynów żyje z zasiłeczków, kradnie, kręci na podatkach, jeździ na gapę komunikacją, wyp🤬ala śmieci do lasu, czy do pobliskiego rowu...? Wszyscy tacy, uczciwi i upodleni przez "wiadome siły" i tylko patriotyzm i wiara w siłę sprawczą JP2 im pozostała. Jak czytam te brednie umęczonych to mnie c🤬j strzela. Nie mają co jeść sk🤬ysyny j🤬e, ale TV i internet zap🤬la, bo ktoś musi wiedzieć co żydy kłamią w TVN i ktoś musi komentarze na ten temat wypisywać.

Glupie wolackie c🤬je!

Koledze gratulujemy rodziców!
Zgłoś
b................k 2013-03-25, 15:32
Jakby nikt nie zauważył, papież Franciszek jest jezuitą, a jako jezuita składał śluby ubóstwa
Zgłoś
p................s 2013-03-26, 11:58
co to za różnica jaki papież i tak będą kradli
Zgłoś
Aniafrania 2024-12-26, 19:48
Fałszywy mesjarz. Kiedyś był kawał jak się witają papieże ale papież jest tylko jeden. Już nie obowiązuje ...
Zgłoś
~Angel 2024-12-26, 22:15
Aniafrania napisał/a:

Kiedyś był kawał jak się witają papieże ale papież jest tylko jeden. Już nie obowiązuje ...

Tak się witają papaje

podpis użytkownika

Zgłoś