Główna Poczekalnia (2) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 50 minut temu
🔥 Drift bmw po polsku - teraz popularne
Rozprawa "katoliczki"
cinu314 • 2014-02-20, 21:33
O taki film rozprawiający nad byciem katolikiem.
Nie wiem czy bardziej jest to śmieszne czy smutne ale znacząco pokrywa się z rzeczywistością przynajmniej w moim mniemaniu.

Tak jestem ateistą i nie, nie walczę z katolikami jeżeli są prawdziwymi wyznawcami tego w co wierzą.

Ps. Są napisy jak by kogoś przerósł język
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 13:33
Ten filmik jest czymś zbyt trudnym do zrozumienia wielu użytkownikom pokroju gimbusiarni, a niestety takich jest masa.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 13:49 2
Religia nie jest do końca ZBĘDNA. To może być potrzebny twór dla ludzi, którzy poszukują w tym stania się lepszym człowiekiem albo przetrwania trudnych chwil.

Gorzej robi się, jak:

- kościół wprowadza swoje głupie zasady, nakazy i zakazy, które nie mają nic wspólnego z esencją religii
- "wyznawcy" hejtują wszystkich innych, narzucając swoje poglądy, tym samym nie przestrzegając zasad wyznania

Nie cierpię katolickiej hipokryzji, łażenia do kościoła bo "muszę" czy inne takie. To jest tragiczne i film dobrze to piętnuje.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 13:49 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
raza 2014-02-21, 14:09 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
sidian 2014-02-21, 14:11 2
No i patrz, midnightc skończył temat. Twierdzenie, że katolicy są w jakikolwiek sposób represjonowani w naszym pięknym kraju, kwalifikuje się do leczenia psychiatrycznego. Może bardziej autor tegoż, ale co tam. Kościół katolicki ma tu u nas niepodważalnie najmocniejszą pozycję ze wszystkich organizacji niepaństwowych, wyznaniowych czy nie. Stanowi własne prawo, powszechnie obowiązującego nie przestrzega, nie płaci podatków, jeszcze czerpie z nich pełnymi garściami, niezależnie od wiary podatnika. Chciałbym być takim kościołem, serio.
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 14:15 4
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 14:18
@up

to sobie go zaloz, droga wolna
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 14:21 1
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 14:23 3
Zarammoth napisał/a:

Starotestamentowcy wyżylali całe kultury w imię boga, wszystko masz napisane w swojej książce, łącznie z pochlebstwami Jahwe - bo tak działa religia, pozwala usprawiedliwiać zło nazywając je dobrem.

Zawsze gdy podaję ten argument, z drugiej strony słyszę, że Biblia jest pełna metafor, to znaczy zupełnie coś innego, blablabla. To ciekawe, że to co im pasuje jest prawdą objawioną, a to co pokazuje, że starotestamentowy Jahwe jest złym i okrutnym bóstwem, określają mianem metafory.
Zgłoś
konował 2014-02-21, 14:53
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 15:18 1
Zgłoś
qwerq221 2014-02-21, 15:32
Zgłoś
Nicram1024 2014-02-21, 16:02 2
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 16:25 1
Imie_jego_44 napisał/a:

Dokładnie, Katolicy są prześladowani obecnie niemal jak za czasów Nerona! jakby nie to, że rozpropagowaliśmy humanitaryzm to rzucaliby nas lwom na pożarcie!
Dlaczego reszta nas tak nienawidzi? to proste bo jesteśmy lepsi, jesteśmy ponad ich małostkowe spory, ponad ich okaleczoną brakiem Boga mentalność która przyzwala na wszystko, jeśli ktoś jest katolkiem to jest po prostu dobrym człowiekiem który ma zasady i kocha bliźnich.
Dajcie nam po prostu żyć w zgodzie ze swoją wiarą, naprawdę tak wam wadzi, że ktoś nie kopuluje z przypadkowymi ludźmi, nie zdradza żon, nie zabija, nie kradnie, nie oczernia innych, nie jest obojętny na ich losy i pomaga w potrzebie?
Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wiele zawdzięczacie naszej religii i kościołowi, to są tak fundamentalne rzeczy, że każdy wykształcony człowiek powinien je pamiętać i szanować za to te instytucje, nawet jeśli jest słabej wiary.

doskonaly trolling piwo dla tego pana!
Zgłoś
konto usunięte 2014-02-21, 16:32 3
bobrełę napisał/a:

Tak na prawdę każdy w coś wierzy, nawet wierząc w nic tak naprawdę wierzysz w coś. Nie ma czegoś takiego jak nicość. Nasz umysł ni umie tego pojąć, bo opiera się na logice a sama wizja braku czegokolwiek po śmierci jest nie do wyobrażenia.
[/u]

Nie rozumiem twojego poglądu. To co podałeś wygląda mi na sprzeczność. Niby jesteś ateistą a i tak w coś sam wierzysz. Po drugie nie możesz wiedzieć w co inni wierzą, to stwierdzenie jest po prostu ignoranckie. Jak dla mnie to trudniej wyobraźić sobie wieczność, nieskończoność niż nicość. Logika po prostu mi mówi że jak umrę to świat będzie działął dalej beze mnie, bo w końcu ja jestem tylko odbiorcą rzeczywistości, biologicznym urządzeniem posiadającym samoświadomość, a nie pempkiem wszechświata. Dużo łatwiej mi to zrozumieć niż idee życia wiecznego po śmierci. Ciekawe co bym robił przez wieczność. Nieskończoną ilość czasu.

@Samudaripen
W ogóle co ty porównujesz. Narodowość i wiara to dwie zupełnie inne rzeczy. To pierwsze mówi po prostu o pochodzeniu i nie wiąże się z żadną ideologią i indoktrynacją. Natomiast religia... nie muszę chyba dalej pisać, nie?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem