Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
JoSeed 2025-04-24, 20:18 5
robertdg3 napisał/a:

Z ciekawości zapytam, depresja cię nie dopada? Myśli samobójcze, itp? Jak ze sprawnością ruchową? Paraliż od pasa w dół czy coś bardziej poważnego?
Pracujesz gdzieś? R🤬asz coś czasem, czy tylko jazda na ręcznym? Tak wiele pytań... 🤔
Mam DMD, mięśnie mówią p🤬l się i zanikają na amen tak w skrócie. Jedyne czym jeszcze ruszam to ręcę, choć i tak w bardzo minimalnym zakresie.
Nie pracuje z powodu oczywistego, ale studia czy praca online to nie moja bajka.
Co do r🤬anka, to też tego nie robię, bo oczywiście sprzęt mam sprawny, to bardziej kwestia techniczna to problem, choć jest to możliwe.
Ręczny nie ma szans, bo nawet tak ręki nie ułoże i siły brak.
Mam jakieś tam momenty depresyjne, ale to bardziej od ilości problemów z jakimi się zmagam nie tylko tych od choroby.
Czarny humor mnie mocno trzyma i nie ma co się poddawać, pozdro 😁

Siły życzę i pogody ducha. Nie tylko czarnej
Zgłoś
Mutant_z_Czarnobyla 2025-04-24, 20:21 8
@Love_is_Love: DMD - pogromca mięśni i zabija wszystkie

[ Dodano 2025-04-24, 20:27 ]
Will70 napisał/a:

Dobra. Co odj🤬eś, że teraz musimy Cię utrzymywać?
Czy geny? To się nie rozmnażaj. Pozdro i szerokości. LWG 😆
A sadole się zesrały bo im inwalida dwa obrazki wrzucił. Ja p🤬le. Idźcie z tym na pudełka czy innego yorka.

No stary coś ostro sp🤬olił.
Stworzę całą armie wściekłych brokułów, tylko znajde odpowiednia kandydatkę 😅

Pozdro, ale z tym LWG to trochę cię poniosło.
Zgłoś
Love_is_Love 2025-04-24, 20:28
robertdg3 napisał/a:

@: DMD - pogromca mięśni i zabija wszystkie

Ło c🤬j. Źle się wylosowało. Trochę lipa. Jak sobie radzisz z oddychaniem?
Zgłoś
wojtasbbi 2025-04-24, 20:29 1
Widać, że dużo w życiu przeszedłeś 🤪
Zgłoś
Mutant_z_Czarnobyla 2025-04-24, 20:40 7
Love_is_Love napisał/a:

Ło c🤬j. Źle się wylosowało. Trochę lipa. Jak sobie radzisz z oddychaniem?

Jeszcze nie mam problemów, ale ewidentnie czuję się ostatnio niedotleniony i czekam na polisemnografię.

[ Dodano: 2025-04-24, 20:50 ]
siewie napisał/a:

No tak, człowiek musi zap🤬lać od świtu do nocy a ten se jeździ po mieście w słoneczny dzien

Może i nie pracuję, ale za to was legalnie okradam 😘
Zgłoś
Love_is_Love 2025-04-24, 20:51
robertdg3 napisał/a:

Jeszcze nie mam problemów, ale ewidentnie czuję się ostatnio niedotleniony i czekam na polisemnografię.

To chyba dobry objaw, że w tym wieku istotne problemy się jeszcze nie pojawiły... Na pewno masz ten temat w małym palcu, ale jakby coś było dla Ciebie świeże to przeklejam Ci jakieś mądrości z neta:

Bezpieczne i zalecane sposoby ćwiczenia mięśni oddechowych u pacjentów z DMD:

1. Ćwiczenia oddechowe wspomagane
- Trening z wykorzystaniem urządzeń typu inspirometr motywacyjny – pacjent wykonuje głębokie wdechy przez ustnik, starając się „podnieść kulkę” lub wskaźnik w urządzeniu.
- Trening oddechowy z oporem – przy użyciu specjalnych masek lub ustników z regulowanym oporem (np. Threshold IMT), które wzmacniają mięśnie oddechowe przez zwiększony wysiłek przy wdechu.

2. Ćwiczenia bierne i wspomagane wentylacją
- Cough-assist (asystor kaszlu) – urządzenie wspomagające kaszel, które zmienia ciśnienie w drogach oddechowych, by ułatwić oczyszczanie płuc. To nie ćwiczenie per se, ale ma znaczenie dla utrzymania funkcji oddechowych.
- Nieinwazyjna wentylacja mechaniczna (np. BiPAP) – stosowana nocą, może wspierać mięśnie oddechowe, zmniejszając ich zmęczenie.

3. Manualne techniki fizjoterapeutyczne
- Pasywna mobilizacja klatki piersiowej – masaże, rozciąganie mięśni międzyżebrowych, praca nad elastycznością klatki piersiowej.
- Asystowany głęboki oddech – fizjoterapeuta pomaga pacjentowi wykonywać głębokie wdechy, często zsynchronizowane z ruchem kończyn lub tułowia.

4. Regularne pozycjonowanie
- Zmiana pozycji ciała (np. siedzenie z podparciem, pozycje półleżące) poprawia mechanikę oddychania i wentylację dolnych płatów płuc.

5. Zabawy i ćwiczenia z dziećmi (jeśli pacjent jest młodszy)
- Dmuchanie balonów, zabawy z bańkami mydlanymi, śpiewanie – mogą działać motywująco i wspomagać trening oddechowy w mniej inwazyjny sposób.

Trzymam kciuki za te Twoje mięśnie .
Powodzenia Brachu
Zgłoś
Szary_Jeleń 2025-04-24, 20:52 1
Mocade napisał/a:

Jak możecie śmiać się z tego że jest na wózku? Jesteście tacy nieczuli, zupełnie jak jego nogi.

Ja tam się nie śmieję, wręcz przeciwnie, szacun.

podpis użytkownika

Wszystkie moje posty mają charakter czysto humorystyczny.
Zgłoś
trawa 2025-04-24, 21:11 2
Mocade napisał/a:

Jak możecie śmiać się z tego że jest na wózku? Jesteście tacy nieczuli, zupełnie jak jego nogi.

Mogą
Zgłoś
MajorzDonbasu 2025-04-24, 21:16 4
Myślałem że klimę przyjechał nabić ale po chwili myślę jaki ja głupi jestem. Po h🤬j mu klima jak ma cabrio
Zgłoś
ZiooMall 2025-04-24, 21:23 1
siewie napisał/a:

No tak, człowiek musi zap🤬lać od świtu do nocy a ten se jeździ po mieście w słoneczny dzien

Mogę zrobić z ciebie inwalidę to też tak będziesz miał
Zgłoś
~Velture 2025-04-24, 21:32 4
Fajnie spinacie dupska w komentarzach.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
Miszko21 2025-04-24, 21:40
J🤬 cię
Zgłoś
ProVVe 2025-04-24, 22:03 1
JoSeed napisał/a:

Zawsze możesz się z nim zamienić ;]
Powodzenia, Kolego i bezpiecznej hmm... drogi

Po co zaraz tak radykalnie... Może wystarczy się "przespać"

podpis użytkownika

Ola gringo
Zgłoś