Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05

Dla osób mniej ogarniętych, chodzi o to, że rzekoma sprawność tego rozwiązania wynosi 124%. Polega to na specyficznym przewinięciu silników.

Dane

Wejście:
napięcie: 34.5 V
natężenie: 23.8 A
moc: 821 W

Obciążenie, 2 lampy 500W.

Wyjście:
napięcie: 119 V
natężenie: 8.53 A
moc: 1015 W

Idąc tropem myślenia twórcy, podpinając do układu zasilacz impulsowy można by otrzymać... Perpetuum mobile

Który specdistic znajdzie błąd?
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-03, 19:15 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
oldsoul166 2013-04-03, 19:26
No dobra, ale gdzie jest haczyk ?
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-03, 19:35 14
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-03, 19:56 6
Dałem piwo, film wejdzie na główną, więcej ludzi go zobaczy i na pewno się jakiś spec znajdzie co mi to wytłumaczy
Zgłoś
vincenzo 2013-04-03, 20:30 2
A gdzie na tym filmiku ten jego generatorek chodzi w nieskończoność jakiś schemat ??? dokumentacja ?? obliczenia??? bo 4 minuty chodzenia silnika w marnym kadrze to sobie możecie nawet wrzucić jak udokumentujecie prace swojej drukarki
Zgłoś
AngelusNL 2013-04-03, 21:36
Zgłoś
~CanesPL 2013-04-03, 21:40 2
Błąd polega na zastosowaniu niewłaściwego wzoru na moc dla prądu przemiennego.
Miernik w 2:10 pokazuje moc pozorną. Mogę się mylić, nie jestem elektrykiem.

podpis użytkownika

zrzutka.pl/ffm2du
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-03, 23:05 19
Tylko jak coś może osiągnąć sprawność powyżej 100%. Cały prąd dostarczony musiałby być przekształcony w pracę bez strat cieplnych i jeszcze charakteryzować się nadwyżką. Wiem że w PRL można było uzyskać 200 i więcej % normy ale tu mi to po prostu nie pasuje i tyle.
Zgłoś
Olasty 2013-04-03, 23:17 3
najwydajniejsze silniki mają sprawność między 90-99%
Po 1 jeżeli wkładamy jakąś energię w coś to w tym przypadku poprzez siły tarcia, oporu i tp część energii elektrycznej służącej do napędzenia czegoś przechodzi w ciepło. Także nie ma opcji żeby gdzieś dostarczając 100KJ energii otrzymać nagle 110KJ.

Nawet jak by pominąć opory i w warunkach ultra laboratoryjnych to zrobić jest to niemożliwe. Energia się nie tworzy i nie ginie. Można ją co najwyżej wydobyć.
Zgłoś
oldsoul166 2013-04-04, 0:05
No faktycznie, nawet jak będziemy napędzać z akumulatora coś co będzie go wtórnie ładowało to część energii idzie w powietrze w postaci ciepła. Perpetuum mobile- nie jest możliwe (póki co ?)
Zgłoś
bloodwar 2013-04-04, 4:44 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 10:43 1
Energii nie da się wytworzyć. Nie ma stuprocentowo sprawnych układów. Perpetuum mobile nie ma prawa istnieć w znanych nam warunkach fizycznych. Koniec, kropka. Na filmie gość używa nieodpowiednich urządzeń pomiarowych, więc albo debil, albo dobrze przygotowany troll.
Zgłoś
szleszym 2013-04-04, 11:16
Poczytajcie sobie o maszynie n (n machines). Kiedyś się tym trochę interesowałem. Teoretycznie jest możliwe zbudowanie maszyny mającą sprawność powyżej 100%, polega to na odpowiednim wykorzystaniu magnesów trwałych w maszynie. W praktyce jest to jednak bardzo trudne, poza tym maszyny takie są bardzo niewielkiej mocy. Jakiś japoniec albo chinol konstruował chyba wiatraki niewielkiej mocy na tej zasadzie
Zgłoś
Precz_z_Preczem 2013-04-04, 11:18
Może sie drugi Tesla objai na sadolu....
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem