Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Mam nadzieje,że któregoś dnia naukowcy wyodrębnią ten mechanizm w stosunku do ludzi
Chociaż... gdyby do tego doszło Seba sam by odcinał sobie palce czy dłonie,by chwalić się na facebooku jak odrastają
![]()
Tiaaa...A Loaloa by się szczycił, że mu jego mała fujara odrasta za każdym razem gdy mu ją jego pies odgryzie.

2up - ktore geny? Daj choc jedna publikacje. Wlasnie o to sie rozchodzi, nie wiadomo czy posiadamy ten sam zestaw, badania trwaja. Nie ma nic nieetycznego w regeneracji wlasnego ciala.
Publikacji jest sporo, wystarczy poszukać. Skoro mamy geny odpowiedzialne za wytworzenie kończyn i tkanek po zapłodnieniu oraz geny, które pozwalają na regenerację dowolnej tkanki, mamy możliwość wytworzenia komórek macierzystych z nabłonków. Wystarczy tą wiedzę skombinować ze sobą i zacząć "działać cuda". Blokuje to tylko lewactwo i grupka szamanów żerujących na ludzkim strachu i naiwności.

Kolego, nikt nic nie blokuje, jest multum laboratoriow pracujacych nad regeneracja tkanek. Pomijajac fakt, ze sa zapalency, ktorzy pracuja konkretnie z komorkami macierzystymi salamander. Nie wiadomo, czy proces embriogenezy moze zostac ponownie uruchomiony u doroslego czlowieka. Tak samo bylo z telomerami - swietny koncept, wystarczy zablokowac telomerazy i zatrzymac proces starzenia - guzik. Genetycznie zmodyfikowane jagnieta umieraly na nowotwory. Mam nadzieje, ze uda nam sie w koncu zoptymalizowac proces gojenia, ale przed postepem nie trzyma nas "lewactwo" tylko trudnosci wynikajace z tego jak bardzo skomplikowana jest biologia.
Regenerują tkanki ok, ale wszystko idzie in vitro, gdzie nie da się odwzorować warunków panujących w ciele (vide telomeraza), a jak już dochodzi do etapu badań na kręgowcach to "spoko, ale tu mamy taką komisję, posmaruj dobrze hajsem to może pozwolą". Obecnie stosuje się terapie w chorobach neurodegeneracyjnych wykorzystujących komórki macierzyste i daje to efekty. Nikt nie szarpnie się jeszcze z regeneracją kończyn bo za mało badań jest, a jest za mało badań bo operowanie na jednym organizmie daje tylko informacje, że jest taka możliwość i gdzie jej szukać. Nie masz natomiast szans na zbadanie tego bo "owieczka straci nóżkę i zdenerwują się ekoterroryści bo nie wolno robić badań na zwierzątkach". Największy skok w medycynie mieliśmy w czasie wojen, gdzie nikt nie przejmował się tym, ile eksperymenty pochłoną ofiar i tego nie da się zaprzeczyć. Nie możesz (przynajmniej w polszy) iść z naboru do koncernu i powiedzieć, że jesteś chętny na przetestowanie na tobie leku bo tu jest taki przepis, a tu prawo mówi nie. To jest czyste lewactwo - ograniczanie twoich swobód i wyboru bo jakaś grupka wie lepiej co dla ciebie jest dobre i co powinieneś robić, żeby być szczęśliwy.
Wystarczy tą wiedzę skombinować ze sobą i zacząć "działać cuda". Blokuje to tylko lewactwo i grupka szamanów żerujących na ludzkim strachu i naiwności.
Akurat blokowanie badań nad genetyką i klonowaniem to domena prawicy
Mowisz wojna - chodzi ci zapewne o poswiecenie zycia ludzi w celach naukowych. Dzisiaj sa inne czasy, mamy modele zwierzece, ktore sa prawie identyczne do ludzkich. Dzisiaj kolem napedowym nauki jest pieniadz.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie