👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Już po Twoim wcześniejszym temacie odkopałem ten filmik w internecie z ciekawości, i powiem że bardzo ciekawy pojedynek i rzeczywiście wyrównany, choć jak dla mnie jednak z naciskiem na samuraja, miał bardziej mordercze ciosy, to pchnięcie w twarz po zmyłce w dosłownie mgnieniu oka to aż sobie wyobraziłem co by było na serio z gościem XD

Tylko, że ta walka nie oddaje tego w 100%, po pierwsze nie walczą normalną bronią czyli nie ta waga, miecz europejski jest cięższy od japońskiego. Po drugie klasyczna zbroja dla obojga, możliwości walki, ograniczenie ruchów ze względu na pancerz też dużo zmieniają.

Fajnie to wygląda, ale walka w grze komputerowej jest bardziej prawdziwa^^
Podziwiam za fajną zajawkę i miłe spędzanie czasu:) Ja jedyne co moge oceniać to filmiki na sadolu
Sam osobiście uwielbiam klimaty Japonii/ Chin/ średniowiecznej Europy. Aczkolwiek zawsze najbardziej pasjonowała mnie Japonia i to jej zawsze kibicuje

samuraj urodzony w sosnowcu , trenowany w niemieckiej szkole samuraji prowadzonej przez ahmeda urodzonego w bułgarii wg zasad z ukrainy
Miecz europejski służył także do PCHNIĘĆ, prawdopodobnie to była jego najmocniejsza cecha w średniowieczu i pod tym względem, do póki nie przeprowadzisz testu z możliwością użycia sztychów, do póty zawsze będę twierdził że miecz europejski jest lepsiejszy od Japońców.
PONADTO, miecz europejski sprawdził się prawie na wszystkich kontynentach świata, walcząc przeciwko różnym nacjom, miecz japoński rozwijał się natomiast w izolacji, a co za tym idzie nie przeszedł takiego samego testu jak europejski.
PONADTO, miecz europejski sprawdził się prawie na wszystkich kontynentach świata, walcząc przeciwko różnym nacjom, miecz japoński rozwijał się natomiast w izolacji, a co za tym idzie nie przeszedł takiego samego testu jak europejski.

Mogę tylko przypuszczać, że miecze japońskie z wczesnego średniowiecza łamałyby się jak zapałki parując miecze z tego samego okresu z europy, natomiast późniejsze pancerze europejskie spokojnie radziłyby sobie z ochroną przed "późniejszą" kataną.
@Up.
Japońska konstrukcja również nadaje się do wykonywania pchnięć (tsuki)- umożliwia je to lekka krzywizna.
Ciężko powiedzieć, aby jej rozwój odbywał się w izolacji-wszakże japoński miecz można uznać za kontynuację koncepcji wywodzących się z innych krajów azjatyckich.
Co więcej, okres japońskiej izolacji (sakoku) poprzedzały walki w Korei, które to zmobilizowały także siły chińskie-uważające Koreę za swoją odwieczną strefę wpływów. A to dawało szansę na modyfikacje konstrukcji i "technik użytkowania broni" w obliczu odmiennych koncepcji.
Ktoś wyżej zauważył, że walczący w czarnym stroju przypomina mu techniką bardziej kendo aniżeli szermierkę. Wbrew pozorom to istotne, zważywszy, że kendo zatraciło wiele z praktycznych umiejętności walki (kenjutsu) na rzecz sportowej konkurencji ("zdobywania punktów").
W niektórych szkołach iaido uczy się także starych technik kenjutsu-choć ciężko rzec, czy walkę takiego adepta z uczniem europejskiej szkoły można byłoby uznać za miarodajną. Trzeba tu uwzględnić czas-inaczej walczył wojownik z XIVw, inaczej z XV wieku. Bądź co bądź, to bardzo hipotetyczne starcie. Te realne (np. w przypadku Japonii) nierzadko kończyły się... remisem (obydwoje walczący ponieśli śmierć).
Jeśli już gdybać o wyniku takiego starcia, to najpewniej zwycięski okazałby się ten, kto zdobyłby inicjatywę-"kto wie, że zwycięży-atakuje. Kto nie-broni się".
Japońska konstrukcja również nadaje się do wykonywania pchnięć (tsuki)- umożliwia je to lekka krzywizna.
Ciężko powiedzieć, aby jej rozwój odbywał się w izolacji-wszakże japoński miecz można uznać za kontynuację koncepcji wywodzących się z innych krajów azjatyckich.
Co więcej, okres japońskiej izolacji (sakoku) poprzedzały walki w Korei, które to zmobilizowały także siły chińskie-uważające Koreę za swoją odwieczną strefę wpływów. A to dawało szansę na modyfikacje konstrukcji i "technik użytkowania broni" w obliczu odmiennych koncepcji.
Ktoś wyżej zauważył, że walczący w czarnym stroju przypomina mu techniką bardziej kendo aniżeli szermierkę. Wbrew pozorom to istotne, zważywszy, że kendo zatraciło wiele z praktycznych umiejętności walki (kenjutsu) na rzecz sportowej konkurencji ("zdobywania punktów").
W niektórych szkołach iaido uczy się także starych technik kenjutsu-choć ciężko rzec, czy walkę takiego adepta z uczniem europejskiej szkoły można byłoby uznać za miarodajną. Trzeba tu uwzględnić czas-inaczej walczył wojownik z XIVw, inaczej z XV wieku. Bądź co bądź, to bardzo hipotetyczne starcie. Te realne (np. w przypadku Japonii) nierzadko kończyły się... remisem (obydwoje walczący ponieśli śmierć).
Jeśli już gdybać o wyniku takiego starcia, to najpewniej zwycięski okazałby się ten, kto zdobyłby inicjatywę-"kto wie, że zwycięży-atakuje. Kto nie-broni się".
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie