📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:32
🔥
Białorusin uratował psa w Poznaniu
- teraz popularne
Fotopstrykacz napisał/a:
Czyżby to była aluzja na PIS-owcow?
Na ich temat dużo można powiedzieć, ale jedno jest pewne, że to najbardziej antymoskiewska partia w całej EU i to ze względu na ten fakt nie bardzo mogli znaleźć współpracę z innymi partiami prawicowymi w Europie.
Z tym moskiewskim PIS-em chyba się trochę skompromitowałeś. Tuskowanie musiało Ci nieźle zryć beret.
Konfa matole. Antydemokratycznych i szkodliwych partii jest więcej niż tylko pis. Chociaż ten ostatni do samego końca popierał prorosyjskiego Orbana i Le Pen. Sprzedał też za grosze Lotos Arabom, którzy mogą teraz oddać firmę sowietom.
A może zaprzeczysz i to fejknius?
Fotopstrykacz napisał/a:
e będzie za późno, że tego już się nie da odwrócić
Tak jak ze sprowadzaniem muzułmanów.
Mądrzy 15 lat temu wiedzieli jak to sie skończy. Głupcy nadal obwiniają patriarchat.
Póki k0bity mają prawo głosu - będzie tylko gorzej
psyhepl napisał/a:
Widziałem już informacje że w niektórych produktach (bardzo wielu) już jest ta larwa
Jest ona oznaczona jak emulgulator czyli E (i tu jakaś liczba) niestety nie pamietam jaka
I to już jest wdrożone i mamy to w sklepach i to już jecie a nie wiecie hehe :/
Jedzą lub piją, bo nie czytają etykiet.
Litera E z numerem, oznacza wszystkie dodatki barwiące, słodzące, konserwujące, zagęszczające, spulchniające, nośniki dodatków oraz emulgatory do żywności, które mogą być stosowane na obszarze Unii Europejskiej (na niektórych listach prezentowanych w mediach, także w Wikipedii, znajdują się dodatki z tym oznaczeniem, które mogły być niegdyś stosowane, ale obecnie, są zabronione). E, oznacza po prostu Europę, a nie tylko emulgatory.
Akurat te larwy ze zdjęcia, czyli mącznik młynarek (Tenebrio molitor), nie dostały własnego E.
Sprzedawane są, jako:
- całe, suszone termicznie larwy
- całe, zblanszowane, suszone w suszarce larwy
- zblanszowane, suszone w suszarce, mielone larwy
- proszek/mąka z suszonych termicznie całych larw .
Produkty je zawierające, muszą być oznaczone teksem: "suszone larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor)" lub "proszek z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddany działaniu promieniowania UV" oraz "produkt może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego", a w przypadku, gdy produkt końcowy zawiera znaczną ilość witaminy D, także: "zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV". (Rozporządzenia wykonawcze 2021/882 i 2025/89).
Całe i zblanszowane, zmielone larwy, wprowadziła firma SAS EAP Group z Saint-Orens-de-Gameville we Francji - ma przyznany okres ochronny, jako jedyny dopuszczony w UE producent i dostawca dla przemysłu spożywczego, do 22 czerwca 2026.
Natomiast mąkę z suszonych termicznie całych larw, wprowadziło przedsiębiorstwo Nutri'Earth z Carvin we Francji - okres ochronny ma do 10 lutego 2030.
Maksymalne, dozwolone poziomy stosowania mąki:
chleby i bułki 4/100 g produktu
ciasta i ciastka 4/100 g
produkty na bazie makaronu 3,5/100 g
przetworzone produkty z ziemniaków 3/100 g
ser i produkty z sera 1/100 g
musy owocowe i warzywne 3,5/100 g.
Z owadzich produktów, obecnie dopuszczone w UE, są jeszcze następujące:
E120 - kwas karminowy, karmina, karmin, karminina - jest pozyskiwany z koszenili, czyli wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących naturalnie w Meksyku oraz hodowanych na Wyspach Kanaryjskich; maks. dopuszczalne spożycie tego czerwonego barwnika, to 5mg/kg masy ciała, jednak i mniejsze ilości, mogą wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób.
Ciekawostką jest, że do połowy XVI wieku, europejskim potentatem w produkcji koszenili, jako barwnika tkanin, ale pozyskiwanej z czerwców polskich (Porphyrophora polonica), była Rzeczypospolita Obojga Narodów. Zbierano je głównie na Rusi Czerwonej, Mazowszu i w Wielkopolsce. Całkowicie na znaczeniu w przemyśle farbiarskim, polska koszenila straciła dopiero w XIX wieku.
E904 - szelak - jest to odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny owadów lakowych (Kerria lacca), żyjących w Indiach i Tajlandii na drzewach, zwanych popularnie szelakowymi; stosowany, np. jako glazura do gum do żucia. Może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób.
Larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus), w następującej postaci (w nawiasie, wymagany tekst na opakowaniu produktu końcowego):
- całe blanszowane i zamrożone larwy (ADL mrożone);
- pasta z całych blanszowanych, mielonych i mrożonych larw (pasta z ADL);
- całe blanszowane i liofilizowane larwy (ADL suszone);
- proszek z całych blanszowanych, liofilizowanych i mielonych larw (ADL sproszkowane).
Za ich wprowadzenie na rynek unijny odpowiada przedsiębiorstwo Ynsect NL B.V. z Ermelo w Niderlandach (okres ochronny do 26 stycznia 2028). Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) - dorosłe owady, w następującej postaci:
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej i zamrożonej (szarańcza mrożona);
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej i liofilizacji (szarańcza suszona);
- z usuniętymi skrzydłami i odnóżami, poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (sproszkowana szarańcza suszona)
- całej poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (sproszkowana cała szarańcza).
Za ich wprowadzenie na rynek odpowiada przedsiębiorstwo Fair Insects B.V. z Dongen w Niderlandach (okres ochronny do 5 grudnia 2026). Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Świerszcz domowy (Acheta domesticus) - dorosłe owady, w następującej postaci:
- poddanej obróbce cieplnej i zamrożonej (świerszcz domowy mrożony);
- poddanej obróbce cieplnej i liofilizacji (świerszcz domowy suszony);
- poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji i zmieleniu (świerszcz domowy sproszkowany/mąka ze świerszcza)
- poddanej obróbce cieplnej, liofilizacji, zmieleniu i częściowemu odtłuszczeniu (częściowo odtłuszczony proszek/mąka ze świerszcza domowego).
Za ich wprowadzenie na rynek odpowiada przedsiębiorstwo Fair Insects B.V. z Dongen w Niderlandach (okres ochronny do 3 marca 2027), a w przypadku mąki odtłuszczonej, przedsiębiorstwo Cricket One Co. Ltd z Ho Chi Minh w Wietnamie. Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Gdyby ktoś był ciekaw, to każde z rozporządzeń zezwalających na wprowadzenie w/w produktów na rynek żywnościowy UE, w imieniu Komisji Europejskiej podpisała jej przewodnicząca, Ursula von der Leyen.
Smacznego!
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie