Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Postaw kawę Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:41
Cymesowy 2025-06-30, 11:52
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
eliveruss 2025-06-30, 13:23 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
smc 2025-06-30, 13:47
Geraldinio napisał/a:

ale z tego co pamiętam, Ty jesteś z rosji, więc tam na kasetach z lat 90' się cywilizacja zatrzymała... xd

Dlatego na kasetach mam nawet nawigację w samochodzie.
Zgłoś
Geraldinio 2025-06-30, 14:13 2
smc napisał/a:

Dlatego na kasetach mam nawet nawigację w samochodzie.

Nie no spoko, praktycznie, po co zmieniać technologię, skoro u was drogi od lat 70' sie nie zmieniły, więc nadal aktualne.

ps
Rudego 102 jeszcze macie na froncie, czy polski Javelin zrobił z jego dupy jesień średniowiecza?
Zgłoś
majeńka 2025-06-30, 16:14
Zgłoś
Geraldinio 2025-06-30, 16:21
majeńka napisał/a:

Tak mi kumpel tłumaczył że to architektura 64-bitowa i że coś tam coś tam nowe procki mają 16K rejestrów w jednych modelach (to C16) a 64K w drugich (to C64).

nieźle ci naściemniał xd c64 był 8 bitowy z grafiką 320x200 pixeli, 16 kolorów. W sumie, prawdziwy facet i tak więcej niż 8 podstawowych nie rozróżnia, więc wystarczało
Zgłoś
Castamir 2025-06-30, 19:06 1
majeńka napisał/a:

Tak mi kumpel tłumaczył że to architektura 64-bitowa i że coś tam coś tam nowe procki mają 16K rejestrów w jednych modelach (to C16) a 64K w drugich (to C64).

Geraldinio napisał/a:

nieźle ci naściemniał xd c64 był 8 bitowy z grafiką 320x200 pixeli, 16 kolorów. W sumie, prawdziwy facet i tak więcej niż 8 podstawowych nie rozróżnia, więc wystarczało

To jest tak, że nowe procki Intela mają instrukcje wektorowe, kolejne ulepszenie z serii SSE, AVX65536, zwące się AMS. I podobnie jak te poprzednie serie, te instrukcje operują na własnych rejestrach, które w sumie mają 16KB danych, a architekturalnie 64KB. Modele które fizycznie mają 64KB jeszcze nie powstały ale zestaw tych instrukcji na nie pozwala.

To mi się skojarzyło ze Złomodorem. Pewnie też jakiś jajcarz zrobi emulator Komody, który trzyma stan emulowanej maszyny właśnie w banku rejestrów AMS. Jeśli chcesz C64 a nie C16, musisz mieć nowszy procesor.

Oprócz tego

Uwaga włączamy fazę!
Więcej węgla! Ok!
Zgłoś
majeńka 2025-06-30, 19:10 1
Castamir napisał/a:

Uwaga włączamy fazę!
Więcej węgla! Ok!

Przepraszam pana, co to jest Atari?
Zgłoś
smc 2025-06-30, 23:32 1
Geraldinio napisał/a:

Nie no spoko, praktycznie, po co zmieniać technologię, skoro u was drogi od lat 70' sie nie zmieniły, więc nadal aktualne.
ps
Rudego 102 jeszcze macie na froncie, czy polski Javelin zrobił z jego dupy jesień średniowiecza?

A
Po co zmieniać coś, co jest doskonałe?

Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem