Nikt o zdrowych zmysłach, ani użytkownik sadola nie założy do szlifierki innej tarczy niż gładka do cięcia, szlifowania.
Taka tarcza może się co najwyżej rozlecieć jak się gnie, zjeżdża do zera albo kupuje na aliexpress i po to jest osłona, która częściowo chroni przed odłamkami.
Zakładanie czegokolwiek co ma zęby i może zostać nagle zatrzymane wyrzucając szlifierkę w operatora to skrajne... sami wiecie co xD
Do takiej roboty jeśli szlifierka to oscylacyjna, ucierpieć mogą najwyżej uszy xD
Masz nawet typowe tarcze do cięcia drewna w tych szlifierkach, więc można ciąć. Ciąłem panele, listwy. Nie jest za wygodnie, ale da się.Ludzie zdejmują osłony, żeby poprawić widoczność. Też tak ciąłem. Miałem stracha, ale nie miałem wyrzynarki.
Zasadniczo nie lubię udowadniać ludziom że stąpają po polu minowym - wolę cichutko popatrzeć sobie z boczku i poczekać na efekty...
Jak większość Sadoli 😉
Wszelako kiedy zobaczyłem jak mój ojczulek dobiegając lat 80-ciu elektryczną piłą łańcuchową zaczął odstawiać maniany - wyrwałem z rąk i kazałem spieprzać. Zdecydowanie za duży kłopot ze sprzątaniem w razie "draki" 🤦
Mój stary Lubi to xD
Czyste dłonie jak na budowlanca xD

Przyszyli - kość się zrosła nieco krzywo, ale ogólnie działa.
Po tym zdarzeniu analizowałem co poszło nie tak - używałem takiej tarczy tysiąc razy - zawsze w tych rękawicach pokrytych gumą, tego dnia miałem takie szmacianki. Włączyłem szlifierkę, a efekt żyro wyrwał mi ją z prawej ręki i przejechała po lewej.
Dzisiaj nadal używam tych tarcz - to dobre i wygodne rozwiązanie, tylko...
Zawsze osłona, zawsze rączka, zawsze dwie ręce - u mnie paluch się zrósł, czyli skończyło się szczęśliwie, ale trzeba uważać.
Szczęścia i rozumu życzę domorosłym majsterkowiczom!
Masz nawet typowe tarcze do cięcia drewna w tych szlifierkach, więc można ciąć. Ciąłem panele, listwy. Nie jest za wygodnie, ale da się.Ludzie zdejmują osłony, żeby poprawić widoczność. Też tak ciąłem. Miałem stracha, ale nie miałem wyrzynarki.
Dużo w życiu używam kątówki, prawie zawsze bez osłony. Póki co nic się jeszcze nie stało, ale wiadomo jak jest. Kwestia czasu xD
Ale w życiu bym takiej tarczy nie założył na kątówkę. Już bym wolał zębami gryźć. To jest się proszenie o guza w najlepszym wypadku
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie