Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:54
Antoni79 2025-09-07, 6:59 3
xdrt napisał/a:

Nikt o zdrowych zmysłach, ani użytkownik sadola nie założy do szlifierki innej tarczy niż gładka do cięcia, szlifowania.
Taka tarcza może się co najwyżej rozlecieć jak się gnie, zjeżdża do zera albo kupuje na aliexpress i po to jest osłona, która częściowo chroni przed odłamkami.
Zakładanie czegokolwiek co ma zęby i może zostać nagle zatrzymane wyrzucając szlifierkę w operatora to skrajne... sami wiecie co xD
Do takiej roboty jeśli szlifierka to oscylacyjna, ucierpieć mogą najwyżej uszy xD

Masz nawet typowe tarcze do cięcia drewna w tych szlifierkach, więc można ciąć. Ciąłem panele, listwy. Nie jest za wygodnie, ale da się.Ludzie zdejmują osłony, żeby poprawić widoczność. Też tak ciąłem. Miałem stracha, ale nie miałem wyrzynarki.
Zgłoś
Bronchacz 2025-09-07, 7:11 4
Może Pudzian byłby w stanie operować kątóweczką tak "uzbrojoną" i utrzymać ją w razie "załapania"? 🤔
Zasadniczo nie lubię udowadniać ludziom że stąpają po polu minowym - wolę cichutko popatrzeć sobie z boczku i poczekać na efekty...
Jak większość Sadoli 😉
Wszelako kiedy zobaczyłem jak mój ojczulek dobiegając lat 80-ciu elektryczną piłą łańcuchową zaczął odstawiać maniany - wyrwałem z rąk i kazałem spieprzać. Zdecydowanie za duży kłopot ze sprzątaniem w razie "draki" 🤦
Zgłoś
Andrzej91 2025-09-07, 7:27 1
Dżako napisał/a:

Mój stary Lubi to xD

Czyste dłonie jak na budowlanca xD
Zgłoś
CoolPHONE 2025-09-07, 7:52
Matoł bez wyobraźni i debil
Zgłoś
WKND 2025-09-07, 8:43 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Dzon_Rambo 2025-09-07, 8:44 5
No ale nie startuje się z elementu taka maszynką tylko daje się mu nabrać obrotów i dopiero przystawia sie do obrabianego elementu bo inaczej wyrwie narzędzie z rąk i poucina palce. Ten facet miał szczescie. To raz. A dwa: nie miał też osłony na tarczy a powinien ją mieć bo gdy tarcza pęknie nie ważne czy do cięcia jak u niego, czy do szlifowania to kawałek tarczy może być później wyjmowany w szpitalu z jego pustego łba.
Zgłoś
pan1cz 2025-09-07, 8:56 1
Miałem podobnie za dzieciaka jak czyściłem diaxem spawy z elementów konstrukcji stalowych. Wtedy uratowała mnie luźna dresowa bluza, w którą się wkręcił No ale to była moja pierwsza praca u ojca znajomego, żeby sobie zarobić 100 za dniówke w wieku 17lat
Zgłoś
hasfar 2025-09-07, 9:11 6
Ja takim zestawem sobie lewego kciuka obciąłem... (zwisał jeno na kawałku skóry).
Przyszyli - kość się zrosła nieco krzywo, ale ogólnie działa.

Po tym zdarzeniu analizowałem co poszło nie tak - używałem takiej tarczy tysiąc razy - zawsze w tych rękawicach pokrytych gumą, tego dnia miałem takie szmacianki. Włączyłem szlifierkę, a efekt żyro wyrwał mi ją z prawej ręki i przejechała po lewej.

Dzisiaj nadal używam tych tarcz - to dobre i wygodne rozwiązanie, tylko...
Zawsze osłona, zawsze rączka, zawsze dwie ręce - u mnie paluch się zrósł, czyli skończyło się szczęśliwie, ale trzeba uważać.

Szczęścia i rozumu życzę domorosłym majsterkowiczom!
Zgłoś
JoSeed 2025-09-07, 9:13 2
Dżako napisał/a:

Mój stary Lubi to xD

Kapitan Hak 💪
Zgłoś
Qcaracha 2025-09-07, 9:17 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Love_is_Love 2025-09-07, 9:19 4
Zgłoś
wojownik070707 2025-09-07, 9:34 1
Antoni79 napisał/a:

Masz nawet typowe tarcze do cięcia drewna w tych szlifierkach, więc można ciąć. Ciąłem panele, listwy. Nie jest za wygodnie, ale da się.Ludzie zdejmują osłony, żeby poprawić widoczność. Też tak ciąłem. Miałem stracha, ale nie miałem wyrzynarki.

Dużo w życiu używam kątówki, prawie zawsze bez osłony. Póki co nic się jeszcze nie stało, ale wiadomo jak jest. Kwestia czasu xD
Ale w życiu bym takiej tarczy nie założył na kątówkę. Już bym wolał zębami gryźć. To jest się proszenie o guza w najlepszym wypadku
Zgłoś
JerryBukoski 2025-09-07, 9:35 1
mnie ciekawi po co ustawia kamerę i załącza nagrywanie przed przycinaniem tej ościeżnicy?
Zgłoś
Niemalekko 2025-09-07, 9:47 1
Zgłoś
Demogorgon 2025-09-07, 9:51
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem