Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:11
pfefe Wczoraj 17:04 15
dawno temu słowo "szwab" znaczyło też "karaluch". A do dziś niektórzy na karaluchy mówią też "prusaki". Co ciekawe kiedyś w Polsce na karalucha mówiono też "francuz"
Zgłoś
Czupakabra Wczoraj 17:06 1
Ciekawe co mu za to zrobili podczas okupacji
Zgłoś
smc Wczoraj 17:09 17
Teraz karaluch to jest oficjalna nazwa żołnierza Federacji Rosyjskiej.
Zgłoś
turor Wczoraj 17:14 11
smc napisał/a:

Teraz karaluch to jest oficjalna nazwa żołnierza Federacji Rosyjskiej.

Albo babki Tuska
Zgłoś
35i Wczoraj 17:57 4
pfefe napisał/a:

A do dziś niektórzy na karaluchy mówią też "prusaki".

Jacy niektórzy? Zdecydowana większość. Jest jeszcze karaczan i nie mam na myśli Jarosława.
Zgłoś
pfefe Wczoraj 18:06 4
35i napisał/a:

Jacy niektórzy? Zdecydowana większość. Jest jeszcze karaczan i nie mam na myśli Jarosława.

Żadna większość bo to zależy od tego w której części Polski mieszkasz. A poza tym jak ktoś chce być bardzo pedantyczny to technicznie rzecz biorąc prusak i karaluch to są inne gatunki
Zgłoś
35i Wczoraj 18:11 2
pfefe napisał/a:

Żadna większość bo to zależy od tego w której części Polski mieszkasz. A poza tym jak ktoś chce być bardzo pedantyczny to technicznie rzecz biorąc prusak i karaluch to są inne gatunki

Wiem, karaluchów nie ma w Polsce z wolnego wybiegu, jednak często spotykam się z tym określeniem.
Mieszkam w najważniejszej części Polski, w stolycy, więc mam w dupie Twoje zdanie, jest jak mówię.
Zgłoś
banerr Wczoraj 18:15
pfefe napisał/a:

dawno temu słowo "szwab" znaczyło też "karaluch". A do dziś niektórzy na karaluchy mówią też "prusaki". Co ciekawe kiedyś w Polsce na karalucha mówiono też "francuz"

Ja to wiem. Chodziło o szwabów podrzucajacych karaluchy przez granicę.
Zgłoś
elim Wczoraj 18:45
Najwidoczniej takie robactwo jak szwaby i karaluchy giną od tego samego specyfiku.
Zgłoś
CanesVenatici Wczoraj 18:56 2
pfefe napisał/a:

franca to jest choroba weneryczna i jest Karaczan prusak
Zgłoś
CrazyWhiteBoy Wczoraj 19:58 2
Pamiętacie pierwszą reklamę w tv Prusakolep?
To pytanie do starszych 😂
Zgłoś
35i Wczoraj 20:29 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Shaolin_Majster Wczoraj 20:30 2
CrazyWhiteBoy napisał/a:

Pamiętacie pierwszą reklamę w tv Prusakolep?
To pytanie do starszych 😂

Ej, ale z tymi "starszymi", toś się Pan zagalopował... 😃

Lata 90' to były piękne czasy... Nic z tego nie pamiętam, ale nigdy tego nie zapomnę, parafrazując za Lemmym...😈

Kto wtedy wchodził w życie, ten niejedno widział...😏
Zgłoś
Arathnmor Wczoraj 20:31 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem