Widząc temat na onecie postanowiłem sprawdzić swą wiedzę. Więc odpaliłem test dla 6 klasy szkoły podstawowej. Znalazłem tam arcyciekawe pytanie. Prawdopodobnie matematyczne lecz coś w nim mi się nie zgadza. Chciałbym spytać się szanownej społeczności sadola czy też mają takie wrażenie iż pytanie jest co najmniej dziwne. A oto treść :
Do szkolnego koła przyrodniczego należy 24 uczniów. Podczas jednych zajęć 1/4 grupy zajęła się pomiarem opadów atmosferycznych, 1/8 uczniów ustalała kierunek i prędkość wiatru, 1/12 uczniów mierzyła wilgotność i temperaturę powietrza, a 4 uczniów zajęło się ustalaniem stopnia zachmurzenia. Reszta uczestników koła była nieobecna na zajęciach. Ilu uczniów było nieobecnych?
Odpowiedzi :
A.2
B.3
C.6
D.9
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
a mie to się widzi że chodzi o to iż odpowieć
C:6 a
D:9 czyli
69 Ty zboczuchu
@up
Albo pozycja
71
69 i dwa palce w dupie.
@veetoo
ty serio rozpisywałeś układ równań do zadania, które można w głowie na bieżąco liczyć?? ty chyba musiałeś przez całe studia rozwiązywać pierwsze zadanie z pierwszego roku w takim wypadku huehue
Laska, nie widzisz, że źle zrozumiałem treść zadania zadania?
konto usunięte
2014-03-31, 22:13
McMenel poza tym, że jest wybitnym matematykiem ma również zapędy socjalistyczne. Przypadek? Pewnie tak..
@Veeto
Wiem co czujesz :d Tez parę razy się przejechałem, np w zadaniach do 1 liceum (całkiem proste) zaczęły mi w pewnym miejscu wychodzić liczby zespolone
Wystarczyłoby zamienić wyraz "grupy" na "koła przyrodniczego" i po rozkminie
konto usunięte
2014-03-31, 23:43
Więcej czasu zabrało mi szukanie tej "dziwnej" niedorzeczności rzekomo zawartej w zadaniu niż wyliczenie tego banału...
Jedyne co może dziwić to fakt, że 37,5% klasy jest chora... Pewnie Afrykański pomór świń zaatakował najgrubsze osobniki...
konto usunięte
2014-04-01, 2:19
Uwaga uwaga, to zadanie ma wiele rozwiązań, bo nikt nie napisał, że każdy z uczniów wykonuje ALBO jedno zadanie (wyłącznie), ALBO jest nieobecny.
Tadaaaaa
Niech to wejdzie na główną bo autor nieźle się skompromitował
konto usunięte
2014-04-02, 11:40