Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
KrisCFC 2016-03-09, 19:26 6
A jak będzie:

Przepraszam pana, która jest godzina?

ukryta treść
Dawaj telefon, bo ci wp🤬lę.

podpis użytkownika

Przybyłem, zobaczyłem i oczom nie wierzę.
Zgłoś
Konto usunięte 2016-03-09, 19:32 1
odmień poprawnie i się zastosuj do tego
Zgłoś
Dzisiaj 2016-03-09, 19:39 1
"Jak w języku dresiarzy jest zdanie" ja p🤬le... a w jakim to jest języku ?
Zgłoś
Hvsarz 2016-03-10, 0:51 2
Lennon90 napisał/a:

Gdzieś, kiedyś przeczytałem w internecie.

Jak w języku dresiarzy jest zdanie: "Zawiódł, upadł, zepsuł i uciekł."?
"Sp🤬olił, sp🤬olił się, sp🤬olił i sp🤬olił."

Otóż jako ekspert muszę stwierdzić iż jest to błędne tłumaczenie.
Powinno być sp🤬olił, wyp🤬olił się, rozj🤬 i zj🤬.
określenie sp🤬olił się oznacza - sp🤬ział się lub spadł z czegoś,
psucie czegoś, zawsze jest roz🤬bywaniem. A ucieczka z🤬bywaniem lub kulturalniej - paleniem wrotów.
Zgłoś
gluchygitarzysta 2016-03-10, 1:07 4
Od kiedy zj🤬 znaczy uciec? :O
Zgłoś
kopnijkota 2016-03-10, 1:08 1
Hvsarz
mądrze gada, wódki mu polać a autor jak się nie zna to niech sp🤬ala bo wp🤬l i h🤬j, tyle w temacie.
Zgłoś
Konto usunięte 2016-03-10, 1:10 1
@Hvsarz: no już prawie byłeś śmieszny, już prawie ci wyszło, poćwicz trochę i będzie ok.
Zgłoś
yippe_ki_yay 2016-03-10, 1:11 5
@Hvsarz
Można polemizować w tej materii, ponieważ nawet wedle tego co napisałeś to:
sp🤬zielał się lub spadł z czegoś - sp🤬olił, czyli tym samym można upaść z krzesła, czyli sp🤬olić się z krzesła, niemniej jednak słowo wyp🤬olił byłoby bardziej adekwatne, jednak w pewnych środowiskach wyp🤬olił także zostanie posądzone za błąd, ponieważ należący do nich uznają, że również można wyp🤬olić komuś lepa na ryj.
Co do psuć jako rozj🤬, nie mogę się zgodzić. Rozj🤬 jest często używane w sytuacji gdy zniszczenie/popsucie czegoś było naumyślnym celem podmiotu, lecz gdy stało się to przypadkiem częściej mówimy o sp🤬oleniu bądź zj🤬iu czegoś, na przykład "aleś sp🤬olił tą karoserię", "kto tu tak zj🤬 to tynkowanie?".
Być może nie jestem obeznany ale słowo "z🤬bywać" widzę po raz pierwszy, a usłyszeć jeszcze mi się go nigdy nie udało. Rozumiem tutaj wykorzystanie deklinacji oraz odpowiedniego przedrostka ale dochodzimy do słowotwórstwa, które kończąc dygresję także jest dopuszczalne. Kontekst "z🤬bywać" nijak ma się do ucieczki, natomiast adekwatnym dla niego jest nadal niszczyć coś naumyślnie, toteż nie mogę znaleźć bardziej wulgarnego określenia dla ucieczki niż sp🤬alać. Oczywiście istnieją sytuacje gdzie słów j🤬 i p🤬lić można używać zamiennie zależnie od zamiłowań językowych oratora.

Same przedrostki już z prostego słowa, które w domniemaniu oznacza tyle co przyprawiać tą przyprawą potrawę jakim jest pieprzyć dają naprawdę duże pole manewru semantycznego wypowiedzi.
Przypieprzyć, rozpieprzyć, wypieprzyć, dopieprzyć, przepieprzyć, napieprzyć, odpieprzyć i tym podobne...
Zgłoś
rav7777 2016-03-10, 1:19 17
Jest godzina 01:16, a tu trwa merytoryczna dyskusja na temat języka dresów...
I jak tu nie lubić sadola?
Zgłoś
Konto usunięte 2016-03-10, 1:21
zajebiste zdanie
Zgłoś
BrunerOvned 2016-03-10, 2:30 1
Idźcie już stąd, dajcie spokój, przestańcie, wystarczy już tych głupot - sp🤬alajcie

podpis użytkownika

Teraz spróbuj sobie wyobrazić, że Twój stary dyma Ciebie w dupę. A ty stoisz przodem do lustra i patrzysz w odbicie...
Zgłoś
Konto usunięte 2016-03-10, 7:03
Wincyj Wincyj tego !
Zgłoś
Konto usunięte 2016-03-10, 12:05
sp🤬oliłeś mi auto-jest ok
Zgłoś
wulfgarval 2016-03-10, 16:44 1
Kiedyś już o tym było coś wspomniane

podpis użytkownika

Gardzę socjalistami. Nie stękaj, że inni "mają" tylko rusz dupę do roboty.
Masz łeb i c🤬j? - kombinuj.
Zgłoś