takamahi napisał/a:
Naród jak każdy inny normalny, są wśród nich ludzie różni, część z nich na pewno zostanie bo zdążą sobie już tu życie ułożyć, część wróci to normalne. Nie wiem czy są lepsi niż nasi rodacy jak dla mnie ludzie to ludzie - wychowani w podobnych realiach, wyznający podobne wartości i potrafiący się zasymilować. Jeżeli chcesz ich porównywać patrząc na przestępczość wśród ukraińców powinnaś brać pod uwagę dane z ich kraju nie z naszego. W innym przypadku ciężko to porównywać.
Tak, ale ja porównuję właśnie tych którzy do nas przyjechali — bo pozostali są nieistotni.
Wśród uchodźców z Ukrainy przybyło 83% kobiet i dzieci. A wśród samców sporo jest np. informatyków i inżynierów których korporacje ściągały jak się tylko wojna zaczęła. Żadna z tych grup nie charakteryzuje się przestępczością, a oprócz dzieci są to produktywni ludzie, dzieci zaś się prawie od razu asymilują (bo szkoła).
Tymczasem ci z Sudanu/itp to nie dość że praktycznie sami młodzi mężczyźni, to na dodatek są to ci którzy potrafią coś nielegalnie "załatwić", wymusić, itd — sam koszt podróży to kilkuletnia pensja, zwykle składa się na to cała wioska. Nie są to też inżynierowie lub lekarze, bo ci mogliby wystąpić o wizę legalnie, a wtedy do Polski się nie jedzie (zarabia się u nas grosze, w krajach Afryki ludzie którzy chodzili do szkoły znają angielski lub francuski a nie polski, itd).
Tak więc nawet zakładając że w całej populacji ukraińcy mają dokładnie taki sam procent porządnych ludzi jak sudańczycy, nie reprezentuje to porządności ludzi którzy przyjechali do Polski.
podpis użytkownika
Powiedzcie proszę że pogib.