Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
UE = ZSRR?
konto usunięte • 2011-12-11, 0:00

"Znany rosyjski dysydent, antykomunista, autor wielu książek Włodzimierz Bukowski dokonuje niezwykle ciekawego porównania między Związkiem Radzieckim a Unią Europejską. Wizja jaką przed nami roztacza jest przerażająca i niestety bardzo prawdopodobna."
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
KasHer 2011-12-11, 21:19 1
@gregor - słuchałeś tego tak naprawdę? Czy piszesz bo przeczytałeś tytuł?
Kto gościowi tak narobił we łbie się pytasz... Otóż zanim zaczniesz obrażać ludzi zobacz kim gościu jest. Polecam 2 arty. w których w jednym jest dodatkowo to co tutaj w filmiku (dla tych którzy wolą czytać niż słuchać)
pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adimir_Bukowski
kapitalizm.republika.pl/ue/bukowski.html

Skoro już piszesz - teoretycznie też można było z ZSRR wyjść, ale tylko teoretycznie. Jedyna różnica jest taka że UE nie ma jeszcze swoich czołgów, ale bardzo chcieliby mieć i takie też kreślą plany.

Ludzi już są skazywani za poglądy i za wychowywanie dzieci niezgodnie z panującym systemem. Swoją drogą nie możesz już bezkarnie palić flagi UE w Polsce... Generalnie proszę cię - poczytaj najpierw a później podyskutujemy ;]
Zgłoś
gregor40 2011-12-11, 21:20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
KasHer 2011-12-11, 21:41
"kryzys jest winą rządów KRAJÓW a nie Europarlamentu?" - który kryzys?
Bo ten który właśnie nadciąga to już bezpośrednio wina UE, a skoro wiadomo mam nadzieje że chodzi o dług publiczny, to popatrzmy na oprocentowanie obligacji w poszczególnych krajach i niemożność operacji walutą. W normalnej sytuacji np. Grecja stałaby się zwyczajnie bardzo tanim krajem, przez co bardzo szybko by się podniosła (eksport, eksport...) i wszystko by się wyważyło. Ale jest euro no i wybacz...

Popatrzmy na inne poglądy i działania europarlamenty, który polega na protekcjach i korporacjonizmie. Zachwala się żarówki energooszczędne bo do nich trzeba technologi i opłat patentowych, więc nikt z niskim kapitałem nie wejdzie na rynek. Zostają korporacje.
Ostatnia dyrektywa UE wybiła małych pompiarzy, po raz kolejny preferując wielkie firmy. Systemy dopłat i podatków, które sprawiają że ludzie nie robią tego co faktycznie się opłaca, ale to co sztucznie dzięki UE się opłaca. Jak zabijasz tak gospodarkę a jednocześnie utrzymujesz redystrybucje na tym samym poziomie, to musi oznaczać że państwa będą się zadłużać i nie będzie czym tego spłacić. Twierdzę jednoznacznie że Bruksela jest bardzo odpowiedzialna za taką sytuację, a już wykupywanie bankrutów, karanie krajów ostrożnych (czy ostrożnych instytucji finansowych) to zmiana reakcji w teorii gier. Teraz bardziej opłacalnym będą zachowania patologiczne z jak największym ryzykiem.

"dostęp do broni palnej (którego jestem zwolennikiem, ale nie w wyadniu JKM)" to znaczy nie w jakim wydaniu? ;]

Na wszystkie argumenty o dotacjach mówię tak - wpłać mi 1000 zł, a ja finansuję ci zakup komputera w 70%, ale nie więcej niż 1200 zł i w sklepie który wskaże bo muszę mieć pewność że będzie miał atesty jakie uznam za słuszne. Będziesz płatnikiem netto, 200 zł do przodu, a że sklep komputerowy akurat będzie należał do znajomego0 gdzie ceny są 3 razy wyższe a i z serwisu korzystać będziesz mógł tylko tam...
Zgłoś
gregor40 2011-12-11, 22:05
KasHer napisał/a:

"kryzys jest winą rządów KRAJÓW a nie Europarlamentu?" - który kryzys?

Poprzedni. Obecny jest jedynie kryzysem zaufania wobec waluty i nie ma nic wspólnego z gospodarką.

KasHer napisał/a:

W normalnej sytuacji

Trudno zdefiniować normalność, bo takiego eksperymentu z rozdzielnymi decyzjami i wspólną walutą jeszcze nie było...

KasHer napisał/a:

Zachwala się żarówki energooszczędne...

W 100% zgadzam się, że cała nagonka eko-ociepleniowo-oszczędnościowa to bullshit. Jedyny plus to rozwój technologii.

KasHer napisał/a:

to znaczy nie w jakim wydaniu?

W wydaniu "dać wszystkim możliwość kupienia broni w markecie jak w USA". Realistyczny program wprowadzenia powszechnego dostępu do broni powinien zacząć się od wielopokoleniowej edukacji społeczeństwa połączonego z powolną i stopniową liberalizacją prawa (ta druga część w zasadzie się dzieje)

KasHer napisał/a:

Na wszystkie argumenty o dotacjach mówię tak - wpłać mi 1000 zł...

Twój argument jest chybiony liczbowo i merytorycznie. Bardziej merytorycznie:

"Daj mi 1000 zł. Przez następne 5 lat oddam ci 70% zakupionego sprzętu elektronicznego do wartości 4000zł. Musisz wykazać, że sprzęt posłuży Ci do edukacji. Nie możesz go kupić w sklepie wujka Zdziśka - musisz go kupić z otwartego przetargu, w którym każdy może wystąpić".

Ja bym wszedł w taki biznesz.

Szacun, ze można z Tobą podyskutować merytorycznie, bez kurew i oszołomstwa.
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-11, 22:39
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Dildowagins 2011-12-11, 22:56
Rusy to chciały przystąpić do UE xD

"daj ruskowi banan to zje go ze skórką" a oni do Unii chcą

podpis użytkownika

jagiellonski24.pl | strategyandfuture.org
Zgłoś
KasHer 2011-12-11, 23:02
Jest to mylna opinia że JKM chce dostępu do broni palnej jak do bułek. Generalnie tak mi się wydawało że będziesz miał taki pogląd, bo wśród większości taki panuje że tak chce JKM.

A prawda jest taka że mamy jedne z najostrzejszych regulacji w Europie, a dostęp byłby ewidencjonowany, niemożliwy do uzyskania przez osoby skazane (dokładniejszych planów nie znam, czy po iluś tam latach w niektórych przypadkach byłaby możliwość "wyczyszczenia kartoteki"), a każda broń miałaby numer seryjny, wystrzelane pierwsze pociski, gdzie zabezpieczano by rysy które zostawia broń na pocisku (wiem że takie coś istnieje, ale o szczegóły do kogoś kto zna się na balistyce), a niezarejestrowana broń podlegałaby wysokim karą. Nic jakiegoś strasznego. Media uczyniły pogląd że według Korwina broń można byłoby kupić w hipermarkecie ;]

Twój argument o przetargach itd - Unia kładzie wymogi, które bardzo często preferują firmy francuskie lub niemieckie (przede wszystkim te pierwsze), co widoczne jest bardzo wśród firm farmaceutycznych (np. homeopatia a nawet przyznanie 3 mln euro na badanie opracowania tych "leków" dla zwierząt), czy już podatek węglowy w który bardzo nas uderza. Uprościłem przykład, ale wygląda o tak że dostaniesz dofinansowanie, ale pewne produkty możesz kupować tylko od nas. Więc nie "mój szwagier" ale jakaś korporacja z mojego kraju. Hitem było stwierdzenie że możemy kupować prąd z zagranicy aby nie płacić podatków od CO2... Wcześniej takim hitem było stwierdzenie że musimy produkować poniżej zapotrzebowań rynku cukier (aby rozwiązać problem paranoi dofinansować do buraków), a w przypadku jak nam zabraknie to sprowadzimy z Brazylii...
Jak się kończy gdy towaru jest mniej niż zapotrzebowanie na niego na rynku mieliśmy okazje się przekonać. Raj spekulantów.

Swoją drogą - wiadomosci.wp.pl/title,100-mld-zl-z-Polski-dla-europejskich-bankrutow,...

A teraz szybka kalkulacja - przypada po 2800 zł na każdego obywatela, od którego państwo będzie te pieniądze musiało ściągnąć... Czyli 230 zł więcej miesięcznie będzie kosztowało utrzymanie...
Przypomnijmy jeszcze że są koszty ściągnięcia podatku...
Np. Vat - 40 %... Więc każdego miesiąca każdy obywatel będzie np. płacił więcej za różne produkty o 389 zł jeśli zdecydują się na ten rodzaj (jeden zresztą z tańszych) ściągnięcia podatku...
Zupełnie z tym nie powiązane znowu modne będą lecznicze głodówki

Drogi w Polsce buduje się przede wszystkim z funduszu drogowego, który emituje obligacje drogowe, które formalnie nie wchodzą w dług państwa, bo właścicielem funduszu jest bank gospodarki krajowej (ten sam co od rodziny na swoim).

Nie dziw się brakiem spokojnej, wyważonej rozmowy na tym portalu. jesteś w końcu na sadisticu - portalu gdzie ludzie wchodzą aby nie zachowywać się kulturalnie ;]
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-11, 23:10
Zgłoś
stefans666 2011-12-11, 23:43
Właśnie dlatego byłem przeciwny wstąpieniu Polski do unii europejskiej. Unia europejska to tak zwany zachodni ZSRR
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-12, 1:15 1
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-12, 2:32
Zgłoś
KasHer 2011-12-12, 3:30
Na facebooku paru lewaków wrzuciło odnośnik do tej strony No cóż, czasami lewacy też mają się okazje czegoś dowiedzieć i może coś przemyśleć.

Swoją drogą - wrzucono jeden ciekawie zmodyfikowany post i muszę przyznać że zabawne:
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-12, 7:29
Zgłoś
Dildowagins 2011-12-12, 11:53

podpis użytkownika

jagiellonski24.pl | strategyandfuture.org
Zgłoś
konto usunięte 2011-12-12, 13:37
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem