Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
tolek01 2025-05-25, 15:31
nieprawda , w telewizji to inaczej pokazują
Zgłoś
JoSeed 2025-05-25, 16:33 3
W kwestii amerykańskiej psychiatrii.

Większość nieubezpieczonych klientów NIE JEST leczona. W USA jest największa ilość osób z zab.psychicznymi na świecie. Jeśli mają np zab.depresyjne lądują na ulicy. Stąd szybką droga do nałogów i całkowitej degeneracji.
W większości przypadków jest wykluczenie ludzi albo z powodu choroby albo powodów socjalnych.
Najpierw jest choroba, potem nałóg, na końcu dno.
Zgłoś
KuBuX 2025-05-25, 19:23
Dom zmyślonych przyjaciół Pani Foster
Zgłoś
majeńka 2025-05-25, 19:51 1
Masz rację jeśli chodzi o przyczyny, ale trzeba leczyć też i skutki. A tu nie da się inaczej niż wyłapać to towarzycho i odizolować zarówno od społeczeństwa jak i dragów. Przymusowy odwyk.

Człowiek sam z fentanylu nie wyjdzie. Wiadomo że dla następnej działki będzie kraść albo i mordować. Tak więc obowiązkiem policji powinno być zgarnianie takich — a tymczasem mamy jak mamy. I w USiech, i w Polandii, i nawet Kacapii.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
Ork.Fajny 2025-05-25, 20:00
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...
System opieki zdrowotnej w USA nie przewiduje pomocy czy hospitalizacji osób chorych psychicznie, które sa bezdomne czy nieubezpieczone.

Oczywiście że przewiduje. Tylko że oni nie mają tylu szpitali co my mamy, plus u nas nie ma takiego problemu z narkotykami oraz nie mam klimatu śródziemnomorskiego jaki jest w Kalifornii.
Zgłoś
JebacPis100procent 2025-05-25, 20:09 5
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...
System opieki zdrowotnej w USA nie przewiduje pomocy czy hospitalizacji osób chorych psychicznie, które sa bezdomne czy nieubezpieczone. Kółko sie zamyka, w kryzysie choroby lądują na ulicach, wchodzą w uzależnienia, pogłębiają się zab.psychotyczne i tak sobie marnieją pomału, aż do śmierci.
Naprawdę my nie mamy złego systemu opieki zdrowotnej... 🤔

No i prawidłowo. Nie pracują, nie opłacają ubezpieczenia, zamiast tego wolą ćpać, to niech zdychają w p🤬du. W USA jak pracujesz to przynajmniej wiesz, że pracujesz na swoją opiekę zdrowotną a nie czyjąś, dzięki temu masz motywację do działania. Tak to właśnie powinno wyglądać. W Polsce gdzie jest powszechna opieka zdrowotna to niby masz lepiej? W razie poważnej choroby to jeśli nie jesteś politykiem, milionerem, celebrytą albo górnikiem to nagle stajesz się zbędnym elementem i będziesz czekać latami w kolejce na jakiekolwiek leczenie albo będziesz zbierać w necie na operacje. Wszystko jest fajnie dopóki jesteś zdrowa, jak ci się noga powinie to polska rzeczywistość szybko o sobie przypomni i te bajki o tym, że w Polsce wszyscy mają zapewnione leczenie to będziesz sobie mogła do snu powtarzać.
Zgłoś
Anana_Kofana 2025-05-25, 20:30
Cała masa NPCów, tylko wklejać do gier, zero CGI, zero retuszu. Nawet oryginalne audio można zostawić... .
Zgłoś
widez2 2025-05-26, 2:03
JoSeed napisał/a:

W kwestii amerykańskiej psychiatrii.
Większość nieubezpieczonych klientów NIE JEST leczona. W USA jest największa ilość osób z zab.psychicznymi na świecie. Jeśli mają np zab.depresyjne lądują na ulicy. Stąd szybką droga do nałogów i całkowitej degeneracji.
W większości przypadków jest wykluczenie ludzi albo z powodu choroby albo powodów socjalnych.
Najpierw jest choroba, potem nałóg, na końcu dno.

let's try this for a change: "
W USA jest największa ilość osób z zab.psychicznymi na świecie."
[uwaga: ze zdiagnozowanymi zaburzeniami. w wielu innych krajach nie ma zaplecza porównywalnego z amerykańskimi, do diagnozowania zaburzeń psychicznych. nie mówiąc o tym, że na całych kontynentach, typu afryka czy ameryka południowa, nie występują społeczne zjawiska porównywalne z tym co się dzieje w Ameryce, a co za tym idzie, nie powoduje to wzrostu liczb porównywalnych zaburzeń psychicznych w tamtejszych statystykach]
"Jeśli mają np zab.depresyjne lądują na ulicy. Stąd szybką droga do nałogów i całkowitej degeneracji."
[to jest jakaś mainstreamowa anegdotyka rodem z new york times czy wyborczej. Jakieś by się przydały badania na poparcie tej tezy choćby z pseudonauk typu socjologia. Zaburzenia depresyjne to prosta ścieżka do "degeneracji", i to całkowitej, serio?]
"W większości przypadków jest wykluczenie ludzi albo z powodu choroby albo powodów socjalnych. Najpierw jest choroba, potem nałóg, na końcu dno." [rozumiem trochę, co próbujesz powiedzieć, tony literatury, również naukowej powstały na ten temat, ale szczerze wk🤬ia mnie tego rodzaju komentowanie bez pojęcia i wyciąganie wniosków z dupy. Na początek spróbuj poczytać na temat szkód, jakie tzw. kontrkultura, a następnie np. scjentologia czy inne sekty poczyniły w temacie polityki państwa względem zdrowia psychicznego]
Zgłoś
michu225 2025-05-26, 2:07
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...
System opieki zdrowotnej w USA nie przewiduje pomocy czy hospitalizacji osób chorych psychicznie, które sa bezdomne czy nieubezpieczone. Kółko sie zamyka, w kryzysie choroby lądują na ulicach, wchodzą w uzależnienia, pogłębiają się zab.psychotyczne i tak sobie marnieją pomału, aż do śmierci.

Czyli jak? Jeśli jesteś tam chory psychicznie, nie masz pracy i rodziny to lepiej się od razu zabić, bo pracy jako osoba chora też nie dostaniesz, czy ten scenariusz jest faktycznie tak h🤬jowy...rozwiniesz temat a może to zwykłe ćpuny którym odwaliło od ćpania a ty ich usprawiedliwiasz? Myślę że trochę bronisz meneli i nierobów zwalając winę na system, widziałem dokument o chyba san fr że nawet za friko dostają zestawy do ćpania strzykawki itp żeby się nie zarażali HIV czy to nie jest jakieś poj🤬e a wiara się boi wypuszczać dzieci z domu bo wszędzie leżą śmieci strzykawki i menele
Zgłoś
goslaw3 2025-05-26, 6:56
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...

pewnie , przeciez orkiestra gra co roku....
Zgłoś
JoSeed 2025-05-26, 7:02 1
michu225 napisał/a:

Czyli jak? Jeśli jesteś tam chory psychicznie, nie masz pracy i rodziny to lepiej się od razu zabić, bo pracy jako osoba chora też nie dostaniesz, czy ten scenariusz jest faktycznie tak h🤬jowy...rozwiniesz temat a może to zwykłe ćpuny którym odwaliło od ćpania a ty ich usprawiedliwiasz? Myślę że trochę bronisz meneli i nierobów zwalając winę na system, widziałem dokument o chyba san fr że nawet za friko dostają zestawy do ćpania strzykawki itp żeby się nie zarażali HIV czy to nie jest jakieś poj🤬e a wiara się boi wypuszczać dzieci z domu bo wszędzie leżą śmieci strzykawki i menele

Postaram się poszukać info

[ Dodano 2025-05-26, 10:08 ]
W kwestii amerykańskiej psychiatrii...
Kopiuję artykuł z Medycyny Praktycznej, bo pewnie nie każdy ma dostęp...
Art. z 2024 roku.

Niezależna komisja ekspertów skrytykowała system ochrony zdrowia psychicznego w Stanach Zjednoczonych. Według raportu National Council on Disability opieka nad osobami chorymi psychicznie w USA ogranicza się prawie wyłącznie do farmako- i psychoterapii, pomijając pomoc w samodzielnym życiu i podjęciu pracy.
Autorzy raportu uważają, że niezbędne jest rozszerzenie zakresu świadczeń udzielanych osobom chorym psychicznie. Oprócz leczenia opieka nad chorymi powinna także uwzględniać ich problemy z funkcjonowaniem w środowisku - pracą, dojazdami, mieszkaniem. System nie jest nastawiony na wyleczenie chorego - to najważniejszy zarzut komisji. Chorzy są leczeni środkami farmakologicznymi i poddawani psychoterapii, ale nie zwraca się uwagi na to, jak funkcjonują w środowisku, czy są samodzielni i czy mają zapewnione podstawowe warunki bytowe. Przede wszystkim brakuje placówek udzielających świadczeń w domach i społecznościach lokalnych.

Raport zwraca też uwagę na konsekwencje obecnej sytuacji. Eksperci ostrzegają, że nieodpowiednia opieki nad chorymi psychicznie prowadzi do zwiększenia bezdomności, ubóstwa, przestępczości i bezrobocia. W wielu społecznościach więzienia stały się placówkami udzielającymi największej ilości świadczeń w zakresie opieki psychiatrycznej, a domy opieki społecznej i noclegownie dla bezdomnych są ostatnią szansą pomocy dla chorych psychicznie. Powodem takiej sytuacji jest nie tylko brak środków na tworzenie nowych programów opieki nad chorymi psychicznie, ale także błędne nastawienie do procesu leczenia tych osób oraz zbytnia instytucjonalizacja opieki psychiatrycznej.

[ Dodano 2025-05-26, 10:14 ]
Jeśli chodzi o rozdawanie strzykawek i igieł... mam mieszane uczucia, ale z perspektywy epidemiologa sądzę, że jest to jednak mniejsze zło...
U nas w PL też to funkcjonuje

hyperreal.info/info/slyszalam-ze-ulatwiamy-dostep-do-narkotykow-rozdaj...
Zgłoś
kudlak55 2025-05-27, 4:01
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...

I tak u nas też zdecydowanie za mało zamykają.
Zgłoś
shoggoth 2025-05-27, 6:04
JoSeed napisał/a:

Amerykański sen...

Może mi Pani tak racjonalnie wytłumaczyć na jakiej podstawie mam dokładać się do czyjegoś leczenia? Rozumiem rodzina. Ale OBCE osoby? Dlaczego ma to być moim problemem?
Zgłoś
JoSeed 2025-05-27, 6:12
shoggoth napisał/a:

Może mi Pani tak racjonalnie wytłumaczyć na jakiej podstawie mam dokładać się do czyjegoś leczenia? Rozumiem rodzina. Ale OBCE osoby? Dlaczego ma to być moim problemem?

To się nazywa system.skladek zdrowotnych
Zgłoś
shoggoth 2025-05-27, 17:00
JoSeed napisał/a:

To się nazywa system.skladek zdrowotnych

Nie pytałem o złodziejski system okradania ludzi zwany dla niepoznaki ,,systemem ubezpieczeń zdrowotnych". Oczekiwałem raczej argumentów natury etyczno-moralnej. I nadal nie odpowiedziała mi Pani dlaczego fakt, iż ktoś obcy ma jakiegoś p🤬lca na mózgu, ma być moim problemem.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie