👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
25 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Srasłkasz napisał/a:
Góralski język to nie jest polski język...
Nie ma czegoś takiego jak "góralski język", są w Polsce za to dialekty:
Dialekt małopolski obejmuje m.in. gwarę podhalańską, krakowską, sądecką, żywiecką, kielecką. Ich cechą wspólną jest mazurzenie (wymowa głosek oznaczonych literami sz, ż, cz, dż jak s, z, c, dz), największą odrębność zachowała podhalańska: archaiczna końcówka -ech w 1.os., np. byłech, spółgłoska -ch na końcu wyrazu wymawiana jak -k; występowanie dźwięcznego h; akcent wyrazowy na pierwszej sylabie.
Jak ktoś tak został wychowany to nie jego wina. Choć i tak sądzę, że każdy powinien znać język polski, a gwarę traktować jako coś dodatkowego.

@up
Szkoda, że z tymi prawami nie idzie w parze większa selekcja przy rekrutacji. Na tą chwilę dostać się do policji jest tak samo łatwo jak dostać się do gimnazjum. Nie wspominając już o korupcji....
I do czego to prowadzi?
Zakładasz stację benzynową, przyjeżdżają chłopaki z terenu i informują o kosztach czynszu. Pójdziesz na policję, to albo już na posterunku, albo dopiero w domu tego pożałujesz. Więc zamykasz interes albo płacisz.
Szkoda, że z tymi prawami nie idzie w parze większa selekcja przy rekrutacji. Na tą chwilę dostać się do policji jest tak samo łatwo jak dostać się do gimnazjum. Nie wspominając już o korupcji....
I do czego to prowadzi?
Zakładasz stację benzynową, przyjeżdżają chłopaki z terenu i informują o kosztach czynszu. Pójdziesz na policję, to albo już na posterunku, albo dopiero w domu tego pożałujesz. Więc zamykasz interes albo płacisz.

Po 20 sekundach słuchania wsiurskiego zaciągania wyłączyłem filmik, czekam na rage

@BILBO18
Przyjechałą straż miejska
Policja jednak nieco się od straży miejskiej różni.

Gibon napisał/a:
@BILBO18
No tak, wzięła mnie straż miejska i zawiozła na komendę - policja. A potem już tylko policja tak zmieniała te zarzuty. Aha i według policji przeklinanie (no dużo osób w rozmowę wplątuje jakieś wulgaryzmy, tak wiem źle to świadczy o wychowaniu) w miejscu publicznym to oznaka bycia agresywnym

Ej. Wam nie przyszło do głowy, że mogą jechać do interwencji? :| Wszechwiedząca gimbaza... Uprzedzam hej, nie nie muszą mieć włączonych sygnałów jeżeli nie zdecyduje o tym dyżurny jednostki.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie