👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:05

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Dymekx napisał/a:
Powstanie warszawskie i co
![]()
Aaaaaa Powstanie warszawskie... myślałem, że chodzi o ogłoszenie niepodległości Islandii.
podpis użytkownika
Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
nowynick napisał/a:
założenie rządu na emigracji żeby nie wpuścić Kacapów w miejsce Niemców nie było takie złe
Błagam.
Regularna Armia Czerwona z wysokimi morale vs niedozbrojona partyzantka.
Gdyby chociaż powstanie wybuchło po wykrwawieniu się sowietów z Niemcami przeciwko sowietom - to by było jeszcze dobre zagranie.
Nawet tymczasowe porozumienie z Niemcami było by lepszym rozwiązaniem (przegrywający przeciwnik jest bardziej skłonny do porozumień) by wpuścić sowietów i zaatakować tyły Armii Czerwonej walczącej z Niemcami, odciąć zaopatrzenie etc, by Niemcy mogli ich rozbić, zważywszy na fakt, że od zachodu i południa Amerykanie, Brytyjczycy i Francuzi nacierali to nawet po rozbiciu Armii Czerwonej przez III Rzeszę nie byłaby nam już wstanie zagrozić.
Ale najlepiej by było trzymać AK nadal w ukryciu by już po wojnie destabilizować stalinizację Polski pełną siłą podziemia.
@nowynick
Niekoniecznie uderzyć, wystarczyłoby odciąć zaopatrzenie - armia bez dostawy zaopatrzenia to martwa armia
Partyzantka idealnie nadaje się do takich zadań.
Jeśli już uderzyć, to tylko za tajnym porozumieniem z Niemcami, chwilowy pakt o nieagresji, ale grunt, by siłę Wehrmachtu wzmocnić AK by pokonać największe zagrożenie pod koniec wojny czyli ZSRR.
Geopolityka czasem wymaga kontrowersyjnych decyzji, niestety AK brakowało dowódców-pragmatyków
Wszystko robiono na jedno kopyto, bezmyślnym zaufaniem do aliantów jak i do ZSRR zamiast patrzeć wyłącznie na swój interes.
Niekoniecznie uderzyć, wystarczyłoby odciąć zaopatrzenie - armia bez dostawy zaopatrzenia to martwa armia

Partyzantka idealnie nadaje się do takich zadań.
Jeśli już uderzyć, to tylko za tajnym porozumieniem z Niemcami, chwilowy pakt o nieagresji, ale grunt, by siłę Wehrmachtu wzmocnić AK by pokonać największe zagrożenie pod koniec wojny czyli ZSRR.
Geopolityka czasem wymaga kontrowersyjnych decyzji, niestety AK brakowało dowódców-pragmatyków

Wszystko robiono na jedno kopyto, bezmyślnym zaufaniem do aliantów jak i do ZSRR zamiast patrzeć wyłącznie na swój interes.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie