a dlaczego parter? bo z parteru można sp🤬alać w razie czego

przecież to normalna sprawa że wysokie budynki odchylają się pod wpływem wiatru
@up - na parter przecież wszystko się zawali
podpis użytkownika
You're Never Fully Dressed Without a Smile
W Japonii budują tak budynki w razie trzęsień ziemi czy huraganów. Wiem, ze jakieś lotnisko ma dach zbudowany na podobnym systemie co mercedes amortyzatory, ze w razie podmuchów czy trzęsień tez się tak rusza.
Ja chyba mieszkam w japonii bo mój 5 piętrowy blok (mimo ze długi na 4 klatki) tez sie kiwa...no nie tak znaczaca ale kazdy budynek nie jest sztywny bo by jebnol przy przy wietrze bo twardy i sztywny - kruchy.

podpis użytkownika
Lubię mówić ludziom, że mam serce małego chłopca. Potem mówię, że jest w słoiku na moim biurku. - Stephen King / 1750

a dlaczego w tagach jest trzęsienie ziemi?
przecież to normalna sprawa że wysokie budynki odchylają się pod wpływem wiatru
@up - na parter przecież wszystko się zawali
Ekhem. To jest spowodowane trzęsieniem ziemi. I nie, to nie jest normalne, ze wieżowce się wyginają podczas wiatru. W Japonii z powodu częstych trzęsień ziemi, wieżowce waliłyby się jeden po drugim więc stosuje się specjalną metodę (inną niż w innych krajach) wzmocnień budynku, które pozwala na wyginanie się budynku podczas trzęsienia ziemi.

pozdro.
Edit :
Przypomniało mi się, że w tym dniu było właśnie trzęsienie ziemii w Japonii, a więc masz jesli mi nie wierzysz :
pl.wikipedia.org/wiki/Trzęsienie_ziemi_u_wybrzeży_Honsiu_(2011)

Ekhem. To jest spowodowane trzęsieniem ziemi. I nie, to nie jest normalne, ze wieżowce się wyginają podczas wiatru. W Japonii z powodu częstych trzęsień ziemi, wieżowce waliłyby się jeden po drugim więc stosuje się specjalną metodę (inną niż w innych krajach) wzmocnień budynku, które pozwala na wyginanie się budynku podczas trzęsienia ziemi.![]()
pozdro.
Zwracam honor, rzeczywiście tu akurat było trzęsienie ziemi.
Ale to normalne że drapacze chmur kołyszą się, co może powodować nawet złe samopoczucie u osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.